Válassza az Oldal lehetőséget

Elfogadásra nevelve – anyai szemmel az LMBTQ helyzetről
Elfogadásra nevelve – anyai szemmel az LMBTQ helyzetről

Szerző:
Kőtörő-Sleisz Anna

2021.06.29.

Olvasási idő:

Vajon szülőként mennyit tehetek azért, hogy a gyermekeim elfogadóak legyenek azokkal szemben, akik mások, mint ők? Hiszen valahol mindenki más. Vegánok és húsfogyasztók, sportolók és lustizók, korán kelők, sokáig szundizók és még sorolhatnám a végtelenségig. Heteroszexuálisok és LMBTQ.

A mi családunkban a gyerekek úgynevezett felvilágosítása évekkel ezelőtt elkezdődött. Egy 8 éves és egy 11 éves kislány anyukája vagyok, akik, ahogy egyre többet tapasztaltak a világból, bizony nekünk szegezték az éppen aktuális témába vágó kérdéseiket. Igyekeztünk mindent a koruknak megfelelően elmagyarázni, és csupán annyira részletezni, amennyire ők is kíváncsiak voltak. Igen, az LMBTQ jelenségről is. Mi kihagytuk a gólyát és a méhecskéket…azaz nem, beszéltünk róluk is sokat, csak nem a szexualitás témakörében.

Mindenre válaszolni kell?

Igen, mindenre, anyaként legalábbis én ezt tanácsolom. Baráti körben fordult elő, hogy az apuka igen szemérmesen, soha nem mutatkozott a lányai előtt meztelen, még véletlen sem. Így a kislány egyszer lerajzolta apát, meztelen. Hosszú, hosszú szivárványos tudjátok mivel. Soha nem látta, ő ilyennek képzelte. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a gyerek előtt kell pucérkodni, de nem árt, ha tudja, apa nem a szivárványos, méterekre nyúló micsodájával pisil.

Ahogy nőnek, úgy lesznek egyre kíváncsibbak, és az első szerelmekkel megérkezünk a kisbaba kérdéskörhöz is. Innen pedig egyenes út vezet ahhoz, hogy a kisbabához egy nőre és férfire van szükség. Én ekkor kezdtem mesélni nekik azokról a családokról, ahol nem a klasszikus anya és apa felállás szerepel, hanem akár apa és apa, anya és anya, egyszülős, nagyszülős… számtalan variáció létezik. Beszélgettünk azokról is, akik nem tudnak azonosulni azzal a testtel, amibe születtek. A gyerekek hihetetlenül fogékonyak és befogadóak, számukra ez nem rettenet, hanem érdekes. És ez itt a kulcs. Hiszen a szeretet csodálatos dolog, megosztani másokkal még csodálatosabb.

Nem féltem, hogy ezzel “átnevelem” őket,

hiszen, ahogy egy meleg embert sem lehet erőszakkal heteroszexuálissá “tenni”, úgy ez fordítva sem működik. Mesélni valamiről, ami létezik és jelen van, a látókörüket szélesíti, nem pedig megváltoztatja az identitásukat. Esetleg később, ha érinti őket az LMBTQ, talán bátrabban vállalják fel, vagy védik meg a barátjukat. Mi rengeteget beszélgetünk – természetesen nem csak az LMBTQ-ról -, hiszen a világ sokszínű, elég, ha csak az emberek bőrét nézzük. Még “fehérből” sincs két egyforma.

Azt szoktam mondani, az a fontos, hogy egy gyermek szerető, védelmező családban nőjön fel. Hogy ez a szerető és védelmező család két anyából, két apából, anyából és apából áll-e, oly mindegy. Anyaként azt szeretném, hogy a lányaim maximálisan biztonságban érezzék magukat a családban. Mindenkinek ezt kívánom, hiszen mérhetetlenül fontos az a mikrokörnyezet, ahova tartozunk.

Számomra eleve érthetetlen az LMBTQ emberek üldözése, hiszen mióta tartozik rám, kit szeret a másik? Ha a gyermekem netán elém állna, hogy ő lány létére a lányokhoz vonzódik, megrémülnék? Nagyon! Haragudnék? Nem. Félteném? Rettenetesen.
Megrémülnék mert azt a szintű gyűlöletet, ami ma az LMBTQ témát körüllengi, épeszű és ép lelkivilágú ember számára óriási teher. És ezt a terhet nem tudom átvenni szülőként, csak egy kis kereke lehetek az ő nehéz szekerének azzal, hogy támogatom, mellette állok.

Az LMBTQ a szeretet egy színe

Szeretném, ha a gyermekeim sem a gyűlöletet táplálnák, hanem a szeretetet éltetnék. Nem féltem őket az LMBTQ emberektől, sőt, örülök, ha a baráti társaságuk színes, sokféle emberekből áll. Én erre tanítom őket. Hogy ebből ők mit visznek tovább, csak rajtuk múlik, de minden fontos alapot lefektetek egy elfogadó, bátor, önmagáért és másokért kiálló kis emberpalántának.
Olvastam valahol, és annyira igaz: ha valaki s*ggfej veled, és cserébe te is s*ggfej vagy vele, csak a s*ggfejek száma gyarapodik. Ellenben, ha kedvesen viszonyulsz hozzá, az is lehet, hogy ő is kedves lesz.

Bevallom, én megvásároltam a lányaimnak a Vagánybagoly és a harmadik á című könyvet, melyben szintén találkozni LMBTQ elemekkel. Kérdeztek, én pedig válaszoltam. És válaszolok századszorra is. Szeretném, hogy számukra se legyen furcsa, ha valaki más, mint ők. Kezeljék természetesként, hiszen az. Sokan vagyunk, sokfélék.

Bár nem gyerekkönyvek, de Margó gyönyörűen szedte csokorba az LMBTQ könyveket.
Hiszem, hogy nem lehet kiközösítés oka a szeretet, a másság, hiszen valahol mindannyian mások vagyunk. Ha nem épp a szerelemben, akkor valószínűleg valami másban. Mások, mégis egyformák. Mert emberek vagyunk.

Szerintem nem az LMBTQ a szivárvány. A szeretet a szivárvány, melyből egy szín csupán az LMBTQ.