Válassza az Oldal lehetőséget

A hűtlen, az áldozat és a mindent tudó barát – szólni vagy nem szólni? 
A hűtlen, az áldozat és a mindent tudó barát – szólni vagy nem szólni? 

Szerző:
Cuzak Inako

2022.05.04.

Olvasási idő:

Szólni vagy nem szólni – ez itt a nagy kérdés. De miről is?  

Kezdjük ott, hogy nekem nagy mázlim volt eddigi életem során, mert saját bőrömön nem tapasztaltam a jelenséget. De legalábbis nagyon ügyesen titkolták, ha mégis kijátszottak. Hogy kik és miben? Az exeim, a hűségben.  

Eddig azt hittem, ó én biztos észrevettem volna, hiszen annyi egymásra szánt idő és odafigyelés volt mindig. De mára már tudom, ez se akadály, s erre az alábbi esetek világítottak rá. Tény, hogy nem futó kalandokkal szórakoztattam magam, de ez mégsem ad biztosítékot semmire. Nemsokára megértitek miért mondom ezt.  

Életem során mindig figyeltem másokat, ki, mit, hogy csinál, hogy gondolkodik. Szerintem nincs olyan ember, aki ne hallotta volna már, hogy valaki amiatt sír, hogy megcsalták, vagy épp magától az elkövetőtől, hogy ezt tervezi, vagy már meg is tette.  

Egyszer beszélgettem egy kolléganőmmel séta közben, amikor elárulta, hogy azért szingli mert nem tud már bízni. Ugyanis az exe 12 éven keresztül csalta. A legjobban az fájt neki, hogy a közös barátaik végig tudták és nem szóltak.

Milyen barátok, sőt milyen emberek azok, akik képesek hagyni azt, hogy egy szerettüket, embertársukat becsapják, megalázzák, fájdalmat okoznak neki?! – kérdezte.  

Ez nagyon bevésődött. Eltettem a tarsolyomba, és akkor megfogadtam, ha hasonló esetbe futok, az fix, hogy szólni fogok.  

Majd teltek az évek, és egy gyerekkori barátnőm elém állt, hogy már 5 éve csalja a férjét, és véget akar neki vetni. Azon túl, hogy pislogni sem tudtam a döbbenettől, értékeltem, hogy pontot tesz a végére. Mégiscsak két szép lányuk van, és egyébként is mindenük megvan, mesebeli életet élnek, miért tenné tovább kockára? A férjétől mindent megkap, igen a szexet is. De szerelmes lett egy házas, gyermekes kollégájába. Ő se érti miért.  

Aztán csak nem jött a szakítás, sőt… Őt kérte meg hogy a kertbe építse ki az öntöző rendszert, vele csináltatta meg a vízcsapot a fürdőben, s egy rövid numerát is lezavartak, amíg a férje a kertben közben nyírta a füvet… És ez még nem volt minden, hasonló kaliberű húzásokkal tarkította a kis titkos életét.  

Én meg csak nyeltem a gombócokat, hogy el akarom mondani, és nem akarok ilyen barátnőt.  

Aztán megint azzal keresett meg, hogy segítsek neki, mert most tényleg véget akar vetni, még pszichológushoz is fordult. Majd megint feladta, s a férje pénzéből megcsináltatta a melleit, hogy a szeretője még jobban szeresse.  

Én is csak lelki szemetesládává váltam, aminek véget vetettem. Huszon x évi barátság ment a kukába.  

Azonban nem hagy nyugodni a lelkifurdalás, hogy a férj be van csapva. Nyilván ismertem, meg lett volna a módom szólni neki, de nem tettem. Évekig vívódtam, hogy megtegyem – ne tegyem.  

A következők miatt dilemáztam:  

Egy: a gyerekek. Ha szólok, biztos válás lett volna belőle, amivel teremtek egy csonka családot, kiszakítva őket a biztonságból, még ha az hazug is. Megvolt a lehetősége az anyjuknak, hogy élete végéig is akár tovább játssza ezt a kettős játékot. Ha így nézzük, kinek árt vele, ha senki nem tudja meg?  

Kettő: Azt az eszményt is elvettem volna tőlük, amit az anya eddig megteremtett bennük. A két fiatal lányt ettől megfosztani borzalmas következményekkel járó tett volna, ami egész életükre kihathat.  

Három: Ki vagyok én, hogy ítélkezzek? Illetve, ha megteszem, ki vagyok én, hogy az én érzéseimmel befolyásoljam mások sorsát?  

Négy: Ki tudja nem tette-e ugyanezt a férj is?  

Nagyjából ezek miatt töprengtem, de folyton ott bolyong bennem a lelkiismeret-furdalás, amit a korábbi esetet elmesélő kolléganőm története keltett, hogy nem szólok, pedig tudom. Azóta se tettem meg, és most már tudom, hogy nem is fogom.  

Kíváncsi vagyok, más mit tett volna, vagy volt-e már ilyen helyzetben?

A hűtlen, az áldozat vagy a mindent tudó barát? Ti szólnátok?  

Azon gondolkodtam, hogy én szeretném e tudni, ha én lennék a megcsalt fél. S arra jutottam, hogy igen. Nem szeretnék hamis illúzióban élni. Inkább kezdenék mindent elölről, mint hogy hazugságban éljek.  

Mégsem fogok szólni a volt barátnőm férjének. Mi történne, ha ő inkább az illúziót választaná, ha választhatna? Nem fogok szólni, mert túl sok a kérdés annak kapcsán, hogyan jobb nekik. Amire nem tudom a választ.