Válassza az Oldal lehetőséget

A Zöld Misszió csomagolásmentes boltban jártam Kecskeméten
A Zöld Misszió csomagolásmentes boltban jártam Kecskeméten

Szerző:
Kőtörő-Sleisz Anna

2021.03.09.

Olvasási idő:

Pár éve, karácsonyra kaptam a családomtól egy gyönyörű bevásárlókosarat. Régi vágyam volt, amit akár saját magam is megvalósíthattam volna, azonban édesanyaként mindig találtam kifogást a „most miért ne” -re. A táska szép narancssárga, fehér pöttyökkel. Örök társam a bevásárlásoknál, enélkül már útnak sem indulok.

Nem csak a dizájn miatt szeretem magammal vinni, hanem ezzel is próbálok kevesebb nejlonszatyrot hazahordani. Általában zacskót sem használok 1-1 zöldség vagy gyümölcs miatt, de még mindig van hova fejlődnöm csomagolásmentesség terén.

Zubor Melissza, a kecskeméti Zöld Misszió csomagolásmentes bolt megálmodója és tulajdonosa már gyermekkorában komolyan érdeklődött a környezetvédelem iránt. Felnőttként még tudatosabban igyekszik a lehető legminimálisabbra csökkenteni a háztartási (és egyéb) hulladékot, így aki betér ebbe a csodálatos kis boltba, nem csak fantasztikus termékekkel, hanem hasznos tanácsokkal is gazdagabb lesz. S nem kérdés, aki egyszer betért, biztosan visszatérő vásárló lesz.

Honnan jött az ötlet, hogy nyiss egy ilyen boltot?

10-11 éves voltam, mikor tanyasi környezetbe költöztünk. Onnan indult minden. Már ott felkeltette az érdeklődésem a környezetvédelem, ez pedig az évek során csak nőtt bennem. Mire felnőttem, már törekedtem a hulladékmentességre. 

Pár éve költöztünk Kecskemét közelébe a párommal, ezért, ha Pesten jártunk, igyekeztem bevásárolni az ottani csomagolásmentes boltban. Sajnos így is előfordult, hogy egy-egy alkalommal mégis helyben kellett megoldanom a pótlást, ha valami gyorsabban fogyott, mint számítottam rá. Ez is inspirált a bolt megvalósításában.

Rácáfoltál a pandémiára, ugyanis már nem csak egyedül dolgozol a boltban.

Bizony, jelenleg egy munkatársam van, akit nemrégiben ismerhettek meg a vásárlók és éppen keresek még egy részmunkaidős segítséget. Tavaly igyekeztem előremenekülni, s bár február végén terveztem nyitni, ez március 13-ra csúszott. 

Sokat beszélgettek a betérő vásárlókkal. Milyen gyakori tévhitekkel találkozol?

Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a vevőkkel, érdeklődőek, kíváncsiak és mi igyekszünk minden felmerülő kérdést megválaszolni. Sokan az árakon lepődnek meg leginkább. Az emberek fejében valamiért az él, hogy egy csomagolásmentes bolt biztosan drága is. Pedig ez így, ebben a formában nem igaz. Vannak árucikkeink, amik teljesen átlagos áron kaphatók, mint például a Polcz termékcsalád ételei, magok, aszalványok, tisztítószerek (bár ezek jóval kedvezőbbek is tudnak lenni a hígítás végett), olajok, gabonák, hüvelyesek, teák, fűszerek és amik javarészt bio élelmiszerek. A különbség annyi, hogy mi ezeket csomagolásmentesen áruljuk, tehát a vevő csak azt a mennyiséget fizeti ki, amit haza szeretne vinni. Itt van lehetőség akár negyed vagy fél kiló liszt megvásárlására is.

Amiknek drágább az áruk vagy egyszeri nagyobb kiadásokkal járnak, azokkal időt, pénzt spórolnak: kozmetikumok, mosható betétek, intim kehely, mosható törlőkendő, arctisztító korong, újraszalvéta, kenyeres zsákok. 

A kávé kilós árán szoktak még megdöbbenni. Ekkor mindig elmesélem, hogy ezt a kávét nem kizsákmányolt, a társadalom peremén élő emberekkel szedetik szinte éhbérért, hanem a munkásokat megfizetik, tehát emiatt is kerül ennyibe. Illetve, ezek a szemes kávék nem tartalmaznak semmilyen vegyszert vagy adalékanyagot, így a minőségük igen magas. 

Fantasztikus, hogy itt majdnem minden terméknek története van!

Amiket a polcokon látsz, kevés kivétellel mind magyar termékek. A rizsünk például Kisújszállásról érkezik, az olajokat is kivétel nélkül mind a közeli présből hozom, kannákban. Ezek hidegen sajtolt olajak, nem finomítják őket, így minden beltartalmi értéke megmarad. Elmegyek, megtöltik a kannáim és elhozom. 

A környezetbarát tisztítószereink is a közelből érkeznek.

Szörp beszállítóból kettő is van. Egy Balaton mellett (mama és lánya készíti – ez a Mamka szörp és lekvár), illetve a HársUdvar Manufaktúra. Ők hajdúböröszményiek, akik szörpöt, gumicukrot, teát, süteményeket készítenek. 

A tönkölysütik Gádorosról érkeznek, szintén családi vállalkozás keze munkáját dicsérik.

Mesélnél nekem a boltban kapható textilekről is?

Persze, szívesen. A konyhai papírtörlő helyett például itt van ez a Nem Szilvia. De vannak itt uzsonnazsákok és szalvéták, textil zsebkendők, arclemosó korongok is. S ha már a tisztálkodásnál tartunk, mostanában nagyon népszerűek a mosható betéteink. Amellett, hogy a mintáikért odavannak a vásárlóink, környezettudatos megoldást jelentenek a hölgyek számára. Hozzá tartozó textilzsákocskát is láthatsz, ez a használatát, tárolását könnyíti meg. 

Ezt a vonalat tovább vive mosható pelenkákkal és melltartóbetéttel bővül a kínálatunk. Ezek kivétel nélkül újrahasznosított anyagból készülnek és nincs köztük két egyforma minta, így igazán egyediek. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy szintén hazai készítő keze munkáját dicsérik ezek a darabok is.

Talán a legégetőbb kérdés sokak számára, hogy a csomagolásmentes boltba vajon csomagolásmentesen érkeznek az árucikkek?

Bizony, ez mindenkit nagyon érdekel. A tészták hatalmas papírzsákokban érkeznek, de a legtöbb dolog papírdobozokban. A kozmetikumok vagy papírcsomagolásban vannak (szappanok, fogápoló tabletta) vagy kis tégelyekben, üvegcsékben, melyeket annyiszor tudnak újra felhasználni, ahányszor csak szeretnék. 

Sok termékért magam megyek, ezeket óriási üvegekben hozom el, amik vagy a polcra kerülnek, vagy a raktárba. Akadnak olyan termékek is, melyek ideérkezve kerülnek kipakolásra, ezért a tárolóeszköz nem is marad nálam. Használunk még nagyobb zárható vödröket és tartályokat is. Amit itt látsz, az mind vagy újrahasznosítható, komposztálható vagy újra felhasználható. 

Mi ezeket egyutas tárolónak nevezzük, azaz, ha visszahozzák a boltba, az visszakerül a készítőhöz, aki újra megtölti. Így tartjuk fenn a környezetbarát körforgást.

Akkor nálatok ne darabárral számoljon a vásárló.

A mosószereket, öblítőket, tisztítószereket, illetve szörpöket, ecetet és olajokat literáron mérjük. Sokan szeretik, hogy itt tényleg annyit tudnak vásárolni, amennyire szükségük van, nem kell megvenni egy teljes litert semmiből, ha nem szeretnék vagy nincs rá szükségük.

A liszteket, magokat, tésztákat, sütiket kilós áron mérjük. Emellett természetesen vannak darabáras termékeink is, ezek főleg kozmetikumok, de ahogy említettem már, a Polcz termékcsalád készételei sem kilóban mérendők.

Szóval, aki csomagolásmentes boltban tervezi a nagybevásárlását, vigyen magával tárolóeszközöket, ugye?

Természetesen nálunk is kapható szövetzsák, szövetszatyor, textil tároló, amiben bizonyos árucikkeket haza tud vinni, azonban a lisztekhez, magokhoz, folyékony termékekhez hozniuk kell a saját tárolóeszközeiket. Ha valaki mégis előretevezés nélkül tér be hozzánk vagy otthon maradt a vásárláshoz szükséges tárolója, természetesen mi is tudunk segíteni neki, így emiatt senki ne forduljon vissza a küszöbről.

Miközben az interjú készült, igencsak zajlott az élet a Zöld Misszióban. Hihetetlen érzés volt belecsöppenni ebbe a kis varázsdobozba, és testközelből látni, hogyan kerülnek a termékek a boltba, polcokra. Találkozhattam beszállítóval, megnézhettem, hogyan kerül a szörp Missziós üvegbe, s volt szerencsém végigkóstolni a házi készítésű oreo kekszet, pilótakekszet és csokis kekszet is. 

Zubor Melissza fiatal kora ellenére mert nagyot álmodni, és amit létrehozott, szerintem meglehetősen hiánypótló. „Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek.” Ez jutott eszembe arról, hogy a hulladékmentességet, hulladékcsökkentést ilyen formában próbálja átadni az embereknek. Célja, hogy a csomagolásmentes vásárlás ugyanolyan hétköznapi dologgá váljon, mint most egy vegyesboltba betérni, s látva azt, hogyan működik a Zöld Misszió, ez egy teljesen reális jövőkép. Hiszen semmivel sem kényelmetlenebb a vásárlás ilyen formája, sőt! Aki egyszer megtapasztalja, teljesen természetesnek érzi majd a csomagolásmentességet.

Facebook

Instagram

email: zmisszio@gmail.com

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...