Válassza az Oldal lehetőséget

Anya, Mesélj még! – Mese, meddig?
Anya, Mesélj még! – Mese, meddig?

Szerző:
Kőtörő-Sleisz Anna

2021.10.13.

Olvasási idő:

Szerintem minden szülő, nagyszülő tudja,mennyire fontos a mese a gyermekek életében.

Hogy mennyire nagy jelentőséggel bír a mese, azt talán csak felnőttként értjük meg. Mivel abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy gyerekként édesanyám sokszor saját magát mesélte álomba, így az életem részévé vált ez a csodás világ. Persze, mi akkor még nem értettük, anyu mennyit tett értünk azzal, hogy minden este mesekönyvvel ült az ágyunk szélére. Hiszen olykor, mire véget ért a nap és eljutottunk a lefekvésig, ő is nehezeket pislogott. Mégis, mindig végigolvasta az aktuális kérésünket.

Nem is emlékszem, mikor lett ennek vége. Azonban eldöntöttem, az én gyermekeim életének is részévé teszem a mesék világát. Egész kicsi koruktól kezdve mondókáztam, verseltem és meséltem mindkét gyermekemnek, akik bár elmúltak már 8 évesek is, de még mindig igénylik.

Könyvből vagy fejből?

Sokszor a kettő majdnem egy és ugyanaz, hiszen a rendszeresen olvasott mese szövege előbb vagy utóbb úgyis bekúszik a fejünkbe, és már kívülről mondjuk. Azonban vannak történetek, melyek a szülők fejében születnek meg, ezeket nagyon szokták szeretni a kicsik. Az enyémek a mai napig emlegetik azt a bugyuta mesémet, mely egy katicabogárról szólt, hogyan vált matricává egy eltévesztett villanykapcsoló megnyomása miatt. Ne mondjatok semmit, vicces kedvemben voltam, és nem gondoltam, hogy megjegyzik. Ennek lassan 4 éve, de még mindig kuncogva kérdezik néha:
– Anya, emlékszel?

Anya pedig emlékszik, hogyne emlékezne! Szóval, csak óvatosan a fantáziával, tuti, hogy az marad meg a legjobban, amire nem is gondolnánk.

Saját kedvenceket nagyon nehéz lenne felsorolnom mert több is volt, és nagyon vegyesen. A klasszikus Brémai muzsikusoktól kezdve, a magyar népmeséken át, az akkor modernnek számító Balu kapitányig minden jöhetett, ami csak elvarázsolt egy másik világba.

A saját lányaimnál is ezt látom. A nagylányom sokáig teljesen elbűvölve hallgatta A rendíthetetlen ólomkatona történetét, de József Attila Altatója is sokáig volt társunk az elalvásához.

Mese, de meddig?

Egy szakembernek biztos lenne erre jó válasza. Én azonban csak egy mezei anyuka vagyok, aki még maga is odáig van a mesékért. Így én azt mondom, mindig, mindig, mindig.
Őszintén megvallom, az egyik érzékenyítő mesekönyv varázsolta el a lányaimat és engem is, így mi most Vagánybagoly rajongók vagyunk, de szívesen faljuk a Harry Pottert (bár ez már nem a klasszikus mese), a magyar népmeséket és bizony Bartos Erika verseit is.

Olvassatok gyermekeiteknek, és persze saját magatoknak is mert ez a csodás világ kijár mindenkinek.