Válassza az Oldal lehetőséget

Gyógyuljunk növényi étrenddel? – Mikó Tímea Crohn-betegségét tartja karban TÉNÉ-vel
Gyógyuljunk növényi étrenddel? – Mikó Tímea Crohn-betegségét tartja karban TÉNÉ-vel

Szerző:
Balassa Margó

2022.05.18.

Olvasási idő:

Interjú sorozatunkból megtudhattuk, hogy van, akinek sikerült Teljes értékű növényi étrenddel (TÉNÉ-vel) meggyógyulni ekcémából, emésztőszervi betegségekből, laktózérzékenységből és SIBO-ból.

Most Mikó Tímeával beszélgetünk arról, hogyan változatta meg az ő életét a TÉNÉ. 

Kérlek meséld el, milyen betegséget sikerült meggyógyítanod TÉNÉ-vel? 

Crohn-betegségem van. A gyomrom egészét és tulajdonképpen az összes kanyart a vékonybelemben megtámadta már. Meggyógyítani még nem lehet, hiszen jelenleg azt sem tudják, hogy pontosan mi okozza. Így arra van lehetőség, hogy a tüneteket csillapítva a lehető legtöbbet hozzak ki magamból. Ez nekem elég jól sikerült a teljes értékű növényi étrenddel, jelenleg szinte tünetmentes vagyok. 

Régóta küzdöttél ezekkel a betegségekkel? 

Igen, már kisiskolás korom óta megkeserítette a napjaimat. 

Csak TÉNÉ-vel gyógyultál meg, vagy mást is “bevetettél” a cél érdekében? 

Van egy állandó gyógyszerem (pentasa granulátum), amit minden nap szedek. Én abban hiszek, hogy a gyógyszerem és az életmódom együtt segít a leghatásosabban. 

Olvastad dr. Geiger könyveit? Ezekből vetted az ötleteket? 

Igen, olvastam. Számomra Ő száz százalékig hiteles. Természetesen használok dolgokat, melyeket a könyveiből olvastam ki.  

Azt azért meg kell jegyeznem, hogy az ebben a betegségben élőknek fontos tudniuk, hogy mit és milyen mértékben tolerál a szervezetük. Gondolok itt például olyan dolgokra, hogy ami egy egészéges embernek teljesen megszokott, mindennapi dolog (pl. egy reggeli zöld turmix) az nekem nem jó, mert a gyulladt emésztőrendszerem nem tudja elviselni. De ez nem indok nekem arra, hogy helyette egy egészségtelen, feldolgozott valamit reggelizzek. Kitapasztaltam, hogy számomra például a köles nagyon jó hatással van, így szinte minden reggel más-más verzióban azt fogyasztok. 

Hogy készíted el? Megosztod velünk a receptet? 

Köles reggeli édesen: 

Általában édesen eszem reggelire. Jó alapos átmosás után, ha van időm, akkor beáztatom egy órára. Attól függ, hogy lágyabbra vagy keményebbre szeretném, vízzel és növényi tejjel nagyon lassan megfőzöm. Aztán amikor picit hűlt, akkor vagy banánnal, vagy almapürével édesítem. 

Köles reggeli sósan:  

Fekete sót, kurkumát, sima sót és növényi tejfölt adok hozzá. Ez olyan tojáskrémszerű kence lesz. 

Milyen százalékban tudod betartani a diétát? 

Tulajdonképpen ahhoz képest, hogy a vizsgálatok alapján nem túl fényes az állapotom, nagyon jól vagyok. Jókat eszem és nem szorulok drasztikus, pl. biológiai terápiára és nem kell műteni sem.  

Nem veszem túl szigorúan a napi tucatot, hisz muszáj azt figyelembe vennem, hogy miből mennyit bírok. Szigorúan betartom a tej, tojás, glutén és a hagyományos cukrok kerülését. Figyelek arra is, hogy édesítésként ne a mű, feldolgozott édesítőket használjam, hanem pl. datolyával, banánnal, almával ízesítek. A legelején onnan indultam, hogy egy banántól is brutál rosszul voltam. Ma már napi szinten fogyasztok banánt, datolyát, almát. Naponta fogyasztok teljes értékű gluténmentes gabonákat, zöldségeket. 

Az elején nehéz volt, de most már minden nap eszem a hüvelyeseket is és legtöbbször nincs puffadás. Van a családban rajtam kívül több bélbeteg is és van, aki folyamatos biológiai terápián van és nem étkezik így. Én biztos vagyok abban, hogy ha nem tettem volna semmit a saját egészségemért, akkor már rég megműtötték volna a vékonybelemet. Az orvosom is elégedett és megjegyezte, hogy ritka, hogy így megússza valaki ezt, úgy ahogy én. 

Ha %-ot kellene mondanom, hogy mennyire tartom be a TÉNÉ-s táplálkozást, akkor 90 lenne. Mert hétvégén napi egyszer házi készítésű húsételt megengedek magamnak. 

Mi a kedvenc Téné-s recepted? 

A kedvenc Téné receptem a veganblog.hu-ról a vegan snickers. Na, ez jöhetne bármikor. 

Hogy sikerült rávenni magadat, mitől erősödik meg az elhatározás benned nap mint nap? 

Annyira rossz volt a helyzetem, hogy csak az volt a szemem előtt, hogy ennél már csak jobb lehet, ennél lejjebb már nem mehetek. És nekem tényleg megváltás volt az, hogy rátaláltam a TÉNÉ-re. 

Igazából nincs más választásom, a diétát tartanom kell, mert azonnal allergiás reakcióval válaszol a szervezetem.  

Nem mondom, hogy ez minden nap, mindig könnyű. Piszok nehéz… Volt, hogy már feladtam volna, de aztán erőt vettem magamon. Nekem nincs nagyobb motivációm annál, hogy ne kelljen sztómát viselnem. 

Remélem és kívánom neked, hogy mielőbb megtalálják a gyógymódot a Chron-betegségre és sikerüljön a teljes gyógyulás. Addig is kitartást a diétában. Elhiszem, hogy nem könnyű, de biztosan megéri.

Könyvajánló:

Greger, Michael: Hogy ne halj meg. Budapest: Édesvíz, 2019. 536 p.

Greiger, Mivhael: Receptek, hogy sokáig élj Budapest: Édesvíz, 2020. 251 p.

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...