Válassza az Oldal lehetőséget

Hajmosás természetesen, avagy barátságom a rozsliszttel
Hajmosás természetesen, avagy barátságom a rozsliszttel

Szerző:
Csáktornyai Katalin

2021.03.30.

Olvasási idő:

Barátságom a rozsliszttel egy fáradt januári estén kezdődött, amikor is fogmosás közben a tükörbe pillantva megállapítottam, hogy ideje lenne hajat mosnom, majd a következő pillanatban eszembe jutott, hogy de hiszen aznap reggel már túlestem rajta!

Kissé morcos lettem. Igaz, hogy mióta az eszemet tudom, mindig is szenvedést okozott a gyorsan zsírosodó, vékonyszálú hajam, de azért az már mégis túlzás, hogy 24 órát se bírjak ki vele! 

Hirtelen felindulásból el is határoztam, hogy nem is mosom meg többet, mert úgysincs értelme, és amúgy is mindig izgatta a fantáziámat a módszer, amikor az ember hónapokon át tartó türelem és fejkendő alatt bujkálás után megtapasztalja, hogy magától, önállóan tisztulnak a tincsei. 

Lefekvés előtt túrni is kezdtem a netet, tapasztalatok és trükkök után kutatva, aminek az lett az eredménye, hogy reggelre egészen elbizonytalanodtam. 

Bevallom, nem győztek meg teljesen az olvasott beszámolók, és nem éreztem magamban elég bátorságot és erőt a dologhoz, sőt, minél jobban próbáltam volna megbarátkozni a gondolattal, hogy nem éri sampon a fejemet többé, annál jobban vágytam egy alapos hajmosásra.

Ekkor jutott eszembe, hogy a nővérem korábban mutatott egy linket, ahol a rozsliszt és a zsíros haj szerelmi kapcsolatról írtak. Nosza, újra kutatni kezdtem.

Nem volt könnyű dolgom. Úgy tűnik, hogy amikor a természetes hajmosás a téma, mindig a szódabikarbóna jön elő meg az ecet. Esetleg a tojás.

Pedig a rozslisztes hajmosás receptje igen egyszerű:

 • Végy 4-5 kanál rozslisztet (nem teljes kiőrlésűt, hanem sima világosat)!
 • Keverd el annyi vízzel, hogy krémes állagú legyen!
 • Várj 10-15 percet, vagyis hagyd egy kicsit állni!
 • Kend a hajadra, oszlasd el mindenhol, masszírozd kicsit a fejeden!
 • Öblítsd le, és kész!

És hogy miért jó? 

 • Mert természetes, nem terheli sem a környezetet, sem a szervezetünket.
 • Könnyen beszerezhető, hiszen szinte bármelyik nagyobb élelmiszerüzletben megvásárolhatod.
 • Olcsó: 1 kg rozsliszt kb fél évig is elég, ha el nem főzöd közben.
 • Szuper hatóanyag van benne: a rozsliszt pantoténsavat tartalmaz, vagyis B5 vitamint, amit gyakran használnak hajnövesztés céljára és a fejbőr ápolására.

Ez így elég jól hangzik, kicsit mégis kétkedve ugrottam neki a tesztelésnek.

Az első próbálkozás után aztán csodálkozva néztem a tükörbe. Hajszárítás után olyan volt a frizurám, mintha rendes samponnal mostam volna meg. Sőt, még picit jobb is. Nem kellett ecetes öblítés, nem volt fura szaga, nem lapult le, nem volt zsíros tapintása, de nem is repkedett, hanem egy kis tartást is kapott. Imádtam!

Akkor, ott azonnal szerettem volna leülni és ódákat írni a rozslisztes hajmosásról,

de úgy döntöttem, hogy várok 2-3 hónapot, mielőtt beszámolok róla, mert tudtam, hogy vannak módszerek, amik elsőre nagyon jónak tűnnek, de aztán egyszer csak borul az egész, és még jobban zsírosodik, kiszárad, vagy viszketni kezd a fejbőr tőlük.

Örülök neki, hogy vártam a beszámolóval, mert bár még most is imádom a módszert, és azóta is alkalmazom, közben sikerült néha egyszer-egyszer elbénáznom a dolgot,

így most pár hasznos tanácsot tudok adni a recept mellé annak, aki szeretné kipróbálni:

 • A sűrűbb keverék hatékonyabb. Kicsit nehezebb eloszlatni a hajon, de én jártam úgy, hogy túl hígra sikerült, és utána zsíros tapintású maradt egy kicsit a frizurám. Inkább nokedli tészta állagú legyen, mint palacsinta tészta.
 • Ha úgy érzed, hogy ráfér a hajadra, akkor mosd meg vele kétszer. Ugyanúgy, mintha sampont használnál. Felkened, lemosod, újra felkened, újra mosod. Így hatékonyabban tisztít.
 • Hagyd rajta egy kicsit, mint egy balzsamot. Így értékes és hasznos anyagokkal kényezteted a fejbőröd.
 • Ha lehet, kerüld utána a különböző hajformázók használatát. A hajad pár héten belül meghálálja, hogy fellélegezhet és hogy nem terheled mindenféle vegyi anyaggal.

Plusz egy tipp:

 • Használd a rozslisztet szárazsamponként!
 • Vastag púderecsettel vidd fel a hajtövekre és a tincseidre. (Mintha hajfesték lenne.)
 • Én nem szoktam vele spórolni, hanem alaposan bepacsmagolom vele a fejemet, figyelve, hogy mindenhová egyformán jusson. Kád fölé hajolva kicsit átmasszírozom, mintha hajat mosnék, ilyenkor a liszt nagyrésze kipotyog, majd átfésülöm az egészet, végül pedig a hajszárító leghidegebb fokozatával kifújom belőle a maradékot.

Imádom! Mert a drogériás szárazsamponokkal szemben nem hagy ragacsos érzést maga után vagy illatfelhőt és nem okoz viszketést másnap.  

Ellenben csodálatosan tisztít, egy-egy ilyen alapos kezelés felér egy hajmosással.

Lehet bele tenni kakaóport, javasolják is a sötétebb tincsekhez, de én nem szoktam keverni, mert félek, hogy megfogja a ruhámat, vagy a párnámat az esetleges maradék, ráadásul így mindig látom, hogy maradt-e még a hajamban liszt, és ha szükséges, ki tudom fújni belőle.

Ami a gyors zsírosodást illeti, azt nem mondhatom, hogy óriási csoda történt volna, de határozott javulást tapasztaltam. Korábban majdnem minden másnap hajat mostam, most heti egyszer elég, mivel hajmosás után 1-2 napig egészen vállalhatóan néz ki a frizurám, a szárazsamponos kezelés után pedig akár 2-3 napig is. 

Ugyanakkor egyáltalán nem szárítja a fejbőrt, így bátran ajánlom azoknak is, akik nem küzdenek hozzám hasonló problémákkal, viszont szeretnének megszabadulni a műanyag flakonoktól, de esetleg ódzkodnak az ecet vagy a tojás szagától.