Válassza az Oldal lehetőséget

Ismerd meg a szerzőt 6. – Lione Stanislav
Ismerd meg a szerzőt 6. – Lione Stanislav

Szerző:
Rózsa Ella

2022.07.04.

Olvasási idő:

Sorozatunk következő interjúalanya Lione Stanislav, a Csillagom című könyv szerzője.

Már te magad is nagyon érdekes karakternek tűnsz 🙂  

Lione vagyok, web-programozó, könyvmoly, hobbi-blogger, és mindeközben egy kicsit művész is. Az elvarázsolt fajtából. Ez utóbbi valószínűleg érződni fog a hamarosan megjelenő regényemen is.  

“A könyv maga a kapu a világok között”. Olvastam a rövid leírást és ennek alapján nagyon izgalmas könyvre számíthatunk. 

A Csillagom története a mi világunkból indul, egy átlagos nagyvárosból, és egy átlagos nevű, ám legkevésbé sem átlagos lány korai kiégéséből. Elvállal egy nyugisnak ígérkező munkát, amelyről később kiderül, hogy mégsem olyan nyugis, mint elsőnek tűnt, viszont kiragadja őt a letargiájából, amikor egy reggel egy másik világban tér magához. Ebben a másik világban aztán amellett, hogy szerelembe esik, számos dologra rádöbben önmagával és az életével kapcsolatban is. A világ elv- és varázsrendszeréhez sokat merítettem a keleti filozófiákból és a magyar tengrizmusból. Szóval, ha kategorizálni szeretnénk, azt mondanám, hogy romantikus, fantasy, lélektani és egy kicsit spirituális is. 

A szereplőid teljes mértékben kitaláltak

Igen. Persze az élet folyamán az agyam sok mindent elraktározott a tudatalattimba, amelyhez gyakran nyúlok írás közben. Így a tapasztalataim az emberekről, eseményekről, helyszínekről nyilván a valóságból is merítenek. Például miután befejeztem a kéziratot, és néhányszor átdolgoztam egyes részeket, rádöbbentem, hogy a főszereplő lány rengeteg mindenben hasonlít az egyik legjobb barátnőmre. 

Mikor jött az érzés, hogy könyv lesz a történetből? 

Hogy mikor? Már nagyon régen. Mindig is tele volt az elmém történetekkel. Ellenben az élet kevés nagyon jó magyartanárt sodort elém. Némelyik előszeretettel nyesegette le a szárnyaimat, és ezt a hiányt nagyon nehéz pótolni. Ezért sokáig csak a magam szórakoztatására képzelegtem. A Csillagom egyes jeleneteit és ötleteit 2014 óta küldözgetem magamnak e-mailben. De igazán csak 2018-ban kezdtem komolyan venni az írást, tudatosan olvasni, képezni magam és gyakorolni. Az első kéziratom nem is a Csillagom volt, hanem egy másik történet, mondhatni egy tanulóregény. 

Meddig tartott összehozni? 

Az e-mailbe zúdított ötletekből összerakni az első verziót körülbelül egy-másfél év volt, aztán jött egy fél-háromnegyed év csinosítgatás, tutujgatás, átfogalmazás, metszés, bővítés, míg végre találtam egy szerkesztőt, aki elvállalt februárban. 

Voltak nehézségeid? 

Egyedül nagyon jól boldogulok, így az íráskor nem igazán ütköztem nehézségekbe. Flow, amikor tanulom az írást, flow, amikor elképzelem a történetet, és flow, amikor leírom. Viszont ahhoz, hogy minőségi könyv váljék belőle, és az el is jusson az olvasókhoz, már másokra is szükségem van, mint például szerkesztő, korrektor, nyomda, terjesztő. Fel kell vennem a projekt-manager sapkát, meg a kapcsolatot: kérnem kell, kérdeznem, noszogatnom és hasonlók. Itt jön képbe a legnagyobb nehézségem: az imposztor-szindróma. Mert ki vagyok én, hogy másokat maceráljak? Van elég bajuk nélkülem is, nem? Különben is, egyáltalán kit fog ez érdekelni? – nincs nagyobb ellenségem ezeknél a lehangoló, reflexszerű gondolatoknál. Az önirónia viszont egész hatékony fegyver ellenük. 

Legtöbbször saját magunk ellenségei vagyunk, szokták mondani, ugye? A kiadás hogy alakult? 

A magánút felé mentem, azaz habár alapítványon keresztül adjuk ki, de én finanszírozom az egész folyamatot. Nos, időzíteni tudni kell. Mert mikor máskor fognék bele az önmegvalósításba, mint egy válság kezdetén? Persze ezt tavaly még nem tudhattam. Szóval a magánút és a válság együtt egy igen göröngyös út, hatalmas gödrökkel és bukkanókkal. De amúgy is nonprofit vagyok, nincsenek hiú ábrándjaim a kiadással kapcsolatban. Szeretnék szórakoztatni, és ha mindeközben az olvasó még úgy is érzi, hogy több lett a történet által, akkor minden ráfordított percet és forintot megért a könyv megvalósítása.  

Érdekesen látod ezeket a dolgokat. Azért biztosan van, ami büszkeséggel tölt el… 

Az, hogy a fentebb említett imposztor-szindrómám ellenére is ki merek bújni a csigaházamból.  

Nagyon tetszik a borító! Egyszerű, de mégis le sem tudom venni róla a szememet. Kinek köszönhető? 

Ó, igen, annak is megvan a maga története. Mivel hobbi szinten foglalkozom grafikával is ezért úgy terveztem, hogy magam készítem el a borítót. A történetben a csillagok fontos szerepet játszanak, ezért gondoltam, rajzolok egy Tejutat, rengeteg csillagot, meg a két főszereplő sziluettjét. Szépen összeállítottam, majd pihenésképpen fölmentem a Molyra, és mi jött velem szembe rögtön? Egy csillagos-sziluettes borító. Majd még egy. Meg még egy! Na mondom, remek, új koncepció után kell néznem. Így született meg a klasszikusra hajazó, de mégis kicsit bohém, keretes borító a kalligrafikus címmel. Mindeközben a Molyon egy polcra kezdtem gyűjteni a csillagos borítókat, és egy kihívást is indítottam Csillagmánia címmel, mert roppant kíváncsivá váltam, milyen történeteket rejtettek az én eredeti elképzelésemhez hasonlító borítók mögé. 

Mikorra várható a megjelenés? Hol érhetik majd el az olvasóink a regényt? 

Augusztus elsejére várható a megjelenés. A weboldalamon, a hírlevelemben, és a közösségi oldalakon mindenképpen megosztom majd a legfrissebb híreket. 

Folytatódik a sztori? Vannak új ötleteid?  

Vannak-vannak. Igyekszem nem spoilerezni, de annyit talán elárulhatok, hogy a Csillagom vége felé történik egy trauma, és többek között ennek a traumának a feldolgozásával is szeretnék foglalkozni. Megjeleníteni, milyen az élet egy ilyen esemény után, és hogyan birkóznak meg vele. Szóval várható lesz legalább egy folytatás. Emellett van egy sci-fi novellám, a Tianguo, amely szintén folytatásért kiált. Akik olvasták, azok követelik is! Továbbá ott van a legelső kéziratom is, amely átdolgozásra vár, ráadásul több izgalmas borító-ötletem is van hozzá. Szóval igyekszem melegebb éghajlatra zavarni az imposztoromat és folytatni a megvalósítást.  

Drukkolok érted és sok-sok könyvet kívánok még!

Weboldal 

Facebook

Instagram

Moly.hu