Válassza az Oldal lehetőséget

“Ismerd fel és tegyél ellene!” – a UNICEF gyermekbántalmazás elleni kampánya
“Ismerd fel és tegyél ellene!” – a UNICEF gyermekbántalmazás elleni kampánya

Szerző:
Balassa Margó

2021.01.27.

Olvasási idő:

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint világszerte 20 százalékra tehető azoknak a nőknek, és 5–10 százalékra azoknak a férfiaknak az aránya, akiket gyermekkorukban szexuális erőszak ért. Ennél is több azok aránya, akik gyermekként fizikai bántalmazást szenvedtek el. „A világon évente egy milliárd gyermeket ér valamilyen atrocitás, és minden hetedik percben erőszakos halált hal egy serdülő” (UNICEF)

Ha egy kisgyereket rendszeresen bántanak, megaláznak, ezek az esetek a személyiségfejlődését károsan befolyásolják. Az erőszak negatív következménye akár egész életében végigkísérheti, befolyásolja testi és lelki egészségét, káros hatással lehetnek a tanulási teljesítményére, munkahelyi és párkapcsolati problémákat okozhatnak.

A pandémia óta, a bezártság és a bizonytalanság hatására igen nagy lett a feszültség a családokban. A becslések szerint akár 30 %-al is nőhetett az amúgy is  jelentősen magas gyermekbántalmazások aránya.

Ezért az UNICEF kampányt indított, hogy hogyan tudunk jobban odafigyelni a környezetünkben élőkre, hogyan vegyük észre a jeleket, és ha már észleltük, mit tehetünk ellene. Az Ismerd fel és tegyél ellene kampányt (https://unicef.hu/bantalmazas) tavaly ősszel indították, részletesen és közérthetően írnak arról, hogy mit és hogyan tehetünk, ha ilyen jeleket észlelünk.

Hogy felismerhessük, tudnunk kell, hogy mi számít bántalmazásnak?

Bántalmazásnak számít:

– a fizikai atrocitás,

– a megszégyenítés, kritizálás, szidalmazás,

– a gyermek elhanyagolása, felügyelet nélkül hagyása, vagy ha nem járatják iskolába,

– a gyermekek egymás közötti agresszív viselkedése,

– és az internetes zaklatás.

Ha ilyesmit észlelünk, és úgy teszünk, mintha semmi sem történt volna, az validálja az agressziót. A kisgyerek azt gondolja, hogy megérdemli a bántalmazást, és a szégyenérzet is beívódik a tudatába. Rossznak érzi magát, aki nem érdemli meg a szeretetet, az együttérzést, eltemeti mélyen a tudatalattijában, és hordozza egész életén keresztül.

Egy gesztus, egy jó szó, vagy egy telefon is nagyon sokat számít. Ismerjük meg azokat a lehetőségeket, mit tehetünk, hova fordulhatunk ilyen esetben:

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány  –  Ha bármilyen problémával küzdesz, ha veszélyben érzed magad, vagy segíteni szeretnél valakinek, mert nem tudja, hogy mit tegyen.

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (Ombudsman) – Ide fordulhatsz segítségért, ha iskola, rendőrség, kórház, gyermekvédelmi szolgálat, stb. vagy annak egy dolgozója  megsért, megaláz, nem hallgat meg, vagy valamilyen más módon megsérti alapvető jogaidat

Safer Internet – Ha bántottak, vagy megkülönböztetés ért nemed, szexuális irányultságod miatt, és emiatt jogi segítségre van szükséged.

NANE – Bántalmazott nők és gyerekek megsegítésével foglalkoznak.

Drog-Stop Ha a drogokkal kapcsolatban jogi vagy lelki támogatásra, tájékoztatásra van szükséged.

Országos Kríziskezelő Információs Szolgálat – A hozzátartozók közötti erőszak (párkapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, illetve a háztartáson belül a rokonok, családtagok által elkövetett erőszak) áldozata vagy, vagy ha tudsz ilyenről.

Háttér Társaság –  Információs és lelkisegély-szolgálat, amely 1996 óta várja a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek hívásait

Minden településen működnek a következő szolgáltatások, amelyekhez szintén lehet fordulni minden családot érintő problémával:

– Gyermekjóléti Szolgálat

– Családsegítő Központ

– Iskolai gyermek- és ifjúságvédelmi felelős vagy iskolai szociális munkás

– Iskolapszichológus

– Iskolai védőnő

Mindannyian azt szeretnénk, hogy gyermekeink biztonságos és egészséges környezetben nőjenek fel, hogy a társadalmunk egészséges és boldog legyen. Ne menjünk el szó nélkül az agresszió, a bántalmazás mellett, ne legyünk, ha hallgatólagosan is, részesei ezeknek az eseteknek.

Forrás:

UNICEF Magyarország

Ha segítségre van szükséged, de nem tudod eldönteni, hogy hova fordulhatnál:

Hová fordulj a bajban!

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...