Válassza az Oldal lehetőséget

Délutáni szieszta – gondolatok egy forró nyári délutánon
Délutáni szieszta – gondolatok egy forró nyári délutánon

Szerző:
Czillei Tünde

2022.07.27.

Olvasási idő:

A délutáni szieszta ideje van. Forró nyári délután. 

Valamikor, évekkel ezelőtt, elképzelhetetlennek tartottam, hogy napközben, dologidőben arra vetemedjek, hogy lazítással, esetleg szunyókálással múlassam az időt. Mindig tele voltam ilyen-olyan, de mindenképpen halaszthatatlan teendőkkel. 

És most ülök a kertben. Szieszta van, nyugtatom magam. A teendőm egyre kevesebb, ami van, az is halasztható… Ma már nem sürgős semmi. Ahogy múlnak az évek, rájön az ember, nem érdemes már sietni, úgyis eljön, aminek el kell jönnie… 

Meleg van, de egy széllökés enyhíti a fülledtséget, megborzolgatja a fákat, bokrokat. 

Felettem a nyírfa ezüst leveleivel szinte kacag a mélykék égre. Ágai lágyan ringatóznak, fehér törzse kényeskedve nyújtózkodik a magasba, zöld-ezüst ragyogással ölelik körül a csillogó levélkék. Káprázatos látvány. 

A kert végében a hatalmas diófa nagy levelei összesúgnak a széllel. Mint egy hullámzó sötétzöld tenger, úgy zúg-búg az egész lombozat. Az ágak összehajolnak, így továbbítják egymásnak a nagy titkot, amit a szél most suttogott el nekik. 

Bezzeg a sudár fenyők, ők állnak szálegyenesen, holmi nyári kis szélrohamocska nem ingatja meg őket. Egyenesek, büszkék, örökzöld ágaik nem kíváncsiak a röpke kis pletykákra, amiket a szél sugdos. Nem rezdülnek, talán nem is veszik tudomásul. Ők a télről, a fehér hólepelről álmodnak, amit a többiek, lévén lombhullatók, alig is ismernek. De ők is a kertünk lakói, így elnéző jóindulatukat bizonyítva egy kicsit megingatják tobozokkal terhes csúcsaikat. 

Ahogy körülöttem minden tikkadt élő hálásan fogadja a pillanatnyi enyhülést hozó kis szellőt, én is fellélegzem. Bár nem értem mit susog, de érzem, hogy szeretettel simogat Mindnyájunkat. Nemre, fajra, fajtára való tekintet nélkül!

Pihenek és álmodozom, miközben jön egy kis szélroham a nyári délutáni kertben, szieszta idején.