Válassza az Oldal lehetőséget

Élet kiskamaszokkal
Élet kiskamaszokkal

Szerző:
Kőtörő-Sleisz Anna

2021.02.26.

Olvasási idő:

Hogyan változik meg a szülő-gyermek kapcsolat, ha gyermekünk eléri a kiskamasz kort? Erre a kérdésre kerestem a választ, több érintett szülő bevonásával.

Anyai életem az első pozitív terhességi teszt óta tele van kihívásokkal.

Az első 9 hónap azért nehéz, mert nem látjuk a babánkat. Kizárólag az érzékeinkre hagyatkozva tudjuk, minden rendben van-e. Születés után pedig csupán találgatunk, hogy vajon miért sír. Persze egy idő után már rutinból megy, éppen éhes, fáj valami vagy csak tele a pelus.

Előbb-utóbb minden család életében elérkezik az idő, mikor az édes kicsi csöppség, akinek még a pukija is mennyire cukimuki volt, belép a kiskamaszkorba. Ez amolyan második dackorszak, csak az életkorral együtt nő a dac mértéke is.


Felmértem a helyzetet

Mint minden szülő, én is rengeteg szakirodalmat olvastam, olvasok a témában. Mondjuk pont úgy érzem magam, mint anno, hogy hiába tudom a miérteket, hiába tudom mire számíthatok, a megoldást ezt nem fogja megkönnyíteni. Hiszen minden gyerek más, s sajnos ugyanaz a kulcs nem nyit minden zárat.

Gondoltam, megkérdezek néhány hasonló helyzetben lévő szülőt, ők mit tapasztalnak a saját kiskamaszuknál. Vajon ugyanazokkal a problémákkal nézünk szembe? Érdemes nyitni egy „Anonim, kamasz szülője vagyok” klubot? A visszajelzések tekintetében érzek némi egyezést, így mosolyogva olvastam végig az adott válaszokat.

Az alábbi kérdéseket tettem fel a rögtönzött kérdőívemben:

  • Milyen változásokat vettél észre a viselkedésén?
  • Mennyire könnyű vele kapcsolatot teremteni?
  • Mennyire könnyű vele konfliktust kezelni?
  • Változott a kapcsolatotok a kiskamaszkor elérése óta?
  • Ha igen, hogyan?

A válaszok

A válaszok igen vegyesek voltak, de azért látszott, hogy nagyjából mindenki ugyanazt éli át.

A viselkedés kérdésében szinte egybehangzóan az önfejűség, makacsság, flegmaság dominált. Az addig csendesebb gyerek is elkezdte keresni önmagát, saját véleményt formálni, ami néha dacból tért el a szüleiétől, de volt, hogy csak szimplán fel merte vállalni azt, amit korábban nem.

A kapcsolatteremtésnél voltak a legszínesebbek a válaszok. Voltak, akiknek nem bezárkózott, hanem éppen kinyílt a gyermeke. Mások azt írták, nehéz kapcsolatot teremteni a kiskamasszal, hiszen egyszavas válaszokból tartalmas beszélgetést kialakítani szinte lehetetlen küldetés.

S hogy mennyire könnyű egy 9-13 évessel konfliktust kezelni? A többség szerint megfelelő kompromisszum felajánlásával, illetve azzal, hogy már nem kisgyermekként kezelik, nem is olyan nehéz. Habár nyilván sok türelemre és empátiára van szükség, a kérdőívet kitöltő szülők nem restek az új helyzethez új eszköztárat elővenni, és megpróbálni megérteni gyermekük viselkedését, hovatovább alkalmazkodni hozzá.


Az örök dilemma

A szülő-gyermek kapcsolat az az ingoványos talaj, ami miatt rengeteg anya és apa aggódik. Vajon jól neveltem? Mer hozzám fordulni, ha bajba kerül? Kér majd segítséget? Elmeséli, hogy mi van vele? Tudom majd, kik a barátai?
Ezek a kérdések szerintem a legtöbb szülőben felmerülnek. A kérdőívre adott válaszok alapján pedig elenyésző, akiknek a gyermekükkel való kapcsolata rossz irányba változott. Persze, ez a néhány is számít, hiszen minden szülő szeretné, ha gyermekével felhőtlen és erős bizalmi kötelék alakulna ki.

Vékony a határ a gyermekkor és kiskamaszkor között.

Az élet nem könnyű sem a gyerek számára, aki eléri a kiskamasz kort, sem a szülő számára, akinek alkalmazkodnia kell egy új helyzethez. Csemetéje már megállíthatatlanul robog a felnőttség felé, s elvárja, hogy ekként is kezeljék. Vékony a határ a gyermekkor és kamaszkor között, s bizony nekünk, édesanyáknak és édesapáknak is meg kell értenünk, hogy a helyzet folyamatosan változik, változnunk kell vele együtt.


Ezt a cikket saját szubjektív véleményem és megfigyelésem alapján írtam. Egyúttal szeretném megköszönni a kérdőívet kitöltők közreműködését, hogy nagyobb rálátást kaphattam a témára.


A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...