Válassza az Oldal lehetőséget

Tippek a vírus ellen – mit tehetünk az egészségünkért?
Tippek a vírus ellen – mit tehetünk az egészségünkért?

Szerző:
Balassa Margó

2021.03.05.

Olvasási idő:

Meredeken emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma – olvashatjuk az összes portálon, és azon töprengünk, hogy amíg várakozunk az oltásra, mit tehetünk mi magunk annak érdekében, hogy megelőzzük a betegséget. Persze hordjuk a maszkot, betartjuk a távolságot, igyekszünk minél kevesebbet olyan helyen tartózkodni, ahol sokan vannak. De vajon elég ez?

Engem mindig a tehetetlenség az ami a legjobban aggaszt, de ha már van egy pici reménysugár, van valami, amit megtehetek az egészségem érdekében, akkor mindig bizakodóbban tekintek a jövőbe.

Tehát mi az amit tehetünk, hogy az immunrendszerünk könnyebben fel tudja venni a harcot a vírussal?

Fogyasszunk vitaminokat!

A meghűlés, az influenza és más egyéb légúti betegség, mint például a koronavírus, télen gyakrabban fordul elő, amikor a D-vitamin szint alacsonyabb az emberek szervezetében. Ezért úgy tűnik, hogy a D-vitamin segít a légúti betegségek megelőzésében – nyilatkozta Dr. Maszi Tamás a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója.

A D-vitamint napfény hatására állítja elő a szervezetünk, sajnos táplálkozással csak nagyon keveset tudunk hasznosítani. Márciustól szeptemberig, ha legalább naponta 30 percet napozunk, akkor sikerül a megfelelő mennyiséget elérni, ha nem, akkor ezekben az időszakokban is érdemes fogyasztani tabletta vagy cseppek formájában.

Az egészségünk érdekében tehát a napfényhiányos hónapokban pótolni kell különböző készítményekkel.

Ajánlott vitamin bevitel, megelőzésre (NE- Nemzetközi Egység)

  • Csecsemők számára: 400-1000 NE
  • Gyermekek számára: 600-1000 NE
  • Serdülők számára: 800-1000 NE
  • Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE

Igyunk immunerősítő gyógyteákat!

Nekem az orbáncfű tea az egyik legkedvesebb immunerősítő gyógynövényem, és az a nagy előnye, hogy nyugtató és depresszió elleni hatása is van, tehát két legyet üthetünk egy csapásra a fogyasztásával. Este, lefekvés előtt fogyasszunk egy csészével! Hat hétig folyamatosan lehet inni, utána tartsunk négy hét szünetet.

Egy előző cikkünkben olvashattok még több gyógynövényről, amelyek nagyon jók megelőzésre.

Persze ha valakinek komolyabb betegsége van, előtte konzultáljon az orvosával. A gyógynövény teák fogyasztása nagyon jó a betegségek megelőzésére, immunerősítésre vagy az orvos által felírt gyógyszerek kiegészítő kezelésére. Azonban arra figyeljünk, hogy ne „kezeljük” magunkat kizárólag a teák fogyasztásával, mert nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást!

A relaxáció pozitív hatása.

A szorongás és a feszültség kezelésére Domján László a magyarországi Agykontroll meghonosítója, a relaxációt javasolja. A stressz most fokozottabban van jelen az életünkben: aggódunk a szeretteinkért, aggódunk a saját egészségünkért, és ez nem tesz jót az immunrendszerünknek. Domján László ebben a videóban közérthetően szemlélteti a meditáció pozitív, ellazító, nyugtató hatását, és azt hogy miért érdemes rászánni az időnket.

A mozgás és az erdőterápia.

A szórakozási lehetőségek nagyon lecsökkentek a bezárás miatt, de ki lehet menni a parkba, az erdőbe, fel lehet tölteni a szervezetünkkel fitoncidokkal. De mi a csoda az a fitoncid? Itt olvashatsz róla egy előző cikkünkben, amelyben részletesen elmeséljük hogyan működik az erdőterápia.

Keressük a szép pillanatokat?

Nagyon sok módszer van, amely kicsit kimozdíthat bennünket abból az állapotból, amely nem tesz jót a közérzetünknek és az egészségünknek. Keressük a pozitív pillanatokat, a jó dolgokat. Megtalálhatjuk egy baráti beszélgetésben, egy jó könyvben, vagy valami kreatív tevékenységben: színezésben, gyöngyfűzésben, varrásban, hímezésben stb.

Minden nap csináljunk valamit, ami örömmel tölt el bennünket!

Forrás:

Dávid Orsolya: Segítheti-e a D-vitamin a vírusfertőzések elleni védelmet? In: Semmelweis Hírek

Györgytea

Agykontroll

Ivens, Sarah: Erdőterápia, Budapest: Libri, 2018. 257 p.

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...