Válassza az Oldal lehetőséget

A tudatos vízhasználat fontos! Élj vele! 
A tudatos vízhasználat fontos! Élj vele! 

Szerző:
Takács Zsuzsanna

2022.07.12.

Olvasási idő:

Én vagyok a “rossz” szomszéd, mert nem igazán gazolok, csak ott, ahol valamit szeretnék. Aki nem vágja le a füvet, akkor sem, ha 5 cm felett van.  

A magasabbra hagyott fű hűsíti a talajt és ezzel együtt a környezetét is. Nem kell locsolni, nem ég ki, ráadásul több széndioxidot nyel el.

Jelenleg, világszerte oly mértékű vízhiány mutatkozik, amit ebben az életben nem tapasztaltunk még.

Hiányzik az éltető Víz a Természetes térből, mindenhonnan. Legyen az a növényzet, a talaj, a felszíni vizeink, a levegő. 

Ezért ne használd feleslegesen! 

Tudom – felelős kormányzati szándékra lenne szükség. Ez ügyben is. 

 • Lehetne záporvíz tározókat építeni, a hirtelen leeső esővizet hasznosítandó. 
 • Akár lehetne a következő mezőgazdasági vetés előkészítésnél nem szántani, nem kitakarni a talajt, hogy az esővíz lefusson a felszínén. Hanem talajtakarással és az ugar területek visszahozatalával, a valódi erdő és bokor védősávok létrehozásával tenni a defláció ellen. Ezzel részben létrejönne a víz és tápanyag megtartás a talajon.  
 • A természetes életterünk védelmében, teljesen lecsökkenteni a megengedett elektroszmog határértéket, és felülértékelni a most alkalmazott nemzetközi 6 perc átlagát elfogadó értékmeghatározást. Az utóbbi évtizedekben, többszörösére emelkedett ez a hatás, mely meggyorsítja a víz elpárolgását a talajszintről. Ez pedig a hőmérsékletet emeli, mert a talaj közeli vízcseppeken már nem tompul a Napsugár hőhatása.  Ezt érezzük mindannyian, ezért éget a nap már napkeltekor úgy, mint amit régebben csak délben tapasztaltunk.
 • Az immár kilométeres mélységekből kitermelt ipari vízkivételt jó lenne azonnal minimalizálni. Lehetőség szerint beszüntetni a kristálytiszta rétegvizek ipari felhasználását. Az ipar kizárólag tisztított vizet használhasson a gyártások során.  

De úgy érzem jó lenne, ha minden ember akinek a módjában áll, tenne valamit.

 • Az elmúlt héten megtapasztalhattam egy ország természettel együtt élő/érző embereit. Írországban ingyen van a víz, de még sincs minden házban medence és a kád is ritka. A mértékletesség, egy éltető emberi tulajdonság! 
 • Ha kádban fürdesz (de ha elvetemült vagy, a zuhanyzódba is betehetsz egy nagy lavórt), a fürdővized nyugodtan kimerheted, kiöntheted, vagy ha most építkezel eleve kivezetheted a kertedbe (az Őrségben a tókába). Lehetőség szerint használj lebomló tisztálkodó szert!  
 • Gyümölcs és zöldség mosását, valamint a mosogatáskor a keletkezett vizet fogd fel egy tálban, öntsd ki a növényeidre vagy az utca növényeire. De a WC öblítéséhez is elhasználhatod. 
 • A WC is ivóvízzel működik. Feleslegesen ne használj több vizet, mint ami feltétlen szükséges. 
 • Ha csapnál mosogatsz, ne folyó vízzel tedd azt, hanem tegyél egy tálat és abban. 
 • Ne vágd 5 centiméteresre a füves területeidet és a bokrokat, fákat se metszegesd, ha nem feltétlen szükséges. De ha valami miatt mégis kell ágat vágnod, akkor a levágott ág helyét a fán kend be vastagon vizes-földes (agyagos föld, ha van) keverékkel. 
 • Ha, lehetőséged van rá, gyűjtsd a csapadékvizet. A lágy esővíz érték! A növényeid és hajad is hálás lesz érte. 

Eddig itt a Kárpát-medencében a Víz bőségében éltünk. Sokan el sem tudták/tudják képzelni, hogy milyen az, ha egy zárt rendszerből kapod a vizet. Nem korlátlanul.  

De ennek a korlátlanság érzetnek most vége, már nem elképzelni kell, hanem sokan már tapasztalják. 

A tudatos vízhasználat fontos! Élj vele! 

Egy Lépés – természet szerint, Takács Zsuzsannával