Válassza az Oldal lehetőséget

A meleg embereknek is joguk van úgy élni és szeretni, mint a heteroszexuálisoknak!
A meleg embereknek is joguk van úgy élni és szeretni, mint a heteroszexuálisoknak!

Szerző:
Balassa Margó

2021.05.24.

Olvasási idő:

A múlt héten volt a homofóbia elleni világnap, 

és persze szó esett róla az aznapi beszélgetéseinkben, hiszen sok-sok cikk, videó jelent meg a témában. Egy kedves barátommal összekülönböztünk, és annyira szomorú lettem tőle, hogy elhatároztam, írnom kell róla. Úgy érzem minél többet foglalkozunk vele, talán annál többen megértik és átérzik azt, hogy min megy keresztül egy meleg ember. Talán egyszer belátják, hogy milyen lelki szenvedést, gyötrelmet kell átélnie, mire fel meri vállalni, el meri mondani a családjának, barátainak, kollégáinak. 

Nagyon sokan nem merik bevallani, de így is ki vannak téve a megaláztatásoknak, hiszen a meleg férfiaknak általában olyan feminin a kinézetük, hogyha akarnák sem tudnák elrejteni. Egy ismerősömet kigúnyolták, leköpdösték az utcán, csak azért mert ott volt. Semmit nem tett, semmit nem szólt, nem provokált, csak a létezésével kihívta magára a gyűlölködést. 

De miért?

Először nézzük meg, mit is jelent a homofóbia! 

Azt jelenti, hogy valaki az egyik embertársát csak azért utálja, mert az illető a saját nemét szereti.  

De kérdezem én, árt ezzel valakinek? Ha nem okoz kárt senkinek, nem bánt meg vele senkit, akkor nem értem, hogy mi a probléma vele. 

Sokszor hallani olyan mondatokat, hogy nekem semmi bajom a melegekkel, de… 

…ne tolják az arcomba, hagyjanak vele békén, senki sem bántja őket! 

De igen, sajnos bántja őket. Zaklatják, csúfolják a gyerekeket az iskolában, az utcán és mindenhol. Éppen a múlt héten történt, hogy egy 13 éves fiú öngyilkos lett, mert nem bírta tovább a zaklatásokat. És hányan vannak vajon, akik ezt forgatják szintén a fejükben, így mennek nap mint nap iskolába, munkahelyre, vagy akár a saját otthonukba. Mert az otthoni zaklatásra is van bőven példa. 

…ne csinálják nyilvánosan!

Nem igazán értem, hogy mit csinálnak nyilvánosan. Én inkább hetero párokat látok, akik (majdnem) nyilvánosan “csinálják”. Majd megeszik egymást az utcán, a pasik markolásszák a lányok fenekét, ülnek egy padon egymás ölében, és a fantáziánkra bízzák, mi történik. Meleg párokat még nem láttam ilyen szituációban. 

Egyébként pedig miért nem vállalhatják fel a szerelmüket nyilvánosan is?

Bár már 30 éve házas vagyok, de emlékszem még rá milyen fantasztikus érzés amikor szerelmes az ember, és kézen fogva andalog a Balaton parton. Milyen jó érzés megérinteni egymást, vagy örülni a másik érintésének. Miért nem tehetik meg ugyanezt a melegek? Miért nem élhetnek ugyanúgy, mint mi? Miért nem foghatják egymás kezét, ölelhetik át egymást és miért nem adhatnak nyilvánosan egy puszit. Csak azért, mert valakinek ez nem tetszik?

…azért csinálják, mert ez most nagy divat lett.

Vannak, akik azt gondolják, hogy a melegséget úgymond polgárpukkasztásból választja valaki magának. 

Attól azt szeretném kérdezni: ki az a bolond, aki ezt választja magának. Azt, hogy leköpik az utcán, gúnyolják az iskolában, undorító kifejezéseket kiabálnak rá. Tényleg valaki azt gondolja, hogy ezeket a megaláztatásokat divatból, önként vállalják? 

… a biblia is azt mondja, hogy bűn.

A keresztények egy része elítéli a melegeket, mert az áll a bibliában, hogy a saját nemedet szeretni bűn. 

De a bibliában az is áll, hogy: “Szeresd felebarátodat, mint saját magadat! Ezeknél nincs nagyobb parancs!”  

Szerintem ez nem szorul további magyarázatra!

… tartsanak két lépés távolságot a gyerekeinktől!

A melegség nem vírus, nem betegség, nem lehet “elkapni”, ma már ezt mindenki tudja, aki egy kicsit utána olvas. A meleg nem azt jelenti, hogy pedofil az illető, aki gyerekeket ront meg.  Akkor miért kellene két lépés távolságot tartani, mitől féltik a gyerekeiket?  

És ha már félti valaki, akkor féltse a nap mint nap látható perverziótól, a tévéből áradó szexizmustól, az agresszív filmektől, a durva és megalázó beszédtől. Vagy attól a pedagógustól, aki a másik harminc gyerek előtt a földbe döngöli, megalázza gyerekeinket, úgy, hogy betegségekben, önbizalomhiányban szenved egész életében. Ezektől jobban kellene félteni, de a békesség jegyében szemet hunyunk felette. Inkább áttranszformáljuk a feszültségeinket másokra, a gyengébbekre, a hátrányos helyzetűekre, mint például a menekültekre, a cigányokra és a melegekre. 

…miért kell kimenni tüntetni? Maradjanak a négy fal között! 

Azt kell megérteni, hogy nem a heteroszexuálisok ellen szól a tüntetés, és nem azért, hogy bárkit bántsanak vele. Muszáj felhívni a figyelmet, és kivívni maguknak az egyenlő jogokat, főleg mert most sajnos éppen a visszafejlődés folyamata tapasztalható. 

Azért kell tüntetni, mert olyan törvények születnek, amely nem hogy jobb helyzetet teremtenének, hanem jogokat vesznek el a melegektől.

  • nem fogadhatnak örökbe gyermeket, 
  • aki házastársi kapcsolatban él nem vehet részt mesterséges megtermékenyítésben, 
  • transzneműek elleni 33-as paragrafus, 
  • a gender szakok megszüntetése, 
  • az új családjogi törvény: a család egy nő, egy férfi és a gyerekek. 

Ezért mennek ki tüntetni! Azért, hogy ne kelljen láthatatlannak lennie egy meleg embernek, ő is élhessen teljes, boldog életet. 

Nagyon bízom benne és hiszem azt, hogy az emberek alapvetően nem rosszindulatúak. Hogy mi váltja ki az ellenérzést, a szorongást és a dühöt, nem tisztem megállapítani, nem vagyok pszichológus. De azt érzem, hogy minél többet beszélünk róla, annál érthetőbb lesz mindenki számára. Azoknak is, akik most még nem tudják magukban feldolgozni, nem tudják elfogadni a valóságot.  

Sok-sok évvel ezelőtt még nem volt szavazati joga a nőknek, megbotránkoztak azon, ha nadrágban, rövid hajjal jelent meg egy lány valahol. De még nem is olyan régen megdöbbentek az emberek azon is, ha zöldre vagy kékre festett hajat, pirszinget láttak valakin. Ma már teljesen természetes, fel sem emeli senki a fejét ilyen szituációkban.  

Azt remélem, hogy pár év múlva teljesen természetes lesz az is, hogy egy meleg pár kézen fogva, boldogan andalog a Balaton parton, és szabadon, minden félelem nélkül szerethetik egymást.