Válassza az Oldal lehetőséget

Digitális könyvtárak – ahol több ezer könyvet olvashatunk ingyen
Digitális könyvtárak – ahol több ezer könyvet olvashatunk ingyen

Szerző:
Balassa Margó

2022.07.05.

Olvasási idő:

Nyár van, szünidő, ami azzal is jár, hogy egyre több könyvtár zár be rövidebb-hosszabb időre (sajnos). Mit tehetünk ilyenkor? Más egyéb forrást keresünk, ahol olvasnivalót találhatunk. Ilyen forrás lehet például a digitális könyvtár. 

Bár én nem preferálom az online olvasást; szeretem kézbe fogni, megszagolni, lapozgatni a hagyományos nyomatott könyvet. De azt is megértem, ha valaki szívesen olvas így, hiszen számos előnye van:  

  • Könnyű az e-book olvasó, ezért utazáskor nem kell cipelni a fél kilós könyvet (ez számomra nagyon szimpatikus, mert igen szeretem a jóóó hosszú regényeket).  
  • Több “könyvet” is vihetsz magaddal, bárhová utazol; nem jársz úgy, hogy közben elfogy az olvasnivalód. 
  • Az interneten vannak digitális könyvtárak, amelyeket ingyen olvashatsz. 

Két nagy digitális könyvtárat ajánlok most a figyelmedbe: a Magyar Elektronikus Könyvtárat és a Digitális Irodalmi Akadémiát. 

A Magyar Elektronikus Könyvtár  

Az archívum kevés híján 23 ezer dokumentumot tartalmaz: szépirodalmat (regényeket és verses köteteket), szakkönyveket különböző témában és hangos könyveket is. 

Ha szeretnél könyvet letölteni (és a link nem működik), az Országos Széchényi Könyvtár honlapján megtalálod, vagy a következőt kell beírni a keresőbe: https//:mek.oszk.hu 

A kereső használata: 

Keresés 

A felület jobb oldalán kereshetünk az adatbázisban: szerzőre, címre, sőt témára is. Ha például beírod Gárdonyi Géza nevét, 97 találat jön ki. Ebből, ha kiválasztunk egy címet, megjelenik a dokumentum adatlapja. A fülszövegre kattintva elolvashatjuk a dokumentumról az információkat, így eldönthetjük, hogy szeretnénk elolvasni a könyvet, vagy sem. 

Ha megjelenik a rekord, különböző formátumokat ajánl fel: word, html, pdf stb. Kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő verziót és ráklikkelve megjelenik a teljes mű, amely máris olvasható. 

Ha mástól szeretnénk olvasni, a könyv logóra kattintva visszatérhetünk a kezdőoldalra. 

Kereshetünk témakörre is, pl. ha beírjuk a pszichológiát 129 találat jön fel, ami elég kevés és nem is a legfrissebb dokumentumok, sajnos. De megtaláljuk Freudot, Jungot vagy a magyar szerzők közül Ferenczi Sándort is.  

Böngészés 

Ha nem tudunk konkrét témát, címet, szerzőt, akkor böngészhetünk is a következőképpen: 

A felső menüsorban a “teljes listára” kattintva az abc betűit a felső sorban találjuk: a betűre klikkelve bejön egy lista és abból kiválaszthatjuk a nekünk szimpatikus könyvet. 

Ha például a B betűre kattintunk, az összes B betűs írót listázza. Ez elég hosszú névsor, de ha van időn és türelmünk, akkor sikerülhet egy klassz könyvre lelnünk.

Hangoskönyv 

A Keresés menünél egyetlen kattintással elérhetjük a hangoskönyveket, ha az mp3 formátumra klikkelünk. Összesen 392 dokumentum áll a rendelkezésünkre, hallgatható formában. 

A Digitális Irodalmi Akadémia  

A Petőfi Múzeum weboldalán találhatjuk meg, de beírhatjuk a nevét úgy is, hogy DIA, így közvetlenül elérhetjük. Ezen a weboldalon a legújabb kori és kortárs magyar irodalom jeles alkotóinak a teljes életművét megtalálhatjuk.  

A keresés nagyon egyszerű

A kezdőlapon a találjuk a szerzőket abc sorrendben. Ha egy névre rákattintunk, szinte mindent megtalálunk az íróról: az életrajzát, a regényeit, drámáit, esszéit és a róla szóló irodalmat is. 

Závada Pál nevére klikkeltem, majd a regényeire, így bejött egy lista: 7 megjelent könyve van digitalizálva. Kiválasztom a Milotát, az “olvasásra” kattintok és már meg is jelenik a teljes mű. 

A jobb oldali menüsorban lefelé haladva “Gyermekkönyvtár” címszót is találhatunk, ahol külön kigyűjtve lelhetünk gyerekeinknek való olvasnivalóra. Így pl. megtaláljuk Csukás István, Lázár Ervin, Mándy Gábor könyveit is. 

Jó szünidőt, jó olvasást! 😊