Válassza az Oldal lehetőséget

Így segíthetsz jól, decemberben is
Így segíthetsz jól, decemberben is

Szerző:
Kőtörő-Sleisz Anna

2020.12.08.

Olvasási idő:

Olvasási idő: 4 perc

Az év utolsó hónapjában jellemzően kinyílik az emberek szíve és pénztárcája. Azonban van néhány tény, amit jó, ha tudsz, ha jól szeretnél segíteni, adományozni, nem csak decemberben.

Mit ne tegyél

Nem csak az adakozás időszaka ez a hónap, hanem a nagytakarítást követően szívesen válik meg az ember a leselejtezett dolgoktól a „két legyet egy csapásra” elv alapján, azaz a kiválogatott holmik rendszerint valamelyik alapítvány, vagy jótékonysági gyűjtés portáján landolnak. De mi ezzel a baj? Hiszen ami az egyiknek már hasznavehetetlen, a másik örülhet neki. Ez így is van, viszont nem mindegy, mit is adományozunk tovább. Sajnos sokan úgy vélik, a kicsit foltos, szakadt ruha, illetve a kereke törött kisautó jó lesz még a szegényeknek. A csorba bögre is használható, csak csúnya, de pont jó lesz egy olyan családnak, ahol nem telik új konyhai eszközökre. A kétéves bugyi is megérett a búcsúra, viszont biztos örül neki valaki, aki nem engedheti meg az újat magának.

Akkor mit tegyek?

Adományozásnál az első, és legfontosabb szabály:

Csak olyat adj tovább, amit még magad is használnál!

De akkor mi értelme az adományozásnak? Kérdezik sokan. Pont ez az, amit félreértenek az emberek. Az adományozás nem a leselejtezett, lomtalanításra szánt dolgok gyűjtőneve. Az, hogy valaki rosszabb szociális helyzetben van, nem indokolja, hogy foltos, szakadt ruhában járjon, amit más jó szándékkal adott át. Tiszteljük meg azzal a másikat, hogy hibátlan, tiszta, használható játékokat, ruhákat, használati cikkeket adunk. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag új dolgokat lehet csak jótékony célra felajánlani. De arra igen is figyelni kell, hogy rossz, törött, szakadt, tönkrement cuccoknak bizony a szemetesben van a helyük.

Jól segíteni nem olyan nehéz, mint az most a fent leírtakban tűnik, sőt! Biztos veled is előfordult már, hogy észrevetted, túlságosan megnőtt a bögrekészleted. Amennyiben találsz olyan darabokat, amiknek semmi bajuk, de már nincs szükséged rá, add tovább nyugodtan. Ha felgyülemlettek a ruhák a szekrényedben, és vannak olyan darabok, amik mindig a sor végére kerülnek „egyszer majd felveszem” kijelentéssel, hát ajándékozd el.

Ennyi az egész?

Ennyi, bizony. Azt viszont tudnod kell, hogy a legjobban az alábbi dolgoknak örülnek azok a családok, ahol elkél a külső segítség:
Használtan is adhatod: konyhai eszközök (evőeszközök, edények, tányérok, poharak…), évszaknak megfelelő ruhák és cipők, takarók, pokrócok, játékok.
Ezeket természetesen ép, hiánytalan állapotban!

Csak új állapotában: higiéniai termékek (fogkefe, fogkrém, női higiéniai termékek, szappan, tusfürdő, wc papír, stb.), törölköző, alsónemű (fehérnemű, zokni), tartós élelmiszer.

Gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy az adományozó nem érti, miért ne adhatna szakadt ruhát, hiszen aki kapja, majd megvarrja. Ha olyan helyzetben van, hogy nem engedhet meg magának újat, örüljön annak, ami érkezik ingyen. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, vajon emberileg kevesebb-e az az ember, aki bármilyen oknál fogva anyagilag nehezebb helyzetben él? A válasz természetesen, nem, semmivel sem kevesebb. Ezért, ha már meghoztuk a döntést, hogy szeretnénk hozzájárulni valakinek az életéhez, tegyük azt azzal a tisztelettel, amit mi is elvárunk saját magunk felé. Segíteni jó. De csak akkor van értelme, ha azt önzetlenül tesszük, úgy, hogy a másik félnek is örömet szerezzünk. Gondoljunk csak bele, ami számunkra természetes – az évszakonkénti ruhaváltás, cipővásárlás a gyereknek -, az másnak olyan megoldandó probléma, amihez segítséget kell kérnie.

Mi van, ha pénzt adok, de nem arra költik, amire adtam?

Ha úgy döntöttél, pénzt adsz, azt úgy add, hogy ők döntsék el, mit vásárolnak belőle. Amennyiben attól tartasz, haszontalan dologra fogják költeni, pl. cigarettára vagy alkoholra, akkor jobb, ha maradsz a tárgyi vagy élelmiszer-adománynál. Így biztos lehetsz abban, hogy hasznosan segítettél. Ha mégis az utalást választod, és biztos szeretnél lenni abban, hogy jó célra fordítják, keress olyan alapítványt, mely számodra szimpatikus. Több szervezet is foglalkozik szociálisan nehéz helyzetben lévők megsegítésével, és ők hasznosan tudják felhasználni a rendelkezésükre szánt összeget. Vannak alapítványok, melyek a rezsi kifizetésében segítenek, vannak, akik bevásárolnak, megint mások egyéb módokon használják fel az így befolyt összegeket.

Ha már elhatároztad magad, hogy adakozni szeretnél, a fent leírtak szerint biztos lehetsz abban, hogy azt a megfelelő módon teszed, ezáltal szebbé varázsolva valaki vagy valakik számára az ünnepet.

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...