Válassza az Oldal lehetőséget

Amikor a papír életre kel
Amikor a papír életre kel

Szerző:
Balassa Margó

2021.06.07.

Olvasási idő:

Virágzó újságpapír

Sokféle kézműves ötletet kipróbáltam már a papír újrahasznosítására, készítettem fonott papírkosarat, képeket, papírmasé tálakat és egyéb tárgyakat. Ami nálam mindent visz, az a Japán Mainichi Napilap Zöld újság projektje. 

Egy nagyon különleges napilapot nyomtatnak, amelyet miután kiolvastad nem kell eldobnod, hanem elültetheted és kivirágzik.

A Zöld újság már eleve újrahasznosított papírból készül, amelybe az elkészülte előtt virágmagokat szórnak. Ezután ha a papír megfelelő közegbe kerül, akkor a magok kikelnek és kivirágoznak. Bárhová elültetheted: egy cserépbe, balkonládába vagy a kertedbe.  

Japánban nagy sikere van az így nyomtatott napilapnak, amelyből ötezer darab jelenik meg, és el is kel minden egyes példánya.

A vállalkozás célja a virágzó újságokkal az volt, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelemre, és a városok zöldítésére. Főleg a családok, a gyerekek körében kedvelt a projekt, hiszen izgalmas, egyedi módon kapcsolódik a kreativitás, a kertészkedés és a környezetünk védelmére való nevelés.

Virágmagos képeslap

Persze egyből rákerestem az interneten, hogy Magyarországon van-e hasonló projekt, és rátaláltam a Stúdió Kisinas virágmag képeslapjára. Törökszekfű, rézvirág, napraforgó és búzavirág kel ki a lapokból, amely miután egy kedves üzenettel meglepted a barátodat, még az újjáéledésével, a virágzásával is örömöt okozhat a számára.  

Vadvirágmagok újrapapírban

De ha még egyedibb ajándékkal szándékozol meglepni valakit, te magad is készíthetsz merített papírt, amelyben elrejtheted szerettednek a saját kedvenc virágmagjait. A Fecni blog részletesen leírja hogyan készítheted el a gyönyörű merített papírt.

A különleges papírból lehet képeslapot készíteni, rajzolhatsz rá, vagy egy kedves versedet is ráírhatod. Igazán remek, egyedi ajándék lehet bárki számára. 

Alkotni jó, és a kreatív ötletek gazdagabbá, teljesebbé teszik az életet, ráadásul dupla öröm, amikor ez párosul a környezetünk védelmével is.