Válassza az Oldal lehetőséget

Búcsú a hóbortos nagynénitől – A Pult
Búcsú a hóbortos nagynénitől – A Pult

Szerző:
Balassa Réka

2020.12.30.

Olvasási idő:

Köszönöm Zsófi. Köszönöm Peti. Köszönöm Adri, Dávid, Vanda… Köszönöm kedves mindenki.

A Pult az én első (és remélhetőleg utolsó) elhunytam a koronavírus járványban. Sok honfitársam élte meg a valódi tragédiát, engem az a szerencse ért, hogy nem vesztettem el egy családtagomat sem. És bár az emberéletnél fontosabb dolog nem létezik a világon, ki mondja azt, hogy csak emberekhez kötődhetünk? Van, akinek a kutyája is családtag vagy akár az autója. Számomra a kedvenc közösségi helyem, a Pult is egy családtag volt.

A Pult volt az én hóbortos nagynénim, aki brandyt iszik szenteste és baromi jó vicceket mesél. És pont az én kedvenc nagynénimet vitte el a járvány.

Sokat veszítettünk személyében. A hóbortos tanti szalonjának ajtaja mindenki számára nyitva állt. Nála teázott a könyvmoly uncsitesó, ott kortyolta el kedvenc viszkijét a bábszínész nagybácsi, beugrott hozzá a lázadó pultos unokahúgom, ott csacsogott délután a nagyi, aki régen könyvelő volt, a bátyus, aki olyan szépen játszik a hegedűn, ahogy senki más és a kicsit fura nővérem, aki folyton énekel a fürdőben.

A Pultban találkozott egy nagy család: kicsik és nagyok, öregek és fiatalok, modernek és konzervatívok, hívők és ateisták, művészek és vállalkozók.

A Pultban egy kellemes, otthonos, finom ízben ért össze a feketekávé a habosított tejjel.

Jó volt ott. A tantinál. Még alig telt el egy szemvillanásnyi idő a távozása óta, sőt, még igazából itt van az ajtóban és integet – de már most hiányzik.

Tudom, azt mondják, hogy máshol, máshogy még talán lehet majd találkozni vele. Ki tudja…

Egy ilyen nagynéni után nehéz feladata lesz majd annak a rokonnak, aki következőként nyitja meg előttünk a szalonját, a nappaliját. Ne aggódj, kedves nappalitulajdonos, mi nyitott szívvel várunk.

De egy biztos: a hóbortos nagynéni mindig ott fog mosolyogni a kedvenc családi fotómon.

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...