Válassza az Oldal lehetőséget

A finn nemzeti könyvtár – a közösségi tervezés mintapéldája
A finn nemzeti könyvtár – a közösségi tervezés mintapéldája

Szerző:
Balassa Margó

2021.01.13.

Olvasási idő:

Olvasási idő: 3 perc

Rengeteg képet láttam és még többet olvastam a finn nemzeti könyvtárról, az Oodiról, amely valóban csodálatos: Méltán nyerte el 2019-ben az IFLA év könyvtára címét, de szerintem sokkal több annál. Az épület tervezése, megépítése és a megvalósítása is a kultúra megbecsülését, és a demokrácia élen járó példáját jelenti számomra. Sok területen tanulhatnánk a finnektől, ez is egy kiváló példa rá.

1998-ban a kulturális minisztériumban kezdtek foglalkozni a gondolattal, hogy 2018 decemberében a finn függetlenség centenáriumát, egy új nemzeti könyvtár megépítésével ünnepeljék. Már maga ez a felvetés is ikonikus, hiszen azt jelzi, hogy a könyvtár mint olyan, mennyire fontos a finnek számára.

A tervezés folyamata 10 évig tartott, az Álmok fája elnevezésű projekt alatt online platformon várták az ötleteket, és egy jelképes fát is körbevittek a városban, amelyre bárki felaggathatta az „ötlet-levélkéit”.

A leendő használók számos ötletet vetettek fel: mozi, játszótér, étterem és különböző műhelyek vágya fogalmazódott meg. A közösségi tervezés a finanszírozásra is kiterjedt, a lakosság különböző csoportokban határozta meg a tervezett ötletekhez a ráfordítandó összeget.

Az épület tervezésére pályázatot írtak ki, amelyre 540 pályamű érkezett, majd ezeket kiállították, hogy a látogatók véleményezzék.  Azt a tervet, amelyik szimpatikus volt, egy szívecske matricával kellett megjelölni. Persze a döntés szakértők bevonásával történt, akik azonban figyelembe vették az megfogalmazott igényeket és szavazatokat. 6 pályamű maradt a rostán, és ezután újabb forduló következett, ahol a közösség ismét hallathatta a hangját, a szavazás az előzőekhez hasonlóan zajlott.

A kulturális minisztérium szerint a tervezési folyamat fontos eredménye, hogy a közösség figyelemmel kísérte az építkezés folyamatát, majd az átadás után olyan óriási érdeklődés alakult ki, hogy az előzetesen tervezett napi 10 ezer látogató helyett 12-13 ezer embert is fogadtak.

Persze ennek a nagy érdeklődésnek más oka is van, Finnországban valóban megvalósul az esélyegyenlőség, az Oodiba bárki ingyen beiratkozhat. A könyvtárközi kölcsönzés sem nehezen elérhető extra szolgáltatás, amelyért fizetni kell, hanem ez a lehetőség is ingyenesen áll az érdeklődők rendelkezésére, ahogy szinte az összes szolgáltatás. Lehet kölcsönözni gördeszkát, rollert, játékokat, de lehet barkácsolni, varrni, és kézműveskedni is. Mozi, étterem, tárgyaló, nyomda, de stúdiófelvételre és pihenésre alkalmas „kuckók” is találhatóak ebben a fantasztikus épületben.

Magyarországon még mindig nehezen elfogadott a könyvtárosok körében, hogy különböző funkciókat összevonjunk, például kávéház és könyvtár működtetése egy épületben. Az ellenérzés főleg abban a gondolatban nyilvánul meg, hogy esetleg kávéval leöntik az olvasók a könyvet. A Oodi könyvtárban azonban ki szabad vinni a teraszra, a kávézóba, az étterembe, lehet kávézás közben lapozgatni, olvasgatni.

A könyvtárigazgató csak mosolyog az újságíró meglepett kérdésén: „Ha az emberek kikölcsönöznek és hazavisznek egy könyvet, akkor sem megyünk utánuk, hogy ellenőrizzük, mit csinálnak vele. Otthon is lehet kávézni egy könyvvel, akkor egy könyvtárban miért ne lehetne?”

Az Oodi pedig nem “csak” egy könyvtár, hanem kulturális központ, mozi, étterem, nyomda, játszótér, alkotóműhely, találkozóhely, tanulóhely, kiállító terem, nyomda, kávéház, és még ki tudja meddig lehetne sorolni, de egy a lényeg, mindenki számára nyitott, aki olvasni, tanulni, szórakozni szeretne.

Az mellett, hogy ilyen fantasztikus lehetőségek vannak, csodálatos látvány fogadja a látogatókat: harmonikus színek és fények. Örömmel lennék itt olvasó, de ami ebben a könyvtárban leginkább a szívemhez közel áll, a felhasználó központú, demokratikus hozzáállás.

Forrás: Somogyi Krisztina: A könyvtár, mint tanulási táj

Képek forrása: Oodi Helsinki

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...