Válassza az Oldal lehetőséget

Digitális oktatás a gyakorlatban
Digitális oktatás a gyakorlatban

Szerző:
Kőtörő-Sleisz Anna

2021.03.17.

Olvasási idő:

Lassan már rutint szerzünk a digitális oktatásból, bár ne legyen így. Március 8 óta ismét homeschoolban nyomjuk a hétköznapokat, s míg tavaly munkanélküliként galoppoztam végig az akkori 3 hónapot, idén már dolgozó anyaként állom a sarat. 

Idén más a helyzet 

Habár az évfolyamokban szintet léptünk, azaz idén egy másodikos és egy negyedikes tanító nénijeként funkcionálok délelőttönként, a helyzet mégis nehezebb a múlt évinél. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy egyébként is home office-ban dolgozom, ráadásul vállalkozóként, így nem kell felettes felé elszámolnom az időmmel. Ezzel együtt azonban nem könnyű egyszerre tanítani, anyának lenni és a saját feladataimmal is haladni. A gyerekek sulijában az online oktatás úgy zajlik, hogy hét elején, illetve ettől függetlenül minden reggel napokra bontva is megkapjuk az aznapi leckéket. Van, amit vissza kell küldeni és van, amit csak megoldani.  

Munka mindenkinek 

A héten tényleg mindenki keményen dolgozott. A két gyerek is és mi, felnőttek is. Mi hol a gyerekekkel, hol a saját munkánkkal próbáltunk megfelelő ütemben haladni, a gyerekek pedig a különböző tantárgyakkal küzdöttek. A nagynak a pénteki utolsó feladata egy babzsák varrása volt. Megdolgozott érte, hiszen 2x kellett visszabontani, mire harmadik nekifutásra olyan lett, amilyennek szerette volna.  

Nem így terveztem 

Bevallom, mielőtt nekiugrottam ennek a cikknek a megírásának, tele voltam pozitív gondolatokkal. Szerdáig. Csütörtökön jött egy mélyrepülés, ami sajnos kitartott péntekig. Nem tagadom, kimondottan felvidít, hogy a 15-i hét csak 4 napos – ami a hétköznapokat illeti. Kimerültem, lemerültem. Bár a gyermekeim és a velük való foglalkozás sosem jelent terhet, a tanításuk számomra komoly stresszhelyzetet okoz. Nem véletlen tanulnak a pedagógusok évekig, hogy aztán a megszerzett tudásukat és tapasztalataikat felhasználva tanítsák a kisebb vagy épp nagyobb gyerekeket a megfelelő módszerekkel. Tudom, hogy ez „csak pár hét”. Azt is tudom, hogy okkal történik így, hiszen magával a dologgal egyetértek. Nem tudom, mennyivel lenne nehezebb, ha online óráik lennének, de megkockáztatom, hogy értékesebb tudást kapnának, mint itthon, velem. És emiatt nem kell rosszul éreznem magam. Eleinte mardosott a lelkifurdalás, hogy ennyit nem vagyok képes kibírni. De, kibírom. Csak nem vagyok pedagógus, nekem a tanításhoz szemernyi tehetségem sem türelmem nincs. Márpedig Vekerdy is megmondta, annál rosszabb nincs, mint mikor a szülő akarja tanítani a gyerekét.  

Remények 

Bízom benne, hogy ez az átmeneti állapot nem tart sokáig, és hamarosan újra az iskola padjában görnyedve, már biztonságos keretek között pumpálhatják a tudást a fejükbe az ehhez értő tanító nénik és bácsik. Biztosan számukra is nehéz ez a helyzet, hiszen otthonról végezni ezt a hivatást ugyanolyan szívás, mint nekünk itthon. Sőt! Sokuk amellett, hogy home office-ban dolgozik, szülői szerepében is helyt áll. 

Számomra az idei digitális oktatás sokkal nehezebb, igénybevevőbb a tavalyinál. Mindössze azért, mert most nem kizárólag a gyerekekkel való foglalkozás tenné ki a napomat, hanem a saját munkám is. De nincs 2 olyan perc, mikor valaki ne kérdezne valamit, vagy éppen ne lenne valami halaszthatatlanul fontos közlendő. Márpedig bármilyen bosszantó kétpercenként félbehagyni a feladataimat, elsősorban anya vagyok, s érdekel, hogy egy bodobács ballag a nappaliból a konyha felé (hiába, nálunk mindig, mindenki éhes) vagy a nagy elakad a számolással, netán a férjem belefutott egy érdekes hírbe, amit szeretne megmutatni.

És akkor kitessékelem a bodobácsot a kertbe, segítek a számolásban és meghallgatom a hírt, ami miatt már ötödszörre hagyok félbe egy mondatot a laptopomon. Mert anya vagyok és feleség. Hogy mennyire fontos a családom számára, azt éppen a percenként félbeszakító, hozzám forduló szeretteim mutatják.

Én pedig századszorra is félbeszakítom a mondatot, hogy ott legyek nekik, ahogyan ők vannak ott nekem fordított helyzetben. 

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...