Válassza az Oldal lehetőséget

Az immunrendszerünk erősítése gyógynövényekkel
Az immunrendszerünk erősítése gyógynövényekkel

Szerző:
Balassa Margó

2020.11.19.

Olvasási idő:

Olvasási idő: 3 perc

Az immunrendszerünk tulajdonképpen egy „elhárító rendszer”, amelynek segítségével legyőzhetjük a testünket elárasztó kórokozókat, vírusokat. Gyógynövényekkel, vitaminokkal erősíthetjük az immunrendszerünket, így nagy segítséget adunk a szervezetünknek, hogy megelőzze vagy legyőzze a betegséget.

Melyek azok a gyógynövények, amelyek immunerősítő hatásúak? Szerencsére sok van, például a következő gyógyfüvek: apróbojtorján, csalán, orbáncfű, bodzavirág, hársfavirág, diólevél, kakukkfű, útifű (forrás: Rápóti, Romvári: Gyógyító növények). Készíthetünk ezekből keveréket is, kinek melyik a szimpatikusabb, hol többet, hol kevesebbet tehet bele. Én már majd harminc éve fogyasztom a gyógynövényeket, minden reggel éhgyomorra, és este lefekvés előtt, mindig az aktuális megoldandó probléma szerint. Most, a tél beállta előtt és a vírus hatására négy-öt gyógynövényből készítek keveréket, elneveztem „Életerő Teának”: csalán, orbáncfű, hársfavirág és bodzavirág, plusz „ízesítem” borsmentával vagy citromfűvel, mindkettő erősíti a hatást, és kellemes ízt ad a teáknak.

Életerő Tea

Csalán – vér- és vesetisztító, reuma, köszvény, cukorbetegség estében használható.

Orbáncfű – gyomorfekélyre, vesebajra, ez mellett immunerősítő és hangulatjavító hatása is van.

Hársfavirág – megfázásra és influenzára használt gyógynövény, a lázat és köhögést is csillapítja.

Bodzavirág – megfázásra (megelőzésre), köhögésre, láz csillapítására javasolt gyógynövény.

Borsmenta – légúti betegségekre javasolt teaként, fertőtleníti a szájüreget.

Citromfű – nyugtatja a szívideget és az emésztőrendszert.

Különböző tapasztalatok

Több évi saját tapasztalat és a másokkal történő beszélgetés alapján megállapítottam, hogy nem mindenkire hat hasonlóképpen ugyanaz a növény, tehát azt javaslom, hogy kísérletezgessünk, próbáljunk ki többféle variációt. Már csak azért is, mert ártani nem árt, csak pozitív hatása lehet, és ugyanarra a betegségre többféle tea is jó hatással van.  Rápóti – Romvári Gyógyító növények c. könyvében felsorolja az Európában használt gyógynövényeket (p. 307), így megismerkedhetünk osztrák, román, szlovák, lengyel német és persze magyar gyógynövény keverékekkel.  Dr. Theiss immunerősítésre kasvirág teát vagy tinktúrát javasol, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember pedig kakukkfüvet, szurokfüvet, fürtös mentát, apróbojtorjánt és útifüvet. Számomra nagy öröm a kísérletezgetés, hát még akkor, ha saját gyűjtésű füvekkel tehetem.

Persze ha valakinek komolyabb betegsége van, előtte konzultáljon az orvosával. A gyógynövény teák fogyasztása nagyon jó a betegségek megelőzésére, immunerősítésre vagy az orvos által felírt gyógyszerek kiegészítő kezelésére. Azonban arra figyeljünk, hogy ne „kezeljük” magunkat kizárólag a teák fogyasztásával, mert nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást!

Jó egészséget!

Felhasznált idodalom:

Rápóti – Romváry: Gyógyító növények. Budapest: Medicina, 1999. 512 p.

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...