Válassza az Oldal lehetőséget

Gyógyuljunk növényi étrenddel? 2. – Tempfli Kátya emésztőszervi betegségeit gyógyította meg TÉNÉ-vel
Gyógyuljunk növényi étrenddel? 2. – Tempfli Kátya emésztőszervi betegségeit gyógyította meg TÉNÉ-vel

Szerző:
Balassa Margó

2022.04.22.

Olvasási idő:

MIT JELENT A TÉNÉ?

A TÉNÉ, vagy Teljes értékű növényi étrend azt jelenti, hogy nem, vagy csak minimálisan feldolgozott NÖVÉNYI eredetű ételeket fogyasztunk. Vagy azért, mert szeretnénk megelőzni a betegségeket, vagy a már kialakult betegségből szeretnénk meggyógyulni.

Tempfli Kátyával beszélgetek, akinek többféle betegséget sikerült legyőznie a TÉNÉ segítségével. 

Milyen betegségeket sikerült meggyógyítanod a TÉNÉ-vel? 

Most vagyok 36 és kb. olyan 30 éves korom körül kezdtem nem jól lenni.

Mindenféle, leginkább emésztőszervi panaszaim voltak. Lett egy IR-em (inzulin rezisztencia), aztán petefészek cisztám. Kialakult ráadásul hisztamin érzékenység is, szóval összejött sok minden.

Ezek egyébként összefüggenek, egymásra hatással vannak.  

Ez egy csomag? 

Igen így van, ez egy csomag. Nem volt annyira erős, hogy tűrhetetlen lett volna, csak egy picit rossz: egy picit magas a cukrom, egy picit rossz az emésztésem stb. Gyermekkorom óta volt még ekcémám is, de az is csak annyira, ami még karban tartható. 

Az, hogy rossz volt az emésztésed mivel járt? Milyen kényelmetlenségekkel? 

Nagyon sokszor volt hasmenésem, főleg olyan esetekben, amikor nem igazán voltam megfelelő közegben. Például egy vizsga alkalmával. Aztán elkezdtem puffadni, bélfájdalom alakult ki. Majd később elérkezett egy pont, amikor összeállt az egész és az ekcémám is nagyon kijött. Annyira, hogy szinte mindenhol tele voltam kiütésekkel. 

Ekkor belefogtam egy alacsony hisztamin tartalmú diétába: sok növényt, kevés hússal enni. A tejtermékek elhagyása volt a legjelentősebb lépés, annak volt a legkedvezőbb hatása. 

És hogy jött az ötlet? Orvos ajánlotta? 

Orvos sajnos nem ajánlott semmit. Azt mondták, hogy ez ezzel jár, együtt kell vele élni. 

Az interneten, a facebookon keresgéltem a témában és rátaláltam a TÉNÉ csoportra is.  Aztán éreztem, hogy a hús sem jó, és azt is elhagytuk a párommal. Végül pedig életmóddá vált számunkra. Ennek hatására teljesen meggyógyultam, elmúlt az IR, az ekcémám és az emésztésem is rendbe jött. 

Akkor a TÉNÉ-t te 100 százalékban betartod? 

Körülbelül 96 %-ban. Kivétel amikor vendégségbe megyek, és megkínálnak valami olyasmivel, amiben mondjuk tejtermék van. Vagy utazunk valahová és csak a benzinkútnál tudok enni. 

Persze, néha rákényszerül az ember. Egyébként Dr. Greger is azt mondja, hogy ne stresszeljünk rajta, az a lényeg, hogy törekedjünk arra, hogy minél kevesebb piros lámpás ételt fogyasszunk.  De te nagyon jól betartod, szerintem kimagasló a 96 %. 

Itthon főzők így könnyen meg tudom oldani.  

Mi az, amiről nehezen tudtál lemondani, vagy amire azt mondtad, hogy ez nagy kihívás számodra? 

Nekem a chips. Nagy chipses voltam. Ha vendégségben vagyok, akkor nem tudok ellenállni, de magamnak nem veszek.  

Ami bejött nekünk nasi: a popcorn, olaj nélkül, saját fűszerekkel ízesítve.  

Miből merítettél erőt, hogy sikerült rávenni magad erre? Azon kívül persze, hogy beteg voltál és ez nyilván eléggé motivált. 

Nem volt nehéz, nem járt akkora lemondással. Szeretek főzni, így az sem volt teher számomra. Szerencsére itthon dolgozom, így van rá időm is. Akkor lett volna teher, ha el kellene járnom dolgozni és este későn esnék haza fáradtan. A gyerekkel is kell foglalkozni és a háztartással is… Akkor a főzés már nagy kihívás lenne. 

Hogy fogadták a környezetedben, hogy vegán vagy? 

Nekünk a baráti körben megy a csúfolódás, hogy fűevők, meg ilyesmi. De ugyanakkor meg azt látom, hogy érdekli őket. 

A férjemet sokszor cikizik, mert ő egy nagy darab melós, tökre nem az a fajta, akiről azt gondolnád, hogy vegán. Ő rendszeresen kapja azt, hogy biztosan én kényszerítem erre. Pedig nagyobb vegán mint én. Például a múltkor a gyereknek főztem tojást és én is ettem egy felet. A férjem kivolt ettől… 

Úgy látom egyébként, hogy egy férfitól még kevésbé elfogadott, mint egy nőtől. Viszont a férjem az összes Greger könyvet elolvasta, nagyon sokat tud az egészséges étkezésről, így ebben a férfi közegének a leghitelesebb forrása.  

De jó! Így hatással lesz másokra is, aztán így tovább és tovább… És talán majd a férfiak is fontosnak tartják egy idő után, hogy egészségesebben étkezzenek. Gratulálok nektek és sok sikert és kitartást kívánok a továbbiakban is!

Természetesen ha valakinek komolyabb betegsége van, előtte konzultáljon az orvossal, dietetikussal. A növényi alapú étrend bizonyítottan egészséges, azonban arra figyeljünk, hogy ne „kezeljük” magunkat kizárólag ezzel, mert nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást! 

Kapcsolódó cikkeink:

Egészségre fel! – avagy a növényi étrend a megoldás?

Egészségre fel! 2. – napi tizenkettő összetevő

Gyógyuljunk növényi étrenddel? – ekcéma