Válassza az Oldal lehetőséget

10+1 egyedi, környezetbarát karácsonyfa
10+1 egyedi, környezetbarát karácsonyfa

Szerző:
Balassa Margó

2021.12.22.

Olvasási idő:

Egy barát házaspárunknál évek óta nem hagyományos örökzöld fenyőt díszítenek fel karácsonykor, hanem fagyöngyöt. De ne ám amolyan apró csokorra gondoljatok, hanem gyönyörű nagy “bokorra”. Karácsony előtt elindulnak sétálni, és kiválasztják a környék legnagyobb, legformásabb fagyöngy csokrát. A nappaliban feldíszítik és nagyon szép, hangulatos karácsonyi dísz lesz belőle.  

Az első képen a fagyöngy “karácsonyfa”, a második egy létrából készített dekoráció:

Mivel a gyerekeink kirepültek, mi pedig egy kisebb lakásba költöztünk, én is gondolkozni kezdtem egy másfajta “karácsonyfán”. Egyébként is kellemetlen érzés volt, hogy kivágnak miattunk egy fát, aminek kb. két-három napot örülünk, azután pedig már elkezd bennünket zavarni. Hullik a levele, szemetel, elfoglalja helyet, besötétíti a lakást… 

Ezért úgy döntöttem, hogy keresgélek, ötletelek egy kicsit a témában, és egy új, alternatív “karácsonyfát” fogok készíteni. 

Az első egy nagyon egyszerű, de a szívecskék miatt nagyon dekoratív megoldás: karácsonyfa díszek feltűzdelve a falra. Amint látszik is a képen, ez valamilyen faborítást, lambériát igényel: 

A második variáció: a természetben gyűjtögetett száraz faágakból készítette fácska, amelyet nagy dekoratívvá tesz a világítás: 

A harmadik megoldásnak az a szépsége, hogy a család és a barátok fotóiból készített karácsonyi dísz plusz hozadéka, hogy az összetartozás, a szeretet érzését közvetíti számunkra. 

A negyedik ötlet a varrás szerelmeseinek kedvez: 

Az ötödik kettő az egyben, karácsonyfa és adventi naptár: 

A hatodik az én könyvtáros, könyvszerető lelkemnek nagyon kedves, könyvekből feltornyozott fenyőfa: 

A hetedik szintén nagyon egyszerű, lécekből fabrikált, álló fácska: 

A kicsit szélesebb lécekből vagy deszkából összerakott “fenyőfa”, amely még üzeneteket is közvetít a család és a vendégek számára: 

A kilencedik egy naturalista, díszítés nélküli, ágakból készített dekoráció: 

A tizedik megoldás adja meg számomra azt a lehetőséget, hogy környezetbarát és egyszerű, de ráadásul a fenyőillatot sem kell nélkülözni. Tökéletes megoldás, mert ráadásul az egyik szomszédom lenyeste a fenyőfájáról a kilógó ágakat, így fát sem kell miatta kivágni, és a lenyesett ágak, ha csak egy rövid időre is, de új életet élhetnek.

Békés, meghitt karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk minden kedves olvasónknak!