Válassza az Oldal lehetőséget

Alomszék, komposzt- vagy égetős toilet?
Alomszék, komposzt- vagy égetős toilet?

Szerző:
Balassa Margó

2021.08.06.

Olvasási idő:

Ahol nincs vezetékes víz és csatorna,

nagyon meg kell gondolni a vízzel való gazdálkodást. Az öblítéses WC-k köztudott, hogy nagyon sok vizet használnak. Az egy háztartásban elhasznált mennyiség tekintetében a harmadik helyen van még akkor is, ha a család odafigyel rá és a víztakarékos verziót preferálja. 

Jó megoldások persze léteznek, például a komposzt toilet és az alomszék, de vannak, akik irtóznak attól, hogy a házban marad a “termék”, vagy hogy a téli hidegben ki kell menni az udvarra. Azoknak, akik szeretnék a környezetüket óvni, de nem akarnak sem komposzt toiletet sem alomszéket a lakásban, nem kell elkeseredni, mert van megoldás:

Az égetős toilet 

Ezek a toiletek nem hosszasan bontják le a hulladékot, hanem a készülék aljában található minikohó elégeti. Vagyis nem kell hozzá sem öblítővíz, sem csatornavezeték.  

A készülék árammal (amit napelemmel is elő lehet állítani) vagy palackos gázzal működik. Az égés után egy maréknyi steril hamu marad vissza, amit a kertünkben bárhol elszórhatunk. De aki lakásban él, akár a szemetesbe beledobhatja, hiszen teljesen steril.  

A toilet használata:  

Egy direkt ebből a célból készített speciális papírtölcsért kell belehelyezni a csészébe, majd amikor elvégeztük a dolgunkat lehajtjuk a tetőt. Ezután automatikusan bekapcsol a készülék: kinyílik a minikohó teteje, beleesik a papírtölcsér és elég a tartalmával együtt. A tálcába került hamut időnként üríteni kell, de erre figyelmeztet a készülék is, ha véletlen elfelejtenénk. 

A szagoktól sem kell tartani, mert egy beépített ventilátor kijuttatja a szabadba egy szűrőn keresztül. 

Van, akinek ijesztő lehet, hogy alatta égés folyik, de ettől nem kell tartani: ha felhatjuk a készülék tetejét automatikusan leáll az égés, csak csukott tetővel működik. 

A berendezés külsejével is elégedettek lehetünk, hiszen nagyon hasonlít a megszokott vízöblítéses vécékhez. A magassága, a színe és a formája is hasonló, így nem érezzük furcsának, idegennek. 

Az égetős toilet hátrányai: 

  • A berendezés ára 600 ezertől 1,4 millióig terjedhet gyártótól és típustól függően.  
  • Speciális papírtölcsért kell hozzá vásárolni, mert az védi a tartályt a szennyeződéstől.  

De vegyük sorra azt is miért előnyösebb, mint a vízöblítéses Wc:

  • Ha nincs csatorna, akkor gondoskodni kell a szennyvíz rendszeres elszállításáról, ami ma már elég komoly költséget jelenthet. 
  • Nyaralókban, ahol télen nincs fűtés, a vízvezeték fagytalanítására is figyelni kell. 
  • Környezetbarát: mert nem kell nagy költséggel tisztíttatni a szennyvizet. 
  • Az alomszékes toilet esetében minden nap ki kell hordani a hulladékot, itt értelemszerűen nincs rá szükség. 

Tehát mérlegre kell tenni, mi a fontos számunkra. Van, akinek nincs sok választási lehetősége, mert lakókocsiban, tiny hous-ban, vagy egy nyaralóban kevés hely van, nagyon előnyös lehet ez a konstrukció. 

Az még nagyon jó benne, hogy egyel több választási lehetőségünk van, amivel óvhatjuk a környezetünket.