Válassza az Oldal lehetőséget

Ez bizony tényleg az „Aminek látszik”
Ez bizony tényleg az „Aminek látszik”

Szerző:
Balassa Réka

2021.09.13.

Olvasási idő:

Bende Márton győri festőművész nem végzett művészeti iskolát: teljesen autodidakta módon tanult meg festeni. 2012-ben, 25 éves korában a karácsonyi ajándékokból vásárolta meg az első vásznakat és festékeket, majd elkezdett különféle technikák után kutatni az interneten. Festményei azóta eljutottak már Róma és New York underground galériáiba is, az alkotás folyamata során pedig izgalmas történetek és élmények születtek.

De hogyan is történik ez a folyamat?

Vannak olyan időszakok, amikor borzasztó mennyiségű kép villan be az agyamba festmények formájában – meséli az alkotó. Utazások, hullámvölgyek és hullámhegyek, nagy beszélgetések során születnek meg a képek a művész gondolataiban. Ezeket a képeket kísérli meg a vászonra tenni, de maga a műalkotás is befolyásolja, hogy milyen lesz a végeredmény. A mű is beleszól tehát abba, hogy mi kerüljön a vászonra: így születik meg a kommunikáció az alkotó és az alkotás között, ami Marci saját bevallása szerint is egy nagyon izgalmas folyamat.

Akkor tudom, hogy kész van, amikor ránézek a képre, az visszanéz rám és kellemes, jó érzésem van – mondja Marci, aki szerint a vászonra mindig felkerül a festő lelkének egy darabja.

A festői lét azonban nem csak ebből a kellemes és jó érzésből áll.

Az alkotó szerint manapság kifejezetten nehéz kitűnni a sok tízezer, százezer mű közül, amit a művészek gyakran kudarcként élnek meg. Ilyenkor elgondolkodik rajta az ember, hogy abbahagyja a festést. Volt ez így már Marcival is, de ezeknek a hullámvölgyeknek a mélyén mindig megérkezett a pozitív visszajelzés: például egyszerre eladásra kerül 5-6 festmény, most pedig a szülővárosában, Győrben rendeznek neki saját kiállítást városi eseményként.

A győri őszi művészeti szezon egyik első eseményeként láthatják a festészet iránt érdeklődők az ifjú festő alkotásait a Rómer ház galériájában 2021. szeptember 24-től október 24-ig. A kiállítást, melynek címe „Aminek látszik”, Csurák Erzsébet festőművész nyitja meg szeptember 24-én 17:00 órakor a Rómer házban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Ha a kedves olvasó addig is szeretne többet megtudni Bende Mártonról, hallgassa meg podcastünket a Dema.hu YouTube csatornáján!

„A kép nem belőlem áll, hanem abból a párbeszédből, amit az univerzummal folytatok, meg az anyaggal, miközben létrehozom. Tehát ha elég jó az a parabola, az a vevőberendezés, akkor elég sok hullámot be tud gyűjteni a mindenségből. Ez egy prizma.”

A fenti idézet Kossuth-díjas festőművészünktől, El Kazovszkijtól származik. Nézzük meg hát, hogy mit vetít e prizma a Rómer galériájának falaira!

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...