Válassza az Oldal lehetőséget

Ebben a mesekönyvben leltem magamra – interjú Gutási Gáborral, a Gabi-Csabi kalandjai c. mesekönyv szerzőjével 
Ebben a mesekönyvben leltem magamra – interjú Gutási Gáborral, a Gabi-Csabi kalandjai c. mesekönyv szerzőjével 

Szerző:
Rózsa Ella

2022.06.07.

Olvasási idő:

Szeretem és tisztelem kis hazánk szerzőit, látom, hogy hatalmas erőfeszítéseket igényel, hogy kiadhassák a műveiket. Mivel mi itt a Dema Magazinnál támogatjuk egymást, szeretnénk teret adni egy kicsit a feltörekvő íróknak, költőknek, ezzel is segítve őket. Volt szerencsém elolvasni  interjú-alanyom első mesekönyvét a Gabi-Csabi kalandjait, melynek első kötete egy fantasztikus nyaralásról szól. Abból a korból, amikor még szabadon kint játszhattunk a többiekkel, amikor még menőbb volt az utazásra rántott húst és fasírtot vinni a hűtőtáskába. Nekem egy szuper időutazás volt és drukkolok, hogy másokra is olyan hatással legyen, mint rám.

Gutási Gábor webfejlesztő, vállalkozó és nem utolsósorban szülő. Egy 6 éves kisfiú és egy 2 éves kislány boldog apukája. Élete során jelentős szerep jutott kedvenc időtöltésének, az írásnak. Éveken át vezette saját, apukás blogját, az apuci.blog-ot, és egyéni vállalkozóként is rengeteget ír megrendelői számára: PR cikkeket, kereső optimalizált szövegeket. De régebben a szülővárosa helyi újságának, informatikai rovatának egyedüli szerzője is volt. 

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy könyvet kellene írnod? 

Már pontosan nem emlékszem, de nem olyan régen. Esténként ugyanis a kisfiam, Boti folyton kérlelt, hogy meséljek arról, milyen volt az én koromban az élet, miket csináltam testvéremmel akkor, amikor annyi idős voltam, mint Ő most. Ezért estéről estére egy-egy gyerekkori mesét elevenítettem fel neki, amelyből nagyon sok összegyűlt. Közben éppen egy thriller regényt írtam és amikor megemlítettem neki, hogy éppen könyvet írok, ő azt hitte, hogy ezeket az esti meséket fogom mesekönyvben kiadni. Ezzel pedig egy olyan jó ötletet adott, hogy félretettem a félig elkészült regényt, hogy megírhassam Gabi és Csabi kalandjait. 

Meddig tartott összehozni? 

Mivel a történeteket kb. 30 évvel ezelőtt átéltem és mivel Botinak esténként elmeséltem, nem tartott túl sokáig digitális papírra vetni a számítógépemen. Az igazi munka azonban csak ezután következett. Illusztrátort találni, szerkesztőt, korrektort, tördelőt… Az elején nem is gondoltam, hogy ennyi idő és pénz egy saját könyv kiadása. De remélem, hogy a könyvemet megvásárlók visszajelzései kárpótolnak majd, hiszen összesen egy fél éves munka áll mögöttünk. 

Milyen nehézségekbe ütköztél, akár a megírásánál, akár a későbbiekben? 

A megírásnál szerencsére nem voltak nehézségek, inkább csak a visszajelzéseket volt nehéz megemésztenem és nehezemre esett nem a valóságnak megfelelő sarkításokat, szépítéseket bevezetni a történetekbe. De be kellett látnom, hogy a célközönségem nézeteit kell szem előtt tartanom és egyes jeleneteket finomabban tálalni, hiszen ez egy mesekönyv. 

Szerinted mi a legnagyobb nehézség ma, ha valaki könyvet szeretne kiadni? 

A túlkínálat. Nagyon sok a mesekönyv és nehéz közte megtalálni a jót. Pont ezért ma már sokan – akárcsak én – saját maguk szeretnék kiadni a könyvüket. A legtöbb kiadóhoz rengeteg elsőkönyves szerző jelentkezik és nem tudnak mindenkivel együtt dolgozni. Vannak olyan magánkiadók is, akik pedig elég sok pénzzel húzzák le, különböző szolgáltatás címén, a hozzá nem értő, kezdő könyvírókat. Nekem is volt több ajánlatom, de végül úgy döntöttem, inkább a saját magam ura leszek és kockáztatok. Sajnos manapság már könyvkiadásból nem lehet megélni és a rengeteg pénzt emészt fel az előmunka és a nyomdai költség is. A marketing pedig még csak ezután következik… 

Mire vagy a legbüszkébb? 

Régi álmom válik ezzel a könyvvel valóra. Bár soha nem gondoltam volna, hogy pont egy mesekönyv lesz az első kiadott könyvem, hiszen számos más téma is érdekel a sütés-főzéstől a szövevényes krimikig, végül mégis a mesekönyvben leltem magamra. Örülök, hogy ezek az emlékek valahol majd túl fognak engem is élni és hogy örömet fognak okozni néhány gyereknek és közelebb hozhatnak néhány szülőt a saját gyerekeihez. Legbüszkébb pedig a kisfiamra, Botira vagyok, mert ha ő nem ösztönöz és kérlel, akkor soha nem születtek volna meg Gabi és Csabi kalandos mesekönyvei. 

Mesélj a gyerekkorodról egy kicsit! 

Mesélek, egészen pontosan 4-5 kötetben is tervezek. De mindez attól is függ, hogy milyen fogadtatása lesz az első résznek. Ha lesz érdeklődés és tényleg fogynak majd a példányok, akkor a nyáron kívül még tavaszról, az őszről és a télről is fogok egy-egy mesekönyvet kiadni. Egyébként nagyon jó gyerekkorom volt, igazán „meseszerű”. Persze nekünk is voltak rosszabb és jobb napok és történtek velünk is rossz dolgok, nem csak jók. De ezeket úgy szeretném elmesélni, hogy az olvasók és hallgatók tanulhassanak belőle. Ahhoz azonban, hogy egy ilyen vidám és pozitív mesekönyv megszülethessen, fontos volt, hogy egy jó fej kisöcsém és két, máig összetartó, szerető szülőm legyen. 

Nagyon tetszenek a fejezetek végén lévő kérdések, így tényleg a mese részévé válnak a lurkók. 

Köszönöm, igen direkt ez volt a cél. Szerettem volna, ha az egyes mesék közben úgy érzik a gyerekek, hogy egy kicsit ők is a történet részesei. Illetve elgondolkodhatnak, hogy hasonló helyzetben mit tettek volna. A szülőket is segítik ezek a kérdések és párbeszédre ösztönzi őket. Így elindulhat egy meghitt beszélgetés szülő és gyerek között, amivel minőségi időt tölthetnek el meseolvasás után is együtt. A szülőknek is jó lehet kicsit visszaidézni a gyerekkorukat, kicsit újra gyereknek lenni és talán jobban megértik a saját gyerekeiket is.  

Milyen meséket szeretnek a gyerekeid? 

A kislányom most lett 2 éves, ő most nagy Peppa Malac rajongó, mi szülők pedig egyre kevésbé. A fiam idén lesz 7 éves és iskolás, így neki már a Minecraft-os, Pokémonos és eseménydúsabb mesék jönnek be. De igazából, ha TV-ről van szó, egy reklámon is képes elképedni és a képernyő előtt ragadni. Pont ezért mi csak ritkán nézünk TV-t, inkább könyvtárba járósok vagyunk és egy-egy szatyornyi mesével távozunk mindig. Boti az állatos, bogaras, tudományos és nyomozós/felfedezős meséket szereti jobban, még Zita egyelőre az ablak kinyitós, toligálós és egyszerűbb meséket szereti, amiben sok nagy kép van. Talán ennek is köszönhető, hogy a korosztályát meghazudtoló szókinccsel rendelkezik. 

Nagyon hiányolom a régi, kézzel megrajzolt rajzfilmeket. Szeretem az animációt, de annak megvolt a maga feelingje. 

Igen, ezt a mai gyerekek már nem biztos, hogy megértik. Viszont készültek rossz mesék rajzolva is és készülhetnek nagyon jó mesék animációval is, így nem hiszem, hogy a készítési technológia határozná meg, hogy egy mese jó vagy rossz. A szülőnek kell eldöntenie, hogy mit nézhet meg a gyerek és mit nem, mi a jó és mi a rossz számára. Mi szeretjük, ha egy mese tanulságos, vidám és kedves, a háborús, csúnya szavakkal hatást elérni kívánó, egyhangú mesék nem ennek a korosztálynak valók. Ami még jó, hogy lehet venni manapság is diavetítőt, ami nagyon szép képekkel, kézzel tekergetősen vetítve, igazi nosztalgikus hangulatot varázsolhat a nappaliba. Ez vegyíti a TV nézés és a meseolvasás izgalmát. Mi ezt is nagyon szeretjük és a gyerekeink is. 

Készülő könyv? 

Igen, az asztalomon – mióta könyvet írok – igazi kupi van a jegyezetekből, címötletekből, emlékfoszlányokból. Múlt hévégét is azzal töltöttem, hogy hazautazva szülővárosomban, még a szüleim az unokákkal játszottak én előkerestem a régi fotóalbumot és a leendő illusztrációkhoz gyűjtöttem és fotóztam be anyagokat. A következő könyv ugyanis a tervek szerint a télről fog szólni. Lesz benne szó titkos ajtóról, térdig érő hóról, egy unalmas vendégeskedésről, egy szilveszteri bárányról és az is kiderül, hogyan lettek Gabi és Csabi a Mikulás krampuszai. 

Mik a jövőbeli terveid? Ha összehoztok egy rajzfilmet én nagyon szívesen nézném. Annyira jó volt a történet hatására kicsit újra kislánynak lenni. A gyerekeim el se tudják képzelni, hogy volt egy világ, ahol nem ültünk gyerekülésben, nem telefonon értük el a többieket. Sőt, ettük mi mosatlanul a gyümölcsöket is. Aztán, még mindig élünk… 

Nagyon érdekes, amit mondasz, mert gondolkodtam ilyenben, de sajnos anyagilag nem engedhetem meg magamnak. Kértem pár árajánlatot, és kiderült, hogy valószínűleg egy-egy rész felolvasása é animált képessé váltása sem fog beleférni, de lesz a közeljövőben ilyesmi pályázat, lehet bepróbálkozom. A terveim, hogy minél többen megismerjék a mesekönyvemet és egyre több emberhez és gyerekhez eljussanak a történeteim. Izgatott vagyok, hogy milyen lesz a fogadtatás és hogy az a sok terv, amit megálmodtam, vajon beteljesülhet-e. 

Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy mesélhettem kicsit Nektek a mesekönyvemről és a terveimről és mindenkit szeretettel várok a weboldalon, ahol további részleteket is megtudhattok a könyvről és rólam. Saját webáruházunkban pedig nem csak a mesekönyvet és az e-book-ot, hanem Gabi-Csabi színezőt, könyvjelzőt és matrica csomagot is vásárolhattok. Akciókért, nyereményjátékokért és kuponkódokért pedig kövessetek Facebook oldalunkon is:  A Gabi-Csabi kalandjai: A nyaralás Június 9-én jelenik meg nyomtatásban, viszont már előrendelhető! 

Weboldal

Facebook