Válassza az Oldal lehetőséget

E-mail és a barátság
E-mail és a barátság

Szerző:
Balassa Margó

2021.03.26.

Olvasási idő:

Nem tudom ti hogy vagytok vele, ha nem kapok választ az e-mailemre, én nehezen élem meg.

Első gondolatom: talán meg se kapta, nem tudta elolvasni. De most akkor kérdezzem meg, hogy átment-e az üzenetem? A következő érzés ami megszületik bennem: nem vagyok neki annyira fontos, hogy válaszoljon. Nyilván ez is valamiféle önbizalomhiányból eredhet, hiszen ha eléggé fontosnak érezzük magunkat a barátaink számára, akkor meg sem fordul ilyesmi a fejünkben.  

Persze egy darabig emésztem magam, aztán a következő az, hogy mérges leszek az illetőre és morgolódom, milyen barát az ilyen, legalább egy-két szót írhatott volna, de még erre sem képes. 

 Erről egy régi vicc jutott az eszembe: 

“A nyuszika kertjében megnőtt a fű, gondolta, le kéne vágni. 
Eszébe jut, hogy a farkasnak van fűnyírója, hát elkéri. 
Elindul, de közben azon morfondírozik, lehet, hogy a farkas oda sem adja. 
Megy tovább, s gondolkodik: 
- Hát ez a farkas nem egy jószívű állat, és lehet, hogy nem adja. 
 Ballag tovább, s egyre mérgesebb.   
- Azért, nem szörnyű, hogy ez a farkas, még arra sem képes, 
hogy ezt az ócska kis fűnyírót kölcsönadja? 
 Megy, megy, míg megérkezik a farkas házához, ott nagy levegőt vesz, 
hogy elkérje a fűnyírót, majd azt kiáltja: 
- Tudod mit, farkas? Tartsd meg a fűnyíródat! 
 És mérgesen hazaszalad.” 

Azt hiszem mindannyiunkban van egy nyuszika, remekül ki tudjuk színezni, hogy mit gondol a másik, mi történt, amiért nem tud üzenetet küldeni. Az érzéseinket nehéz irányítani, győzködjük magunkat, hogy csak a jóra gondoljunk, de ez elég nehéz néha.  

Egy valamit azonban megtehetünk, odafigyelünk arra, hogy mi ne tegyük ezt az ismerőseinkkel, barátainkkal: ne okozzunk nekik ugyanilyen rossz érzéseket.  

Egyébként tudtátok hogy van olyan, hogy email etikett? Az üzleti levelezés esetére fogalmazódott meg, de mi lenne, ha betartanánk minden területen, hiszen a barátaink legalább olyan fontosak mint az üzleti partnereink, nem igaz? 

E-mail etikett : 

  1. “24 órás szabály”, vagyis egy napon belül illik az e-mailekre válaszolni. Ha nem érsz rá, legalább annyit, hogy megkaptam a leveledet, foglalkozom a témával, és rövidesen válaszolok. 
  1. Jó ha kidolgozunk egy stratégiát, a nap egy bizonyos időpontját arra szánjuk, hogy az üzeneteinket elolvassuk, és válaszolunk rájuk. Esetleg be lehet állítani automatikus választ is, lényeg, hogy menjen valamilyen visszajelzés, hogy megkaptuk az üzenetet. 
  1. Ha bosszantó üzenetet kapsz, ne válaszolj azonnal, lehet, hogy csak félreértettél valamit, néha nehéz értelmezni a leírt szöveget gesztusok nélkül. A legjobb ha alszol rá egyet, és átgondolod mit válaszolsz. 
  1. Rendezd mappába a levelezésedet, a fontosakat jelöld meg, hogy átlátható legyen a fiókod. Így könnyebb figyelned arra, hogy ne felejtkezz el üzenetekről. 

Süsü, Csukás István szeretnivaló figurája jól tudta, mi a fontos az életben: 

“Legszentebb dolog a barátság, 

Többet ér mint minden királyság”  

Vigyázzunk hát rá, óvjuk, fordítsunk rá egy kis időt, mert megéri. 

Forrás

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...