Válassza az Oldal lehetőséget

Hétköznapi hőseink – Az auramigrén homályában élni 
Hétköznapi hőseink – Az auramigrén homályában élni 

Szerző:
Cuzak Inako

2022.05.23.

Olvasási idő:

Mindenki ismeri az aura szót, még ha sokan bagatell látomásnak tartják is esetleg. A migrén is sokak életében okoz nehézséget. Viszont valószínű, kevesen hallották így együtt a kettőt: auramigrén.  

Glavánovits Martinnal beszélgettem, aki 15 éve él ezzel a betegséggel. Képzeljétek el, ahogyan élitek a mindennapjaitokat, éppen kirándultok, vagy a vasárnapi családi ebéd kellős közepén ültök, és egyszer csak a semmiből előtör egy mindent felülmúló fejfájás, és hirtelen a világ is elhomályosul. Szó szerint.  

Megszűnik a látás normalitása, és mindent vibráló színek és foltok váltanak fel. Mindez a fejfájással együtt akár órákon át és akár minden nap többször is. Melléktünetei: gyengeség, rosszullét. 

Martin ebben a kiszámíthatatlanságban él, csendben, panasz nélkül, már 13 éves korától. Sohasem mondta senkinek a vele együtt élőkön kívül. Szerény, de tudatos fiúnak ismertem meg, aki rendkívül erős jellem. Az a fajta, akire egyből felnéz az ember, mert sohasem panaszkodik.  

Amikor a betegségről beszéltünk, akkor is csak nemes egyszerűséggel, szolidan beszélt a tünetekről, mintha csak azt mesélné, hogy tegnap fújt egy kicsit a szél.

Döbbenet milyen erőt tud adni egy betegség viselése, és elfogadása. Martin ennek tökéletes példája.  

S nem csupán ez a már szerzetesi nyugalom nyűgözött le, hanem az is, ahogyan elfogadta a betegséget. Azt mondta, hogy neki ezt adta az élet.

Ezidáig meg sem próbált utánajárni, hogy van-e kezelési módja. Amit erről talált, az a migrén piercing, ami egy kis karika ékszer a fülön, a megfelelő akupunktúrás ponton.  Egyelőre kevés visszajelzést találni, hogy ez mennyire hatékony, de Martin eldöntötte utánajár és kipróbálja.  

Tini korában, mikor megismerkedett az auramigrénnel, akkor azt mondta az orvos: “Majd kinövi”. Ő is csak ennyivel lett lerendezve, mint annyian mások. Nem nőtte ki. Szívesen megkérdezném az orvost is, így 15 év után, hogyan értékelné a saját szakmaiságát.  

Azonban ennél sokkal jobb dologról tudok mesélni nektek. Ugyanis Martin nem attól igazán nagyszerű, hogy auramigrénjét jól kezeli, hanem attól, hogy mindebből egy óriási leleményességgel művészetet kovácsol.  

Több mint 10 éve fotográfiát tanul és felkéréseket is kap (esküvőkre, rendezvényekre), mint hivatásos fotográfus. Ennek apropóján akadtunk egymásra, egy FFF nevű fotós facebook csoportban, ahol a vizsgamunkáját (az auramigrénről) megmutatta. 

Hihetetlen képsorokat készített arról, hogyan látja a világot, mikor éppen fájdalmakat érez. És mindezt fekete fehérben. Igazi fotóművészre jellemző, dokumentarista stílusban.  

Beszélgetésünk végén kíváncsi voltam, hogy ez a rendkívül érett fiatalember mit tanácsol sorstársainak. Mire ő a maga egyszerűségével csak annyit mondott: A sport sokat segít! Sportoljatok!  

Szerethető tanács. Fogadjuk meg.  

Köszönjük, hogy megismerhettünk kicsit, és hogy megmutattad az önsajnálat helyett hogyan lehet erősnek lenni, és arra koncentrálni, hogy tudjunk értéket teremteni. A fotográfia és a sport az egyik legjobb választás erre, hisz nem csak öncélú, hanem motiváló, és másoknak is élményt nyújtó, örömet adó elfoglaltság. Csak így tovább! Aki jobban szeretné megismerni, azok itt találják az oldalát:

Facebook

Instagramm

Weboldal

Kapcsolódó cikkünk: Hétköznapi hőseink – Bíber Anna

A kiemelt kép illusztráció: Pixabay.com

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...