Válassza az Oldal lehetőséget

A Háttér Társaság LMBTQ könyvtára – interjú Hanzli Péterrel, a könyvtár vezetőjével
A Háttér Társaság LMBTQ könyvtára – interjú Hanzli Péterrel, a könyvtár vezetőjével

Szerző:
Balassa Margó

2021.06.30.

Olvasási idő:

A Háttér Társaság 1995-ben alakult, az indulásától kezdődően létrehoztak egy könyvtárt is, amely gyűjti a leszbikussággal, melegséggel, biszexualitással, transzneműséggel, queer és interszexuális emberekkel kapcsolatos könyveket, folyóiratokat, filmeket, újságcikkeket stb.

Hanzli Péterrel, a Háttér Archívum és Könyvtár vezetőjével beszélgettünk.

Nagyon örülök a könyvtári gyűjteményeteknek, de őszintén megmondom, most hallottam róla először. Lehet, hogy nem vagyok vele egyedül, pedig igazán nagyon fontos, hiánypótló gyűjteményről van szó, ezért is szerettem volna veled beszélgetni. Kérlek mond el nekünk, mekkora a könyvtár állománya és melyek a könyvtár szolgáltatásai.

Nagyon örülök a megkeresésnek. Először azonban egy kis pontosítás: gyűjteményünk nemcsak könyvtár, hanem egyben levéltár is. A Háttér Társaság az LMBTQI emberekért küzdő, illetve számukra, valamint hozzátartozóik számára szolgáltatásokat nyújtó civil szervezet. Az egyesület működtet egy telefonon elérhető információs és lelkisegély szolgálatot, egy jogsegélyszolgálatot, egy személyes segítő szolgálatot, egy HIV/AIDS programot, valamint önálló programként a Háttér Archívum és Könyvtárat.

Egyszerre vagyunk tehát könyvtár és levéltár, melyben gyűjtünk minden olyan dokumentumot, ami az LMBTQI emberekkel kapcsolatos. Őrzünk könyveket, folyóiratokat, újságkivágatokat, filmeket, tévéfelvételeket, fotókat. A levéltári gyűjteményünkben az egykor létezett és mai is aktív LMBTQI szervezetek dokumentumait, a szórakozóhelyek kisnyomtatványait, a Budapest Pride és más fesztiválok anyagait és még sok minden mást.

De tárgyi emlékeket is gyűjtünk, mint pólók, nyakbaakasztók, transzparensek vagy éppen az a molinó, amelyet az 1992-es Pink Piknikre készítettek. A könyvtári rész több mint háromezer nyomtatott könyvet és még több digitális dokumentumot tartalmaz. Ezen kívül számos témába vágó tanulmányt őrzünk, mintegy hat folyóméternyi sajtókivágatot, a Mások újság és más magyar LMBTQI sajtótermék teljes gyűjteményét. De több ezer darabos fotógyűjteménnyel is rendelkezünk.

Biztosítjuk a könyvtári és levéltári anyag helyben használatát, és lehetőség van fénymásolásra, szkennelésre. A közösség tagjain kívül gyakran keresnek minket újságírók, kutatók és egyetemisták. Az ő kérdéseikre is igyekszünk válaszolni, valamint rendelkezésükre bocsátani a kutatómunkájukhoz szükséges anyagokat.

Ezen kívül szervezünk programokat is: beszélgetéseket, filmvetítéseket, városi sétákat, kvízjátékokat, valamint a Labrisz Leszbikus Egyesülettel és a Szimpozion Egyesülettel közösen szervezzük az LMBT Történeti Hónap nevű programsorozatot, melyre minden évben februárban kerül sor, közel ötven eseménnyel.

Hol érhető el a könyvtár, és a nyitvatartási idejét is oszd meg velünk. Nyilvános könyvtárként működtök?

A Háttér Archívum és Könyvtár az egyesület székhelyén: Budapest, Balzac utca 8-10. alatt található, azon belül is egy külön helyiségben. Egyelőre nincsen állandó nyitva tartásunk, e-mailben lehet időpontot egyeztetni. Középtávú terveink között szerepel a nyilvános könyvtárrá válás, mint ahogy a könyvtári gyűjtemény egyes részeinek kölcsönözhetővé tétele is.

Úgy tudom, hogy az online adatbázis tételeit hosszú évek alatt több önkéntes munkatársuk gyűjtötte, fejlesztette. Esetleg említsük meg őket név szerint, ha lehet, hiszen megérdemlik.

Nagyon régóta foglalkozunk azzal, hogy összegyűjtsük azon könyvek, tanulmányok, folyóiratcikkek adatait, melyekben megjelenik az LMBTQI téma. Mindez a tevékenység 1995 óta folyik; különböző adatbázisok képezték az alapját a honlapunkon jelenleg elérhető online adatbázisnak.

Mindebben az elmúlt több mint húsz év alatt többen is dolgoztak, így jómagam is. Külön kiemelném az előző archívum-vezető, Nagy Sándor munkáját, akinek a kezdetektől oroszlánrésze volt ebben a munkában. Lehetőség van bizonyos formában külsősöknek is bekapcsolódni abba, hogy adatbázisunk minél sokrétűbb legyen. A honlapunkon kialakított felületen lehet beküldeni nekünk azon kiadványok fontosabb adatait, amelyek még nem érhetők el az adatbázisban.

Te mióta dolgozol a könyvtárban?

2010-ben léptem be az egyesületbe, és történészként mindig is érdekelt az LMBTQI emberek külföldi és magyarországi története. Mindig is szerettem a könyveket, logikus választásnak tűnt, hogy az archívumban kezdjek önkénteskedni. Mellette évekig voltam az egyesület egyik ügyvivője, más egyesületi tevékenységekben is részt vettem, de mindig is az archívum és könyvtár volt az egyik legfontosabb számomra. Időközben könyvtáros végzettséget is szereztem, 2020 őszén pedig kineveztek az archívum és könyvtár program vezetőjének.

Ez a főállásod, vagy önkéntesként tevékenykedsz?

Főállásban újságíróként dolgozom egy könyves folyóiratnál, és csakúgy, mint a Háttér Archívum és Könyvtár többi munkatársa, önkéntesként dolgozom a Háttérben.

Hogy találtál rá a Háttér Társaságra, és miért választottad ezt a munkát?

Már régen is hallottam a Háttérről, hiszen a jelenleg működő hazai LMBTQI egyesületek közül ez a legrégebbi szervezet. A 2007-es, 2008-as események, a felvonulások akkori megtámadása volt az, amelyek hatására aktívabban kezdtem tevékenykedni több LMBTQ szervezetben is.

Ekkoriban lettem a Szimpozion Egyesület egyik vezetőségi tagja, a Melegség és megismerés iskolai program óratartója, kezdtem cikkeket írni a Mások újságnak, majd más LMBTQI sajtótermékeknek. Ezután léptem be a Budapest Pride szervezőcsapatába, és a Háttérbe is.

Fontosnak tartom, hogy aktívan tegyek a saját közösségem tagjaiért, és mindig is érdekeltek a könyvek, valamint az LMBTQI emberek története. Épp ezért szeretek az archívumban tevékenykedni, valamint szervezni azt a most már országos méretű, februári programsorozatot, amely az LMBTQI emberek történetére hívja fel a figyelmet.

A gyűjtemény gondozásán kívül milyen a szépirodalomhoz kapcsolódó tevékenysége van még a Háttér társaságnak? Gondolok itt például a biblioterápiára, a drámapedagógiára, ami nagyon sokat segít a másság feldolgozásában, a lelki egészség elérése érdekében. Vagy könyvajánló LMBTQ kamaszoknak, amelyben a saját problémáik elevenednek meg.

A Háttér Archívum és Könyvtár új szerzeményei alapján negyedévente állítunk össze egy online folyóiratot, LMBTQI könyvszemle címmel, mely ezáltal betekintést nyújt az újonnan megjelenő témába vágó könyvekbe is. Egyesületi Facebook oldalunkon pedig rendszeresen jelentkezünk könyvajánlókkal, melyeket a #könyvtárkedd hashtaggel osztunk meg – köztük természetesen olyan köteteket is, melyek segíthetnek az LMBTQI embereknek, főleg a fiataloknak az önelfogadásban, a másság felvállalásában. Ezen kívül, bár nem az archívum keretében, évekkel korábban a Háttér Társasággal is szerveztünk biblioterápiás foglalkozásokat.

Milyen költségvetésből dolgoztok? Kaptok anyagi segítséget az államtól, vagy pályázatból, adományból kell megoldani az állomány gyarapítását?

A Háttér Archívum és Könyvtár működését alapvetően pályázatokból és adományokból biztosítjuk. Állami támogatást az utóbbi időszakban nem igen kaptunk, legalábbis az archívum és könyvtárra vonatkozóan nem. Viszont 2012 óta kialakítottunk egy jól működő együttműködést több hazai könyvkiadóval is.

A holland IHLIA, a világ legnagyobb LMBTQI könyvtára és levéltára jó gyakorlatát követve, rendszeresen megkeressük a kiadókat, hogy ajánljanak fel nekünk legújabb kiadványaikból példányokat, és ezáltal évente van hogy 100-150 kötettel gyarapodik a könyvtárunk. De ezen túl mi is igyekszünk megvásárolni fontosabb könyveket, és persze tagjaink, önkénteseink felajánlásai révén is gyarapodik az állomány. Pályázatokból pedig időnként lehetőségünk van az informatikai rendszer fejlesztésére vagy épp a digitalizációra.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Hogy képzelitek egy el modern 21. századi, LMBTQI könyvtár működését, épületét, egyáltalán látsz pozitív jövőképet ezzel kapcsolatban?

Nagyon sok tervünk van. Mint már említettem, szeretnénk nyilvános könyvtárrá válni. Ennek érdekében már elkezdtünk dolgozni az ehhez szükséges dokumentumokon. Zajlik a könyvgyűjtemény vonalkódozása is, mely a jövőbeni kölcsönzéshez is szükséges.

Az állandó jellegű alaptevékenységeken túl nemrég kezdődött Az üldöztetéstől a büszkeségig nevű projektünk az Amerikai Nagykövetség támogatásával. Ebben a magyarországi LMBTQI emberek történetét igyekszünk bemutatni, főként a 20. század második felében. Ennek keretében kutatásokat folytatunk saját archívumi anyagaink között és más levéltárakban is. Nagymértékű digitalizációt hajtunk végre, oral history interjúkat forgatunk, valamint egy online kiállítást is összeállítunk majd.

A Blinken OSA Archívummal közösen pedig dolgozunk egy nagyszabású történeti kiállítás összeállításán is, melyre terveink szerint 2022 februárjában fog sor kerülni, a Centrális Galériában, a sorrendben tizedik LMBT Történeti Hónap keretében.

Mivel gyűjteményünk folyamatosan bővül, mindenképpen felmerülnek olyan kérdések, melyek a fizikai elhelyezésre vagy az egyre jelentősebb mennyiségű digitális anyagok tárolására irányulnak. Az mindenképpen célunk, hogy a potenciális érdeklődőket kiszolgáljuk, és különféle csatornákon tegyük megismerhetővé a Háttér Archívum és Könyvtár gazdag gyűjteményét.

Az pedig a jövő zenéje, hogy valamikor el tudjuk-e érni azt, hogy akár egy különálló épületben működjünk és természetesen követjük az ezzel kapcsolatos nemzetközi trendeket is.

Nagyon köszönöm az interjút és sok sikert kívánok nektek a további munkátokhoz. Remélem a terveitek megvalósulnak és még több LMBTQ embernek tudtok segítő kezet nyújtani. Nagy tisztelet nektek, hogy önkéntes munkával, a szabadidőtök feláldozásával segítetek az LMBTQ embertársainkon ♥ 

A múlt héten kezdődött a Budapest Pride hónap, ezekhez a programokhoz csatlakozva magazinunk SZIVÁRVÁNY HETET tart. A cikkeink témája a LMBTQ emberek élete, a küzdelmeik, az elfogadás, az együttérzés jegyében íródnak. Előző cikkeink:

Az irodalom élni tanít! – LMBTQ könyvajánló

Elfogadásra nevelve – anyai szemmel az LMBTQ helyzetről

A meleg embereknek is van joguk úgy élni és szeretni, mint a heteroszexuálisoknak