Válassza az Oldal lehetőséget

Amit érdemes tudni, ha mobilházat szeretnél vásárolni – interjú Szabó Ildikóval
Amit érdemes tudni, ha mobilházat szeretnél vásárolni – interjú Szabó Ildikóval

Szerző:
Balassa Margó

2021.11.10.

Olvasási idő:

A fenntartható otthonként bemutatott házak, lakások ára az átlagembernek elérhetetlen”- írja újságírónk egy előző cikkünkben. Ezért folyamatosan kutatjuk a megoldásokat, hogyan teremtsünk környezettudatos otthont magunknak, ha kicsit soványka a pénztárcánk. Nem csak a házak bekerülési költségét kell figyelembe venni, hanem ami nagyon fontos hosszú távon, a fenntartását is. Ezen okok miatt kerülnek képbe a miniházak és mobilházak. Szabó Ildikóval beszélgettem, aki elmeséli döntéseinek okát és tanácsokat is ad: mire figyeljünk oda, ha mobilházat tervezünk vásárolni.

Először kérlek “mutasd be” a házadat? 

Amiben most lakom egy használt mobilház, Ászárról vettem a Mobil-Homes-tól. Van benne egy nagy és kettő kicsi hálószoba, konyha, nappali, fürdőszoba. Teljesen bebútortozva szállították ide a telkemre: szobabútor, konyhabútor, gáztűzhellyel és hűtővel stb. 

Többször voltunk ott körülnézni, megnézni a házakat. Tulajdonképpen olyan, mint egy lakókocsi, csak nagyobb, szélesebb, kényelmesebb. Egyénként előtte három évig egy lakókocsiban laktam. 

Ez típus az egyik legnagyobb mobilház, 44 m2. Faszerkezetes az épület, belül farostlemez falakkal, tapétával. Kívül lemezborítás van, közötte hungarocell szigeteléssel.  

Semmit nem kellett rajta csinálni, egy az egyben ahogy volt csak lerakták és máris be lehetett költözni?  

Igen. Rá kellett kötni a vizet, ehhez készen kaptam a csapot, csak össze kellett kötni és kinyitni. Gáz kandalló van a nappaliban, gáztűzhely a konyhában és egy átfolyós vízmelegítő. Én inkább az elektromos készülékekben hiszek, ezért lecseréltem az átfolyós vízmelegítőt egy boylerre. A gázt úgy kaptam meg csővel és nyomáscsökkentővel, csak rá kellett tenni a palackot. A villany is át lett alakítva, csak rá kellett csatlakoztatni.  

Attól függetlenül, hogy tengelyen van, úgy tudom kell hozzá alap. 

Amit kérnek, hogy legyen két sávalap a kerekek alatt, hogy be lehessen gurítani a helyére. Én tovább mentem, nekem teljesen le van az alja betonozva. Bár kiderült, hogy a föld eléggé stabil alatta, így azért biztonságosabbnak érzem. 

Még nincs teljesen készen, szigetelni szeretném kívülről, ez most van folyamatban. 

Hogyan lesz a szigetelés? 

Kívülről 10 cm-es grafitos polisztirol szigetelést kap és vakolatot lesz rajta. Illetve kap egy tetőt a szigetelés fölé. 

Lehetne főlé egy olyan tetőt építeni, ami egyben a terasz és a ház fölött is lenne, és járna alatta a levegő. Talán nem melegedne fel annyira nyáron az épület. Szerinted ez hogy működne? 

Nekem a lakókocsim fölött pluszban van egy lemeztető, ami takarja a lakókocsit, illetve a teraszt, de oda bemegy minden. Bogár, madár, szél fúj, bevisz mindent.  

Ezt a házat úgy tervezem, hogy a tetőn is lesz tíz centi szigetelés, az már kizárja a meleget. Tehát a végeredmény úgy fog kinézni, mintha egy normál kis házikó lenne. 

Egyébként egy erdőben van a mobilházam, Mikebudán. Nem is volt könnyű behozni, de meg kell mondjam nagyon ügyesek voltak a szállítók. Kicsit az alja lett meghúzgálva, lett némi törés, de ez mind javítható. Ha látnád azt, ahol be kellett hozni… örülök neki, hogy ilyen jól sikerült.  

De visszatérve a melegre: valóban, mivel vékony a lemez nagyon hamar felmelegszik és nagyon hamar kihűl. Ezen a mobilházon már van lent szigetelés, de alulról bizony érezni, hogy húz a hideg. A lakókocsinak is meg a mobilháznak is az a jellemzője, hogy mindenhol nyílások vannak. A gáztűzhely alatt a szekrény alatt, a wc-ben, a fürdőben. Mivel ez egy lemez, nem lélegzik a fal, ezért mindenhol szellőzések vannak, amit nem is szabad eltakarni. Ebből kifolyólag alattad a mínusz három fok és a szellőzőkön keresztül bizony az bejön. 

Miért ezt a céget választottátok? 

Az egyik oka a készlet: hatalmas a választék. Tág szórás van árban, kinézetben, korban, felszereltségben.  Körül lehet nézni a telepen, akár hatvan-nyolcvan házat meg lehet nézni, be lehet menni, körbejárni, megfogni, kipróbálni.  

Nagyon jó a pénzügyi ajánlatuk, jóformán nulla kockázattal. Előtte majdnem beleszaladtunk egy kamu ajánlatba. Alaposan utána kell nézni, ha valaki hasonlót szeretne vásárolni.  

Ez egy régóta működő cég és nagyon korrektek. Volt azóta egy probléma, reggel nyolckor írtam egy emailt, este kint voltak és megszerelték. És 170 km-re lakom tőlük.  

Azt mondod, hogy egy erdőben van a mobilházad. Kellett valamilyen engedély az önkormányzattól? 

Az önkormányzatnál be kell jelenteni és meg kell kérdezni, hogy belefér-e a településrendezési tervbe. A földhivatalnál is engedélyeztetni kell, utólagos tervek beadásával. 

De van olyan település ahol nem engedélyköteles, mindenkinek egyedileg kell utána járnia, hogy az ő lakóhelyén hogy működik. 

Mennyi idő telt el a tervezéstől a beköltözésig? 

Én előtte hónapokig nézegettem a kínálatot, és amikor megláttam, hogy ezt a házat beszállították, akkor rögtön telefonáltam. Ehhez képest már más is telefonált, és ő előbb volt rögtön, mint én 🙂 Kértek egy napot amíg az illető válaszol, utána én is kértem egy napot. Lementem, megnéztük és meg is egyeztünk, hogy nekünk ez kell. 

Vagy interneten keresztül kinézed és behozzák, vagy az ottani választékból nézel. A telepen úgy gondolom nagyrészt olyanok vannak, amit mások kértek, aztán nem azt választották. Ezek azok a mobilházak, amelyeket rögtön el lehet hozni. 

Nekünk két hét alatt telken volt a ház. El kellett végezni a földmunkát, a betonozást, és már lehetett is szállítani a kész házat. 

 Mennyibe került, mennyi lesz a végösszeg? 

Árban hozzá kell tenni, hogy betonozás volt, szállítással, szigeteléssel, mindennel remélem olyan 8 millió körül megállunk.  

Ászáron van egy olyan lehetőség is, hogy 300 ezer körül van garanciális full átnézés, javítás, átalakítás a konnektorokhoz, nagytakarítás. Én úgy gondolom, ha 8 milliót kiadsz egy házra akkor ez a 300 ezer már belefér. És valóban jól tettem, mert amikor szóltam, szinte azonnal jöttek javítani. 

Jól érzed magad benne? 

Annyiban lenne más, amit most vennék, hogy ebben rettentő keskenyek a folyosók. Elsőre nem tűnik fel, de napi használatban igen. Jövőre át akarom rendezni a kicsit a falakat.  

Visszatérve a lakókocsira: hogyhogy lakókocsiban laktál. Már az is nagyon érdekel, hogy szántad rá magad ilyen abszolút minimalista életre? 

Hát eleinte úgy működött, hogy ideiglenes, hétvégi projekt lesz. Hétvégére lementem, dolgozgattam, pihengettem a telken, aztán úgy alakult, hogy be is költöztem. Teljesen jó volt. Annyi hátulütője volt, hogy télen nagyon sokba került a fűtés. 

Mivel fűtöttél? 

Elektromos árammal. A legdrágább hónap 35 ezer Ft volt. 

Vized gondolom kútról van. A használt vízhez ciszternát kellett létesíteni? 

Igen kút van, de a használt víz kicsit másképpen működik, mint a nagy többségnek. Bent alomszék van nálam és kint is van egy komposzt toilet. 

A mosáshoz sem használsz semmilyen szintetikus mosószert?

Nem. A legkomolyabb vegyszer nálam az ecet, ami beteszi a lábát az ajtón. 

Igen, én is ezeket a természetes szereket használom. De jó olyan emberekkel beszélgetni, akiknek hasonló a gondolkodása. 

Hogy más is van ilyen elvont?   

Hát igen, így is lehet mondani. Köszönöm és nagyon örülök, hogy lehetőségem volt veled beszélgetni.