Válassza az Oldal lehetőséget

Az internet nem a valóság! – Vélemény
Az internet nem a valóság! – Vélemény

Szerző:
Balassa Réka

2021.04.21.

Olvasási idő:

Tegnap este vacsora után gyorsan végigpörgettem a Facebook hírfolyamot és egy érdekes posztra bukkantam, amelyben volt főiskolai szaktársam, Fehér Tamás fontos gondolatokat osztott meg az interneten kialakult álvalóságról.

Lesokkol, hogy manapság a tanult emberek is megfeledkeznek egy nagyon fontos tényről, amelynek a tudatosításával elkerülhető lenne rengeteg félreértés, vita, szorongás stb. Ez az a hihetetlen egyszerű TÉNY, hogy az internet nem a valóság, azt esetleg nyomokban tartalmazza. Szintén, a lájk, egy adott pillanat adott tartalmára történő reakció, valós tettek nincsenek mögötte. A Mindenki, Mindenhol kezdetű mondatok pedig általában 5-6 különböző emberből, képből történő általánosítással keletkeznek, persze tisztelet a kivételnek! Lássuk be, hogy a 8 milliárdos népességhez képest ezek a mi „bizonyosságaink” nem feltétlen igazak.” – írja Tamás.

Valóban izgalmas a kérdésfelvetés,

hogy mindaz, amit a social media platformokon, ill. az interneten összességében látunk és olvasunk, mennyire fedi le a valóságot. Eli Pariser író és aktivista szerint egy úgynevezett buborékban élünk. A különböző emberek különböző tartalmakat látnak az interneten. Az algoritmus a felhasználói szokásaink alapján azokat a cikkeket, posztokat jeleníti meg nekünk, amelyekkel egyetértünk vagy amelyek érdekelnek minket. Ez viszont azt jelenti az író szerint, hogy az online tér mindenki számára egy saját kis külön világ, amely teljesen ránk van szabva, emiatt pedig eltér a valóságtól.

De miért probléma ez?

Tehetjük fel magunknak a kérdést. Mi a baj azzal, hogy én olyannak látom a világot, amilyennek szeretném? Miért gond az, ha legalább a Facebook feed-em rám van szabva?

Azért, mert ez a jelenség az egész társadalomra kihatással van. Ha szemellenzővel látjuk a világot, nem fogjuk észrevenni embertársaink problémáit, ahogy ők sem a miénket. Eli Pariser kiemeli, hogy az internet indulásakor azt gondolta, hogy ez a platform nagyon jót tesz majd a világnak, hiszen összeköti az embereket. De hogyan köthetne minket össze egy olyan eszköz, amely éppen az ellenkezőjét teszi: Elszeparál, elválaszt minket a valóságtól, ha úgy tetszik, “mások valóságától”.

Tamás is óva int minket ettől, hiszen szerinte egymásról is kialakulhat hamis vélemény, amely akár konfliktust is okozhat az emberek között. “Attól, hogy legalább 3-4 helyen olvasol valamit, nem biztos, hogy ezért rögtön úgy kellene fogalmazni, hogy: Manapság ez a divat…, Mindenkitől ezt hallom…, Mindenhol ezt olvasom…, Ilyenek a fiatalok…, Ilyenek az idősek…, Ilyenek a munkások… Ilyenek a magyarok… stb.”

Valóban azt akarjuk tehát, hogy ez a buborék éket verjen ember és ember közé?

A másik probléma pedig kvázi a fenti jelenség ellentéte, amikor egy olyan véleménnyel találkozunk, amellyel nem értünk egyet, de mégis nagyon sok támogató reakció érkezik rá. Ez elbizonytalaníthat minket, vagy akár szorongást okozhat, hiszen azt érezzük, hogy rossz irányba tart a világ.

Attól, hogy szélsőséges emberek egy csoportja összetömörülve 3000 lájkot ad egy posztnak, ami tele van gyűlölködéssel, attól még ez nem a valóság, hanem [annak] egy igen miniatűr szelete. Ettől nem lesz a világ elfajzott és nincs tele szörnyű emberekkel. Fordítva is sajnos ugyanez a helyzet: Szintén, ha 5000 szívecske van egy mentsük meg az esőerdőket poszton, attól nem lesz mindenki természetvédő és világbéke.” – fogalmazza meg a jelenséget Tamás.

Mit tehetünk a buborék ellen?

Egyrészt olyan tartalmakat is be kell fogadnunk, amelyekkel nem értünk egyet vagy éppen kellemetlenek számunkra, javasolja Eli Pariser internetes aktivista. Nagyon nehéz dolog ez, de érdemes elolvasni például a sajátunkkal ellentétes politikai nézetet valló médiumokat ill. nem javasolt “kikövetni” azokat az ismerőseinket, akiknek a véleménye nem egyezik a miénkkel.

Másrészt fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy nem csak egy perspektíva létezik. Ahány szemszög, annyi valóság. Érdemes minél többet beszélgetni egymással, meghallgatni egymást. Sokszor csak elolvasunk egy kommentet, amit akár teljesen félre is értelmezhetünk, erről bővebben is írtunk korábbi, a “trollkodással” foglalkozó cikkünkben.

Ne ítéljünk hát elsőre és ne vegyünk készpénznek mindent, amit látunk vagy olvasunk!