Itt a tavasz és újra kibújt a már nagyon várt medvehagyma. Igazán ízletes, és sok minden készíthető belőle: medvehagyma-krémleves, pesto, és kiváló fűszer szinte minden ételbe és szendvicsekre. Még a sült burgonyára is szórok, isteni íze lesz tőle. Lehet szárítani, fagyasztani, sóban vagy olajban tartósítani.
A finom íz mellett ráadásul az egyik legjobb méregtelenítő gyógynövényünk, a hosszú tél után kimerült szervezetünket feltölthetjük friss vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, vírus- és baktériumölő hatása azonban jóval nagyobb: állítólag hatóanyaga tízszer erősebb a fokhagymáénál.
Mivel egyre többen gyűjtik, érdemes feleleveníteni a gyűjtés szabályait, és a hagyma ismertető jegyeit. Könnyen összetéveszthető a súlyosan mérgező gyöngyvirággal, nagyon fontos, hogy gyűjtés előtt megjegyezzük azokat a jellegzetességeket, ami alapján meg tudjuk különböztetni egymástól a két növényt:
Medvehagyma:
- illata erősen a fokhagymára emlékeztet
- sok levél van egy csokorban
- hosszú nyelű levelei vannak
- 3-4 cm szélesek
- színük élénk zöld
- gyökere – hagymás
Gyöngyvirág
- levele szagtalan
- csak egy-két levél, ritkábban három van egy csokorban
- a levélnyelek egy szárban összenőttek
- 6-10 cm szélesek
- színe sötétebb/szürkésebb zöld, vastagabb a medvehagymáénál
- gyöktörzse van
A medvehagyma gyűjtése:
- Forgalmas út mellett ne gyűjtsünk gyógynövényt, fűszernövényt!
- Csak a levelét gyűjtsük, a hagymáját ne!
- Egy tőről csak egy levelet szedjünk!
- Állami erdőterületen egyéni szükségletre naponta legfeljebb 2 kg medvehagyma gyűjthető személyenként.
Figyelem! Csak az szedje le, aki határozottam meg tudja különböztetni egymástól a két növényt!
Forrás: