Válassza az Oldal lehetőséget

Anyák napja, avagy május legszebb ünnepe
Anyák napja, avagy május legszebb ünnepe

Szerző:
Kőtörő-Sleisz Anna

2021.04.30.

Olvasási idő:

Május első vasárnapja anyák napja. Ünnepeljük az édesanyákat, nevelőanyukákat, nagymamákat, dédiket, keresztanyukákat és még sorolhatnám, hiszen hosszú a sor.

Emlékek

Bármilyen hihetetlen, a mai napig él bennem életem első komolyabb anyák napi ünnepsége. A bölcsődés. Nem viccelek, az Orgona ágát énekeltük az anyukáinknak, vagyis énekeltük volna, de a társaim egy-egy sor után mind az édesanyjuk karjában kötött ki. Kivéve engem. Életem talán legkötelességtudatosabb pillanatát élhettem át, hiszen a dalt végig kellett énekelni. És én végig is énekeltem, hiszen anyák napja volt.

Felnőve

Kevesebb, mint 1 hónap múlva töltöm anyaságom 11. évét. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztem. Először is, sokkal jobban értékelem édesanyámat, mint bármikor előtte. Mindig jó volt a kapcsolatunk, hiszen nála szeretőbb, gondoskodóbb anyát nem is kívánhattam volna, de 11 éve ennél is jobban értem, miken ment keresztül értünk, a gyermekeiért.
A saját anyaságom kapcsán is szert tettem olyan ismeretekre, amikről azt sem tudtam, hogy léteznek. Hiába, a türelemről például nem lehet eleget tapasztalni. Egészen más módon kell türelmesnek lenni egy kisbabához, mint egy totyogóshoz, ovishoz, iskoláshoz és kamaszhoz. Márpedig a szülőszobát elhagyva, a kimerültség, boldogság, kétségbeesés (hogyan tartom életben???!!!) keverékében az ember nem gondol arra, hogy valaha milyen szócsatákat fog vívni azzal az édes kis csomaggal, akinek egyelőre az életbentartásáért aggódik.

Lassan 11 éve vagyok anyuka. Ismerek sok más anyukát, édesanyákat, nevelőanyákat is. Én a nevelőanyukákat is édesanyáknak hívom, hiszen akiket ismerek, édesek. Valaki nem akkor válik anyává, ha megszülte a gyermekét. Akkor válunk anyává, mikor felelősek leszünk egy csöpp életért. Amikor már nem saját magunk vagy a kedvesünk az első, hanem egy „kisember”. Vigyáznunk kell rá, terelgetni, óvni, félteni, egyengetni az útját, hogy egyszer ő is felelős lehessen egy gyermekért.

Anyák napja

Rengeteg érzés kavarog bennem anyák napja közeledtével. Napokkal előtte a lányaim már az apukájukkal sugdolóznak, rejtegetnek, össze-összekacsintanak. Én persze úgy teszek, mintha nem is sejtenék semmit. Hiszen nem tudhatom, mi készülődik a háttérben. Ők pedig annyira lelkesek és cserfesek, élvezik a meglepetés előkészületének minden pillanatát.

Az anyai szeretet leírhatatlan, nem tudnám definiálni. Annyi és olyan intenzitású érzés, ami máshoz nem fogható. Örök féltés, örök aggódás, de közben az önállósodás felé terelgetés közötti kötéltánc. A gyermekeim olyasmire tanítanak nap, mint nap, ami egy szakkönyvben sem található meg. Folyamatos tapasztalás az anyaság, és minél többet tapasztalok anyaként, annál jobban tisztelem a saját édesanyámat.

Megtapasztalni a szeretet ezen formáját különleges és csodálatos. Számomra az édesanyám köpeny nélküli hősnő. Remélem, lehetek olyan a saját gyermekeim szemében, amilyen Ő.

Ha szívesen olvasnál még köpeny nélküli, hős édesanyáról, Balassa Réka, Olyan büszke vagyok rád, anya című korábbi cikkét ajánlom figyelmedbe.

Boldog anyák napját kívánunk minden édesanyának, nagymamának, dédinek, teljen szeretetben a vasárnapotok! Csodálatosak vagytok!

anyák napja, orgona
A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...