Válassza az Oldal lehetőséget

Bezzeg az én időmben, avagy régen minden jobb volt
Bezzeg az én időmben, avagy régen minden jobb volt

Szerző:
Balassa Réka

2021.04.11.

Olvasási idő:

“Csak napjainkban hozta magával a gazdagság a kapzsiságot, s a mértéktelen élvhajhászás annak a vágyát, hogy fényűzéssel és kicsapongással tegyünk tönkre mindent saját magunkkal együtt.”

Ki mondhatta ezt vajon? Biztosan egy kortárs gondolkodó, filozófus, politikus, válaszolnánk. Hiszen milyen igaza van, a mai emberek egyszerűen borzalmasak! Nem számít más, csak a szórakozás, pénzköltés, az élvhajhászás. Bizony, nagyon igaza van annak, aki ezt mondta. Bezzeg régen! Régen minden jobb volt! Az új generációk miatt tartunk ott, ahol tartunk. A régiek még tudták, hogy mi a tisztesség!

A fenti idézet nem mástól származik, mint Liviustól, a híres ókori római történetírótól, aki ezeket az aggályokat “A római nép története a város alapításától” c. művének bevezetőjében fogalmazta meg. Több mint 2000 évvel ezelőtt.

Tehát már legalább 2000 éve gondoljuk azt, hogy bezzeg régen minden jobb volt. És hogy bezzeg az új generáció, a fiatalok mindent rosszul csinálnak. Már több mint 2000 éve gondoljuk azt, hogy “ez a romlás csúcsa”

Talán jobb lenne, ha elfogadnánk, hogy a világ mindig változik. Természetesen minden generációval érkeznek újdonságok. De az új generációk tagjai mégiscsak azt az örökséget viszik tovább, amelyet a szülei és a társadalom ráhagynak. Tehát mi vagyunk felelősek azért, hogy merre változik a világ. 

Szerintem nem panaszkodni kell, hogy minden egyre rosszabb, hanem tenni azért, hogy jobb legyen. És itt nem kell nagy dolgokra gondolni: Cselekedjünk kicsi jó dolgokat, amelyek előre visznek minket és ezek majd egy nagy láncolattá alakulva megváltoztatják a világot. 

Kezdjük ma csak egy mosollyal. És tudod mit, nem is kell először még valaki másra rámosolyognod. Csak nézz a tükörbe és mosolyogj egyet saját magadra! 

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...