Válassza az Oldal lehetőséget

A JOMO az új YOLO
A JOMO az új YOLO

Szerző:
Balassa Réka

2021.01.15.

Olvasási idő:

Éppen egy száraznak és unalmasnak ígérkező olvasásértési feladatot kezdtünk el nézegetni az egyik nagyon kedves tanítványommal, amikor rábukkantunk erre a kifejezésre: JOMO. Hát igen, ha az ember nyelvvizsgára készül, sajnos muszáj megismerkedni a típusfeladatokkal. A szöveg a telekommunikációról szólt. De mit jelent az, hogy JOMO? – tettem fel magamnak a kérdést. Hogyhogy nem találkoztam eddig ezzel a kifejezéssel, talán lemaradtam valamiről?

Paradox módon a JOMO pontosan a „lemaradásról” szól.

A mozaikszó kibontva: Joy of missing out. Az angol kifejezés körülbelül annyit tesz, mint „az öröm, hogy lemaradtam valamiről”. Ez kicsit furcsán hangzik, igaz? Hát ki a fene örül annak, ha kimarad valamiből?

Ahhoz, hogy ezt az örömöt megértsük – és megéljük, először egy korábban megalkotott fogalmat kell tüzetesebben megvizsgálnunk. Ez pedig a: FOMO. Jaj ne, már megint valami rövidítés?! De az ám. Ez pedig a „Fear of missing out” kifejezés rövidítése, amely azt jelenti, hogy „félelem attól, hogy lemaradunk valamiről, vagy kimaradunk valamiből”.

Na ez már kicsit érthetőbb, igaz? Hiszen kivel ne történt volna már meg, hogy úgy döntött, hogy meglátogatja a rokonait, szeretteit a hétvégén – és természetesen pont ekkor csapnak a barátaid egy hatalmas bulit. Küldözgetik a képeket a különféle üzenetküldési szolgáltatásokban és vasárnap nem átallják a következőt mondani: Gyerekek! Ez volt a nyár bulija!!!

Te pedig szürcsölöd anyukád finom húslevesét a vasárnapi családi ebéden és fancsali képet vágsz. Még a húsleves sem ízlik annyira, mint máskor. És mi a legfájóbb az egészben? Hogy úgy vártad, hogy végre haza mehess és találkozhass a családoddal, de így már nem is igazán tudod élvezni. Hiszen így lemaradtál a nyár legnagyobb partijáról.

Következő alkalommal, amikor mennél haza, eszedbe jut újra ez az érzés. Mi lesz, ha megint lemaradok valami izgalmasról? Hazamenjek egyáltalán? De hát úgy hiányoznak a szüleim! – Na ez a FOMO.

De hogyan lehet ebből kilépni?

Hol van a kiút a 22-es csapdájából? Néhány ember, a JOMO megalkotói szerint a megoldás nem más, mint a szemléletváltás. Egész egyszerűen ki kell kapcsolni és a mostra koncentrálni. „Egész egyszerűen” – írom, miközben magam is tudom, hogy ez borzasztóan nehéz.

Én is megéltem már természetesen a fenti sztorit. Több ilyen eset után gondoltam egyet és a következő alkalommal, amikor családi programon vettem részt, egyszerűen kikapcsoltam az internetet. Lenémítottam mindent. A telefonom azóta is le van némítva és én boldog vagyok, hogy nem cseng és bong folyamatosan a készülék. Hiszen én döntöm el, hogy hol vagyok és én döntöm el, hogy hogy érzem magam.

Nem mondom, hogy ez könnyű. Rengetegszer kaptam már meg a hozzám legközelebb álló emberektől is, hogy miért nem válaszolok soha az üzenetekre. Ez egy nyilvánvaló túlzás, hiszen válaszolok – de nem azonnal. Sokkal szívesebben ugrok be viszont a barátaimhoz egy kávéra vagy egy pohár borra hazafelé menet.

És mindannyian tudjuk, hogy nincs is annál jobb, mint az erkélyen kedélyesen beszélgetve meginni egy pohár bort. Ott lenni, megélni, nevetni, beszélni és hallgatni. És nem félni, hogy éppen történik valahol valami jobb, szebb és izgalmasabb.

Mert én most és itt vagyok boldog.

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...