Válassza az Oldal lehetőséget

Így verik át a gyerekedet online
Így verik át a gyerekedet online

Szerző:
desszertmagazin

2021.05.19.

Olvasási idő:

Véleménycikk egy 3 gyermekes apuka tollából

Szerző: Szabó Krisztián

Védd a gyerekeidet, a családodat az online átverésektől!

Gyerekeitek folyamatosan átverésnek vannak kitéve az online térben! Ami néha ártatlan csínynek tűnik, az akár komoly átverés is lehet. Szerencsés régióban, országban élünk, ahol ezzel még nem élnek vissza annyira, de ahogy elkezdenek majd játszani angol nyelven és nemzetközi szinten a tinédzserek, egyre nagyobb és nagyobb a veszély.

Apropó, ami a cikk megírásához vezetett,

hogy az idősebb fiam miatt egy hétig kellett egyeztetnem a Supercell játékkiadóval, hogy adja vissza fiam accountját, tehát a felhasználói fiókját, mert teljesen bannolták és lockolták, azaz letiltották mindenhonnan. Örömteli, hogy időben szólt és nem hagyta magát zsarolni!

Előrebocsátom, hogy aki hibást akar keresni, az nehezen fog találni, mert mindenki sáros benne, köztük mi szülők a leginkább! Sokan ugyanis azt sem tudják, hogy veszélynek vannak kitéve, pedig nagyon is DEEE!

Egy gyors felmérés alapján 10-ből 9 családra igaz az alábbi:

 1. A gyerek játszik otthon valamilyen okoseszközzel. 
 2. A szülő e-mail címe van mögötte beállítva, mint az accounthoz tartozó e-mail fiók. Lehet, hogy azt gondolod hogy nem, pedig 90%, hogy van olyan játék, amely mögött a szülő email címe van beállítva.
 3. A gyerek ismeri a szülő okoseszközének feloldó kódját. 
 4. A szülő okoseszközén a gyerek el tudja olvasni az e-maileket.
 5. Ugyanez az e-mail cím van szinte mindenhez beállítva: gáz, villany, bank, biztosítás, közösségi média, stb.
 6. A szülők e-mail címéhez beállított jelszó sok esetben valami családi esemény vagy egy hasonló, könnyen feltörhető kombináció.

Ha ezekhez az adatokhoz hozzáfér egy károkozó, az hatalmas veszély! Sokan tisztában sincsenek azzal hogy gyerekeik, unokáik az email címükkel vannak bent egy játékban. Igen a nagyszülők email címe ugyanúgy érintett lehet! 

Ez nem tűnik veszélyesnek? Pedig az.

Egy eset a rengetegből, amit az online térben scamelésnek hívnak, és például nálunk pont meg is történt:

A gyerek játszik, és videókat is néz, tudja, hogy kik a véleményvezérek. Egyszer csak üzenetet kap játékon keresztül:

– Menő a karaktered, látom jól tolod!

– Nem adod kölcsön karaktered, skined, fegyvered? Cserébe beleraklak egy következő videóba! Vagy: Cserébe veszek neked másik skint vagy fegyvert!

A gyerek jóhiszeműen kölcsönadja a karaktert, skint vagy akármit, ami a következőképpen történik: A felhasználói fiók e-mail címére érkezik egy üzenet, amelyben csak jóvá kell ezt hagynia, ergó engedélyezi, hogy más is játsszon az ő karakterével. Fontos tudni, hogy ez TILOS, ilyet nem szabad hivatalosan csinálni, mégis rengeteg, több millió videós, játékos teszi ezt. 

Ezen a ponton dől el, hogy egy csínyről van szó vagy valódi átverésről. Átverés lehet például, ha a másik felhasználó:

 • Nem adja vissza a karaktert.
 • Zsarolja a gyereket a játékban, hogy adjon neki további karaktereket vagy egyéb eszközöket.
 • Megpróbálja rávenni a gyermeket, hogy fogadjon el valamit e-mailben, vagy küldje vissza a kapott kódot.
 • Pénzt követel pl. Revoluton. 

Amennyiben valódi átverésről van szó, a gyerek, aki hozzáfér szülője telefonjához és nem is tudja, hogy egy profi csalóval van dolga, teljesen esélytelen. Egy profi csaló fog győzni, csak idő kérdése.

Fontos, nagyon fontos leszögezni, hogy az online átverések 90%-a emberi mulasztást, könnyelműséget, figyelmetlenséget használ ki! Egy gyereknél pedig ez még könnyebb. A mai gyerekek többsége ugyanis azt sem tudja, hogy pontosan kivel játszik az online térben!

Tippek, ökölszabályok egy biztonságosabb online léthez:

 1. A gyermek ne a szülő e-mail címével játsszon! 
 2. Sok családban előfordult, hogy a gyerek már vett meg úgy valamit, hogy a szülő nem tudott róla. Szerencsére ezt vissza lehet vonni a hivatalos support felületeken, ügyfélszolgálatokon.
 3. Ha a gyermek tudja is szülője belépési adatait, hívja fel a szülő annak veszélyeire gyerek figyelmét, beszélgessenek a problémáról!
 4. Szülőként védd a saját email címedet, közösségi média fiókodat, főleg azt, amit szinte mindenre is használsz. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy mennyire védett a belépésed, állíts be azonnal egy új jelszót! Használj biztonságos jelszót, mindenhova másikat és tárold ezeket jelszó menedzserben, erre rengeteg támogatást adnak operációs rendszerek is. 

Apró megnyugtatás: a bankok és sok más szervezet kötelezővé tette a kétlépcsős azonosítási folyamatot, de még itt is felmerülhet veszély, ha a gyerek tudja a telefont szülő nélkül használni.

Mondhatnánk, hogy “igen, de ezt nem nekünk szülőnek kellene figyelgetni, hanem a nagy tech cégeknek!” Apple, Google, Facebook: mindegyiknek megvan a maga gyermekvédelmi programja, de ezek fél- vagy inkább álmegoldások és egyáltalán nem életszerűek a mai társadalomban. Nem is kérnek igazolást arról, hogy elmúltál-e 13, 16 vagy 18 éves. 

Emellett ha megpróbálod szülőként a szabályokat betartani, a gyereked még egy normális Youtube videót sem fog tudni megnézni. Ráadásul a társadalom amúgy is tényként kezeli, hogy a gyerekeknek van Viber, Whatsapp, Messenger appjuk, például rengeteg iskolai osztálynak van Viber vagy Messenger csoportja, pedig ezek a gyerekek elvileg fent sem lehetnének még olyan fórumokon, ahol vadidegenek rájuk tudnak írni. 

Ismétlem, ha a gyermek a szülő közösségi profilját használja, hatalmas a veszélyforrás! Tehát rákényszerül a szülő, hogy engedélyezze a gyereknek a saját felhasználói fiókot, de figyelnie kell, nehogy gyermeke átverés áldozatává váljon.

Amennyiben elfogadtok egy tanácsot, kedves szülő társaim, nézzétek meg ezt a filmet, amelynek címe “Keresés”. 

Egy családapáról szól, aki rájön, hogy lánya egy online átverés áldozatává vált. Ebben szépen be van mutatva, hogy mennyire könnyen becsaphatók az online térben a gyerekek, tinédzserek. Halkan jegyzem meg, hogy a benne lévő online eszközök már 5 évesek, azóta a világban sokkal, de sokkal több online megoldás van, és a film az egyik legnagyobb szektorra, a játékiparra ki sem tér.

Fontos leszögeznem, hogy nem vagyok a témának a szakértője, még annak ellenére sem, hogy 15 éve dolgozom IT területen. Minden építő jellegű kritikát elfogadok, ami segít egy biztonságosabb online viselkedéshez.

Hiszem, hogy ezek a problémák 10 év múlva már meg lesznek oldva, de jelenleg családok hatalmas veszélynek vannak kitéve, ha nem figyelnek oda az online viselkedésre. 

Egy utolsó gondolat a gyermekek védelmében: Az nem megoldás, hogy tiltjuk őket!

Üdv.:

Krisz

3 gyerekes apuka

Ha érdekel a digitális nevelés témaköre, olvasd el kapcsolódó cikkünket a Dema.hu-n!

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...