Válassza az Oldal lehetőséget

Ismerd meg a szerzőt 7. – Adriana Tanner : 5 nap L. A. -ben
Ismerd meg a szerzőt 7. – Adriana Tanner : 5 nap L. A. -ben

Szerző:
Rózsa Ella

2022.07.11.

Olvasási idő:

Kedves Adri! Üdv itt nálunk, mesélj egy kicsit magadról! 

A polgári nevem Monostoriné Tanyik Adrienn, Nyíregyházán élek a családommal. Van két kislányom. Vállalkozó vagyok, gyerekruha boltom és webáruházam van.  

Az írás nem tudatos döntés, inkább azt mondanám, hogy észrevétlenül mindig az életem része volt. Gyerekként arról álmodoztam, hogy egyszer majd filmeket fogok forgatni, ezért forgatókönyveket, történeteket találtam ki. Mindig nagy álmodozó voltam, szerettem fantáziálni. Azt mondják, amit elképzelünk annak energiát adunk, az valóra válik. A főiskolán újságírást, tördelést tanultam, de végül nem ezen a pályán helyezkedtem el, önállóságra vágytam. Beszippantott a vállalkozók világa és tizenhét hosszú éve már a saját vállalkozásaimban dolgozom. Írás terén a nagy áttörést a covid hozta, egyik reggel egy jelenettel a fejemben ébredtem, ami annyira bent ragadt, hogy úgy döntöttem leírom, így kezdődött minden. Először lassan haladtam, soronként. Közel egy évbe telt mire megírtam az első történetet, aminek a Szorongás címet adtam, ez egy krimi-thriller egyveleg egy kis romantikus szállal vegyítve. Nincs még kiadva. Rá egy évre jött egy újabb flash, akkor kezdtem bele az 5 napba.  

Mesélj a könyvről! Már a fülszöveg is nagyon izgalmasnak hangzik! 

 A történet egy harmincas évei végén járó nőről szól, aki ír egy könyvet, ami óriási siker lesz világszerte. Turnéba kezd, és egy véletlen folytán belebotlik abba a sztárba, akiről a történet főhősét mintázta. Egy szenvedélyes viszony alakul ki közöttük az együtt töltött öt nap alatt, úgy érzi mindent megtalált a férfiben, amire eddig nőként vágyott, de haza kell mennie. Az elválás fájdalmas, hogyan lehet túlélni, ha megtalálod a szerelmet, de örökre el kell engedned? Vagy mégsem kell? 

Kiről mintáztad a szereplőket? Tudatos döntés volt? 

Önkéntelenül is felhasznál az ember ezt-azt az életéből. A történet alapvetően fikció, de van benne néhány karakter akiket valós személyekről mintáztam. Ilyen például az inas, az ő figuráját egy idős bácsi ihlette, akivel egy lépcsőházban laktunk. Sarah személyisége kicsit az enyém, sok hasonlóság van bennünk, azt leszámítva, hogy én nem jártam még sajnos Los Angelesben és egyetlen szívdöglesztő filmsztár sem szerelemes belém sajnos. 🙂 De viccet félretéve a történetet próbáltam úgy kitalálni, hogy hihető legyen, nem akartam nagyon elrugaszkodni a valóságtól, de azért mégis egy kedves tündérmese legyen boldog végkimenetellel. Fontos, hogy az olvasó könnyedén eltudja hinni, ez akár vele is megtörténhet.  

Mikor, miért fogalmazódott meg benned hogy könyvet kellene írnod? Sokan írnak az asztalfióknak, de kevesebben jutnak el oda, hogy még is mutatják a világnak.  

Igen. Sokan írnak, de kevesen jutnak el a kiadásig. Ehhez kell a támogató család és a barátok. Nélkülük én sem jutottam volna el eddig. Kell a bátorítás, az őszinte, segítő vélemények. A jó szándékú kritikából lehet és kell is tanulni. Amikor először leültem írogatni, nem volt előttem cél, csak jött az ihlet és jól esett kiírni magamból, de amikor összeállt 150-200 oldal, akkor bekúszott a fejembe a gondolat, hogy ebből lehetne akár könyv is. Elküldtem a legjobb barátnőmnek, anyukámnak és a pozitív véleményük után döntöttem el, hogy elküldöm a kéziratot egy kiadóhoz.  

Meddig tartott összehozni? 

Körülbelül egy éves folyamat volt. Először is az íráshoz nekem ihlet kell. Egy ötlet, jelenet, amiből elindul minden. A történet alap gondolata és a sztori végkimenetele megvolt egy hét alatt, de természetesen bővítenem kellett, ez már jóval hosszabb időbe telt, hetekbe, hónapokba. A legjobb barátnőm elolvasta, majd elmondta a véleményét, megerősített benne, hogy jó a sztori. Ülepedett bennem az egész egy kicsit és ismét nekiültem és kitaláltam még néhány dolgot. Elküldtem a kiadónak a kéziratot, tetszett nekik, elkezdődött a közös munka. Az utolsó fázisban a szerkesztővel még három hónapig dolgoztunk, így alakult ki szép lassan a végleges változat.  

Milyen nehézségekbe ütköztél akár a megírásánál, akár a későbbiekben? 

Ez egy szerelem könyv. Nem éreztem nehézséget az írás közben. Imádom a történetet, Sarah és Adam párosát és külön-külön a személyiségüket is. Olyan ez a könyv nekem mint a harmadik gyermekem. Élvezet volt az írás minden perce. 

Szerinted mi a legnagyobb nehézség ma, ha valaki könyvet szeretne kiadni? 

Először is el kell döntenie, hogy csak a saját szórakoztatására adatja ki a könyvet vagy írói pályára vágyik. Nem megírni nehéz egy könyvet, hanem eladni. Ha nem fontos az anyagi része, ha nem számít mennyi megy el majd belőle, akkor nincs nehézség. De ha ez egyfajta befektetés a jövőbe, az már komolyabb erőfeszítést igényel. Sok könyv jelenik meg Magyarországon, nem egyszerű elérni, hogy észre vegyenek és pont a te könyvedet vegyék le a polcról a boltban. Ez a legnagyobb nehézség, eladni!  

Mire vagy a legbüszkébb? 

A két kislányomra természetesen. Náluk nagyobb kincs nincs a világon!  

Lesz folytatás? Milyen terveid vannak? 

Az 5 nap második része már a laptopomon pihen, ha jó lesz az első rész fogadtatása és bejönnek a számításaim, akkor jövőre jön a második részt. És persze vannak más ötleteim is, folyamatosan pörögnek a gondolataim egy újabb sztorin.

Instagram

Facebook

5 nap L.A.-ben kiadói oldal