Válassza az Oldal lehetőséget

A nemet mondás művészete
A nemet mondás művészete

Szerző:
Kőtörő-Sleisz Anna

2021.01.07.

Olvasási idő:


(olvasási idő: 3 perc)

Kinek ne lenne ismerős az a helyzet, mikor gyerekként ült a nagyinál, és igyekezett pár falatot letuszkolni a tökfőzelékből, miközben mama kérdezgette:
– Ugye, milyen finom?


Erre természetesen nem lehetett azt mondani, hogy – nem mama, én nem szeretem a tökfőzeléket – mert akkor a nagyi sírva fakadt volna. Éppen ezért már gyerekkorban megtanítanak bennünket hazudni, ami, milyen ironikus, természetesen csúnya dolog, és szidás jár érte, plusz büntetéssel egybekötött monológ a becsületességről, őszinteségről. Ember legyen a talpán, aki érti.

Hazudni, vagy nem hazudni?

Ha a mama főztjéről van szó, és az ezzel szoros összefüggésben álló kedvével, hazudni. Ha arról, hányas lett a töri röpdoga, nem hazudni. Az ember idővel megtanulja, mely helyzetek azok, melyekben igazat mondhat, s melyek azok, ahol a füllentés az elvárt „őszinteség”. Ezekben a helyzetekben nem csak hazudni tanulunk meg, hanem azt is, hogy nemet mondani nem mindig szabad. Az alábbi helyzetekben kötelező az elvárt igen:
– Ugye adsz egy puszit Juli néninek?
– Ugye ott akarsz maradni a nagyinál?
– Ugye szívesen odaadod a lapátodat a kisfiúnak?
Számtalan olyan helyzet van, mikor a nemet mondást udvariatlanságnak állítják be, éppen ezért illetlenség nem megpuszilni a szomszéd nénit, hazamenni a nagyitól vagy megosztani a kedvenc kislapátot a játszótéri homokozóban.

Pedig szerintem nagyon fontos, hogy már gyerekkorunkban megtanuljuk, nemet mondani igenis szabad. Megvan a maga udvarias módja, ahogyan a tegezésnek is. Az embernek joga van ahhoz, hogy nemet mondjon arra amit nem szeretne, már gyerekként is. Nem kell megpuszilnia a szomszéd nénit. Nem kell megdicsérnie a tökfőzeléket, ha nem szereti. És a lapátot sem muszáj megosztania. Ugyanúgy, ahogy neked sem kötelező kölcsön adnod a kedvenc felsődet a barátnődnek, a kocsidat a haverodnak vagy éppen nem kötelező randiznod azzal, aki nem szimpatikus.

Hazudnék, ha azt mondanám, tudom a tuti receptet.

Ami nálam bevált, az az, hogy végiggondolom, mekkora kellemetlenségem származik abból, ha valamire igent mondok a nem helyett. Ugyanis van az a helyzet, mikor muszáj önmagam néznem. Ezt tanácsolom neked is. Nem önzőség az, ha valamit, amihez nincs kedved, nem teszel meg. Ha emiatt haragszanak meg rád, az vajon őszinte barátság, őszinte kapcsolat? Akkor az adott embert nem érdekli, ha neked kellemetlenséget okoz.

Tudom, milyen nehéz a saját érdekeidet nézned. Tudom, hogy ha tehetnéd, szívesen segítenél mindenkinek, aki megkér rá. Neked pedig azt kell tudnod, hol vannak a saját határaid, s meghúzni azokat. Ha valaki ezt nem tartja tiszteletben, őt minősíti, nem téged.

Nemet mondani művészet. Vannak, akiknek zsigerből megy, vannak, akiknek, mint nekem, nehézséget jelent, s komoly önmarcangolást. Ezért mindig mérlegelem az adott szituációt, s ha úgy érzem, nem szeretném, udvariasan elhárítom. Mérlegelj te is, és ne félj kimondani: NEM.

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...