Válassza az Oldal lehetőséget

Gyerekek a neten – Engedjük vagy tiltsuk? 
Gyerekek a neten – Engedjük vagy tiltsuk? 

Szerző:
Rózsa Ella

2022.05.06.

Olvasási idő:

A kiskamaszok valóban túl korán fedezik fel az internet világát? Egy 4 éves gyereknek tényleg szükséges a mobiltelefon? 

Egyre több helyen hallható, hogy 9-10 éves gyerekeket kebeleznek be a közösségi oldalak, az online játékok világa. Sokan már ilyen fiatalon függőségekkel küzdenek. Mindennap egy szelfi, egy elragadó idézet, egy új játék…

Vannak árnyoldalai is a témának, de egy kis odafigyeléssel úgy gondolom, hasznossá tehetjük a gyerekek számára az okostelefonok, laptopok használatát. 

Ne tiltsunk!  

Előbb vagy utóbb mindegyikük beregel a közösségi oldalakon. Jobb, ha tudunk róla és nem egy véletlen folyamán szembesülünk vele. 

Mindent beszéljünk át!  

Jó, ha már az elején tisztázzuk, bármit feltöltenek, kiírnak megosztanak, annak nyoma marad. Lehet, hogy az elején viccesnek tűnhet, de egy sokat mutató profilkép vagy egy dühös bejegyzés hosszútávon problémákat okozhat. 

Ha gond van, merjen segítséget kérni!  

Manapság a cyberbullying fogalom már senki előtt nem ismeretlen. Rengeteg emlékoldalt hoztak létre olyan tiniknek, akik társaik folyamatos piszkálódása miatt öngyilkosok lettek. Sokszor a naivságuk okozza a tragédiát, egy kedves fiú, aki csak néhány fényképet kér, egy kellemetlen eset, amiről pár kattintással az egész iskola tudomást szerezhet. 

Idegenekkel ne álljon szóba!  

Attól, hogy a 11 éves, cicás képeket feltöltő Cilike ismerősnek jelöli, még bárki ülhet a másik oldalon. Sokszor felnőtt férfiak ártatlannak tűnő üzenetekkel hálózzák be a gyerekeket, a szülők pedig túl későn vagy egyáltalán nem veszik észre. 

Soha ne kutakodjunk!  

A gyereknek is van magánélete, míg régen mi az iskolaudvaron vitattuk meg a gondjainkat, ők ma már üzeneteket váltanak egymással. A gondok legtöbbször hasonlítanak és szülői beavatkozás nélkül is megoldódnak. Jó az, ha a jelszavakat mi is ismerjük, de soha ne használjuk ezt ki.  

Titokban elolvasni több okból is rossz lehet. Egyrészt, ha találunk bármit is, színt kell vallanunk és a gyerek elveszíti a bizalmát. Sok esetben pedig csak félreértjük és felnagyítjuk a dolgokat. Jobb, ha kérdezünk, ha mindennap csak 10 percet töltünk igazi beszélgetéssel, ahol figyelünk és meghallgatjuk a gyereket. Magától is mesélni fog, sőt a véleményünkre is kíváncsi lesz. 

Inspiráljunk!  

Minden kérdésre a szülők sem tudhatják a választ, így a google használata nagy segítséget nyújthat a leckék elkészítésében. Amíg érdekességekkel foglalkoznak, nem mások képeit bámulják.  

Alkalmanként lehet feladatokat összeírni a csemetéknek, keressenek különleges állatokat, ismerjék meg a növényeket, fedezzék fel a világot. Míg nekünk ezért a könyvtárban kellett órákat eltöltenünk, ők ugyanezt teszik, csak otthonról, gyorsabban, kényelmesebben.  

Megtanulhatunk együtt origamizni, rajzolgatni, az ünnepekre magunk készíthetünk dekorációkat. Így észrevehetetlenül neveljük őket arra, hogy értelmes dolgokkal töltsék el a szabadidejüket és még jól is szórakozhatunk együtt. 

Többször láttam már, hogy 4-5-6 éves picikék telefont visznek magukkal az oviba, erről természetesen mindenkit lebeszélnék.  

Ha a most beilleszkedők minden alkalommal haza tudnak telefonálni, mikor bármilyen összetűzésbe kerülnek a társaikkal, soha nem fogják egyedül lerendezni az ilyen eseteket. Mi sem leszünk nyugodtabbak, az óvónőkre pedig egyébként is hatalmas felelősség hárul. Ne tetézzük azzal, hogy a telefonokra is nekik kelljen figyelniük. Ha már mindenképpen kell a gyereknek a tablet, a mobil, használja otthon.  

Észrevettem, hogy sokkal gyorsabban tanulnak. A COVID idején, az online tanulás megtette a dolgát… Rájöttek, hogy tudnak egymással beszélgetni, játszani, megmutatni a kedvenc játékukat a kamerán. 

A legkisebb gyerekem már 3 évesen zokszó nélkül fel tudta oldani a telefont és hatalmas vigyorral az arcán nyomkodott mindent, amit csak ért. 

Vannak nekik való programok is, elkészíthetik a királylányok sminkjét, nevelhetnek sárkányt, süthetnek cukormázas sütit… Azt hiszem mindennek az alapja a mértékletesség.  

Amíg nem ezektől az eszközöktől kapják meg a boldogságot és elfogadást, addig nem veszélyes, sőt talán még hasznos is lehet. 

Kapcsolódó cikkünk:

Kiskorúak az online térben