Válassza az Oldal lehetőséget

Így stoppolok a galaxisban
Így stoppolok a galaxisban

Szerző:
Balassa Réka

2022.02.03.

Olvasási idő:

Igen gyakran merül fel bennem az érzés,

pláne a baráti beszélgetések közben, hogy mennyire le vagyok maradva popkultúrából. Ha lenne ilyen tárgy a suliban, nekem tutira azt mondaná a tanár: Ülj le, Réka, egyes! Még nem láttam a Mátrixot (ha most felhördültél, kedves olvasó, akkor megnyugtatlak: mindenképpen pótolni fogom ezt a hiányosságot) és a Star Wars filmeket sem. Ezen általában mindenki kiakad, sőt, előfordult az is, hogy azonnal elrendelték számomra a filmnézést, így egyszer meg kellett néznem egymás után a Gyűrűk ura trilógiát, ráadásul rendezői változatban. Őszintén szólva nem nagyon kedveltem a filmeket, de arra emlékszem, hogy eléggé be voltam tojva az orkoktól. Sorry, Tolkien! 

Nos tehát éppen hangoskönyvet kerestem valamelyik nap,

amikor rábukkantam YouTube-on a Galaxis útikalauz stopposoknak c. műre, hangoskönyv változatban. Remek, gondoltam, végre pótolhatom még egy iszonyú nagy hiányosságomat, hiszen erre az alkotásra is rengetegen reflektálnak, nem csak a hétköznapokban, hanem más filmekben, könyvekben is. 

Ahogy elindult a hangoskönyv, máris megértettem, hogy miért. A Galaxis útikalauz stopposoknak ugyanis egyszerűen zseniális. Hüledezve hallgattam a sztorit, kicsit olyan érzés volt, mintha valami párhuzamos valóságba csöppentem volna. És ami a legdurvább: Még ebben a ronda, téli depressziós, koronavírusos időben is rá tudott venni arra, hogy igazán szívből jövően kacagjak. 

Még sosem volt olyan,

hogy egy könyv “kivégzése” előtt írtam volna ajánlót, de ma ez a pillanat is eljött, ugyanis még csak a negyedik fejezetnél járok, de azt érzem, hogy muszáj megosztanom veletek a linket, ahol e hangoskönyv elérhető. 

Azon tűnődtem, hogy miért ütött be ez ennyire most nálam, és arra jutottam, hogy ez az egész jelenlegi helyzetünk annyira szürreális, hogy kell valami, ami a szürreális a négyzeten vagy inkább a harmadikon, negyediken; hogy elfeledtesse velem ezt az egészet. Azt hiszem, hogy megkönnyebbülést jelent elmerülni Douglas Adams kifacsart világában, amely mégiscsak a legőszintébb válaszokat adja a mi világunk nagy kérdéseire. 

“Amint azt nyilván önök is tudják,

a Galaxis külső területeinek fejlesztését célzó tervek megkövetelik, hogy hiperűrbekötőutat építsünk az önök Naprendszerén keresztül. Sajnálatos módon az önök bolygója egyike azoknak, melyek szanálásra kerülnek. A folyamat két földi percnél valamivel kevesebbet vesz igénybe. Köszönöm a figyelmüket. […] Semmi értelme meglepődést tettetni. Valamennyi tervrajz és megsemmisítési utasítás ötven földi év óta megtekinthető a helyi tervezőhivatalban az Alfa Centaurin, úgyhogy bőven volt rá idejük, hogy hivatalos panaszt jelentsenek be. Semmi értelme, hogy ilyen későn kezdjék a felhajtást.”

Hát szóval érted. Az élet néha rohadtul igazságtalan. De legalább jókat lehet kacagni rajta. 

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...