Válassza az Oldal lehetőséget

Hogyan NE tanulj nyelvet?
Hogyan NE tanulj nyelvet?

Szerző:
Balassa Réka

2020.11.12.

Olvasási idő:

Csak úgy ömlenek az internetről és a közösségi médiából a biztos nyelvtanulást ígérő hirdetések, tippek, ötletek. Na de mi az igazság? Tényleg van olyan praktika, amely olyan, mint egy csodaszer? Meg lehet valóban tanulni két hét alatt egy nyelvet? Ilyen és hasonló kérdések merülnek fel az emberben e hirdetések hatására.

Én nyelvtanárként és nyelvtanulóként is azt gondolom, hogy csodák nem nagyon léteznek, a nyelvtanulásban is a szorgalmas munka hozza meg a várva várt gyümölcsöt. DE: Vannak olyan tevékenységek, amelyek egyáltalán nem visznek közelebb a sikerhez és sajnos nagyon gyakran ezek a gyakorlatok alapkövei a tanulási módszereinknek. Bontsuk hát le ezeket a téves praktikákat és alakítsunk ki helyettük új, hasznos tanulási szokásokat!

Ne magolj!

Alapvető „módszer” a magolás, amit sajnos szinte mindenki használ, pedig nem vezet érdemi eredményhez. Az agyunk számára nem valódi információ az, ha van egymás mellett két szó és ezeket ismételgetjük. A szavakhoz így sajnos nem kapcsolódik majd hasznos tudás és valódi jelentéstartalom. Ha belegondolsz, a magyar szavakhoz sem betűsorokat vagy hangalakokat kötünk hozzá, hanem a valódi jelentéstartalmat. Ha az „asztal” szóra gondolunk, akkor megjelenik egy asztal képe a fejünkben. Ugyanígy a „der Tisch” szót is ehhez a képhez kell hozzákötnünk és nem a magyar „asztal” betűsorhoz.

Ráadásul a fehér lapon kék tollal írt betűk annyira ingerszegények, hogy a figyelmünket sem tudják fenntartani, így egy idő után máris azon gondolkodunk, hogy mit együnk vacsira és hogy mit is akarunk majd holnap csinálni.

Na de mit tegyünk helyette?

Tipp #1 – Válassz ki öt szót és foglald őket minél több mondatba! Ezek lehetnek egészen egyszerű mondatok is, nem kell túlbonyolítani. Így az agyad máris kontextusba helyezi az adott szavakat és tudja, hogy milyen helyzetben lehet őket használni.

Tipp #2 – Írd be a szót a keresőbe és nézd meg, hogy a találatokban milyen szövegkörnyezetben használják az adott kifejezést. Olvasgass a témában, nem baj, ha nem értesz mindent!

Ne félj a nyelvtani hibáktól!

Az egyik legkárosabb elképzelés a nyelvtanulók körében az, hogy csak hibátlan nyelvtannal szabad beszélni. Sokan inkább nem szólalnak meg, nehogy valamit helytelenül mondjanak.

Erre több válaszom is van, az első egy tipikus közhely: Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit. Ha azt tervezed, hogy te csak csendben tanulsz és tanulsz, aztán egyszer csak tökéletes nyelvtannal szólalsz meg az adott idegen nyelven, akkor nagyon tévedsz. Gondolj arra, hogy hogyan tanuljuk meg az anyanyelvünket. Először csak szavakat mondunk, majd elkezdjük a szavakat egymás után pakolgatni és végül komplex mondatokat építünk. Ugyanez a folyamat játszódik le egy másik nyelv megtanulásakor is.

A második legfontosabb válaszom: A nyelvtanulás valódi célja az, hogy megértsd a másikat és megértesd magadat. Hidd el, akkor is meg fognak érteni, ha nem tökéletes a nyelvtanod. Maximum visszakérdeznek és segítenek az adott szituációban. Viszont, ha meg sem szólalsz… Hát tudod, ahogy a mondás tartja: Néma gyereknek az anyja sem látja a fától az erdőt.

A harmadik válaszom: Képzeld, az anyanyelviek is ejtenek nyelvtani hibákat! Gondolom ezzel nem leptelek meg, hiszen mi is hibásan beszélünk néha magyarul. Például azt mondjuk, hogy iskolába vagyok, pedig úgy lenne helyes, hogy iskolában vagyok. Ugyanilyen jelentőségű hiba, ha azt mondod németül, hogy ich bin in die Schule és nem azt, hogy ich bin in der Schule. Na most őszintén, szerinted ez kit érdekel egy megbeszélés közben? Maximum a nyelvtan nácik pörögnek rajta magyarul is és németül is. És akkor mi van? (Semmi.)

Ne aggódj, a nyelvtan majd folyamatosan csiszolódik, ahogy egyre többet beszélsz, olvasol és hallgatod az anyanyelvieket. Ami nagyon fontos: Figyelj mindig mindenre és mindenkire nagyon oda! Nyugodtan kérdezd meg, hogy ezt vagy azt a kifejezést miért így mondta az illető. Hidd el, ebből rengeteget lehet tanulni – igazából egymástól tanuljuk a legtöbbet.

Ezzel zárom a mai gondolatokat, de hamarosan érkezem további nyelvtanulási tippekkel!

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...