Válassza az Oldal lehetőséget

Az irodalom élni tanít! – LMBTQ könyvajánló
Az irodalom élni tanít! – LMBTQ könyvajánló

Szerző:
Balassa Margó

2021.06.28.

Olvasási idő:

A múlt héten kezdődött a Budapest Pride hónap, ezekhez a programokhoz csatlakozva

magazinunk Szivárvány hetet tart.

A cikkeink témája a LMBTQ emberek élete, a küzdelmeik, az elfogadás, az együttérzés jegyében íródnak. 

Most két könyvet szeretnék ajánlani, amit az utóbbi időben olvastam, az egyik egy felnőtt leszbikus pár, a másik pedig meleg kamasz fiúk életébe enged bepillantást. A könyvajánlóm azoknak szól, akik nehezen élik meg a másságukat. Ezekből a könyvekből vigasztalást és erőt meríthetnek, mert az irodalom élni tanít, utat mutat és támogat. 

Jody Picoult: Gyere haza 

Picoult könyveit azért szeretem, mert mindig valamilyen különleges témát dolgoz fel a regényeiben, és minden szemszögből, minden oldalról megvizsgálja. Így könnyebben megérthetjük mások motivációját és talán elfogadóbbá válunk általa. 

Zoe Baxter sikeres és elismert zeneterapeuta, hangszereivel és énekével rengeteg embernek segít a gyógyulásban. Úgy érzi már csak egy dolog hiányzik az életéből, hogy sikertelen lombikbébi próbálkozások után végre anya lehessen. Amikor ismét elveszíti a babáját, férje helyett újonnan megismert barátnője, Vanessa lesz az, aki lelkileg támogatja.

Lassan ráébrednek, hogy kapcsolatuk több egy barátságnál és úgy döntenek felvállalják ezt a szerelmet. Szembe kell nézniük azonban a kirekesztettséggel és a megvetéssel.

Hab a tortán, hogy volt férje beperli őket. Max meg akarja akadályozni, hogy a még meg nem született, lefagyasztott embriójukat Vanessza szülje meg. A két nőnek szembe kell néznie a társadalom és az egyház támadásával is, de kettejük szeretete erőssé teszi őket, bátran állják a megpróbáltatásokat.  

Üzenetek a regényből: 

“Valójában nem az dúlt fel, hogy Zoe kibe lett szerelmes. Azért lettem feldúlt, mert én mint anya sose választottam volna ezt az utat a lányomnak. Egyetlen szülő sem akarhatja a gyerekének, hogy egész életében a szűklátókörű emberekkel kelljen harcolnia.” 

nem a nemi identitás a fontos egy családban, hanem a szeretet.” 

Rácz Stefán Tibor: Mikrofonpróba  

Szeretem a tiniknek írt regényeket is, mindenevő vagyok, és rendre elolvasom a kisebbik lányom, Eszter könyveit. A Mikrofonpróba és a Kapcsolatpróba a kedvenc könyveim egyike lett a könyvtárából. 

A két kötetes sorozat öt különleges gimnazista: Hanna, Máté, Dávid, Áron és Xiara életébe enged bepillantást. Mindegyiküknek igen nehéz az élete, más-más okból, de mindegyikük hordoz magában testi és lelki sebeket is.  

Hanna elveszíti a szüleit, a bátyjával él együtt, nehéz anyagi körülmények között. Magányos könyvmoly, aki nagyon nehezen éli meg, hogy anyagi gondjaik miatt le kell költözniük egy vidéki kollégiumba. 

Máténak a zene volt az élete, amíg egy “baleset” miatt megsérül a keze, és nem tud többé olyan szinten zongorázni, mint előtte. Nagyon szenved tőle, hiszen a zongorázás volt élete nagy álma és most értelmetlennek lát mindent. 

Xiarát kínai származása miatt bántják, ezért nem találja a helyét.  A szüleivel való kapcsolata is nagyon rossz, mert úgy érzi nem törődnek vele, nem szeretik eléggé. 

Dávid és Áron története a könyv LMBTQ szála: szeretik egymást, de nem tudják teljesen megélni a szerelmüket, a környezetük és persze a saját maguk elfogadása miatt sem. Szeretet, szégyen, rejtőzés, gyötrelem az életük, amíg elfogadó barátokra nem találnak. 

Az öt fiatal lassan megérti és elfogadja a többiek másságát, összebarátkoznak, örömmel töltenek együtt időt és támogatják egymást.  

A könyv mondanivalója számomra, hogy:

Nem vagy egyedül!

Mindenkinek megvan a maga démona, csak figyelj oda, lásd meg, érts meg és fogadd el!

Ha vannak barátaid és összefogsz velük, még a lehetetlennek tűnő dolgok is megvalósulhatnak. 

2. rész: Kapcsolatpróba