Válassza az Oldal lehetőséget

Csatlakozz a Föld órájához! – 2022. március 26. 20.30-21.30 
Csatlakozz a Föld órájához! – 2022. március 26. 20.30-21.30 

Szerző:
Balassa Margó

2022.03.26.

Olvasási idő:

2006-ban Sydnyben kapcsolták le először a fényeket, sötétségbe borult a hatalmas világváros. A WWF célja az volt az akcióval, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás negatív hatásaira. 

A következő évben már több város kapcsolódott a kezdeményezéshez, majd néhány év leforgása alatt világméretű, több milliárd embert mozgósító eseménnyé vált az ausztrál WWF klímavédelmi törekvése. 

2008-tól Magyarországon is közzé tették a felhívást:  

Csatlakozz a Föld órájához! Kapcsolódj és kapcsolj le a természetért! 

Magyarországon is évről évre egyre több város közvilágítása alszik ki ezen a napon.  

2012-ben a hazai központi lekapcsoló eseményt a Lánchídon szervezték meg, ahová közel négyezer környezetvédő látogatott el, hogy 20.30-kor együtt kapcsolják le Budapest díszvilágítását. Ekkor már WWF Magyarország weboldalán  93 magyar település, 486 vállalat és csaknem 9000 magánszemély csatlakozott a kampányhoz. 

2013-ban gyertyagyűjtési akciót hirdettek. Az összegyűjtött mécsesekből készült el a 2013-as WWF Föld Órája Gyertyája. A közvilágítás lekapcsolásának pillanatában lobbantották lángra az 5 méter magas gyertya kanócát. 

2014-től minden évben versenyt hirdetnek a Föld Órája Főváros cím elnyeréséért. 2015-től Magyarország települései is részt vesznek a versenyen.  Az elmúlt években nyertes Nyíregyháza, Szigetszentmiklós és Pusztaszabolcs és Vác nyerte el a Föld Órája Fővárosa címet. 

Ezután évről évre egyre nagyon eseménnyé nőtte ki magát a rendezvény, és már nem csak a lekapcsolás a cél, hanem szinte folyamatosan zajlanak környezetvédelmi programok: faültetés, komposztálás, víztisztítás, húsmentes nap, autómentesség stb. 

Te is tehetsz egy apró lépést a környezetünkért. 

Hiszen nem csak a városi fények alszanak ki. Bárki a saját otthonában csatlakozhat a felhíváshoz, ha lekapcsolja a világítást és a kikapcsolja az elektromos készülékeket. Mondd el a barátaidnak, a szomszédaidnak, a munkatársaidnak, hogy ők is csatlakozzanak. Hívjuk fel minél több ember figyelmét, mert egyre sürgetőbb problémáról van szó.

Az tavasz eltolódása, a kevés csapadék, a szárazság, mind-mind figyelmeztető jel, ébredjünk már fel, az utolsó pillanatban vagyunk!

Én is készülök már a kis mécseseimmel… Lekapcsolom a villanyokat és gyertyafényes estével csatlakozom a kihíváshoz. 

Kapcsolódó cikkeink:

Föld napi üzenet Lányi Andrástól

Megalakult a Körépítők Egyesülete- az egészséges és természetes házakért

Környezetbarát mosás

Vigyázzunk a méhekre

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...