Válassza az Oldal lehetőséget

Ismerd meg a szerzőt – M.Z. Chapelle: Párizstól keletre
Ismerd meg a szerzőt – M.Z. Chapelle: Párizstól keletre

Szerző:
Rózsa Ella

2022.08.10.

Olvasási idő:

Volt szerencsém olvasni a cikkben szereplő M.Z. Chapelle: Párizstól Keletre című könyvét, amit azóta lenyúlt a nagylányom is. Nálunk ez így működik… Egy könyv sincs biztonságban. Mindig támogatónak tartottam magam és próbálom erre nevelni a gyerekeimet is, de még én is tudok tanulni és még elfogadóbbá válni. A könyv ebben is a segítségemre volt, köszönöm.  

Üdvözöllek a Dema.hu oldalán. Nagyon örülök neki, hogy itt vagy. Szeretnék kérni egy bemutatkozást, hogy jobban megismerhessünk téged, mint írót. 

Budapesten élek, korábban szociális munkát és interkulturális pszichológiát tanultam az egyetemen. Leginkább romantikus, erotikus, romantikus-krimi és LMBTQ történeteket írok, de gyakran része a misztikum is a történeteimnek. 

Tinédzser korom óta fontos szerepet tölt be az életemben az írás. Novellákkal kezdtem, most is ez az egyik kedvenc műfajom. A Museliere Alkotócsoport Bújj-Bújj kötetében egy thrillerrel, a Csillagtalanban pedig egy japán hadifogolytáborban játszódó romantikus történetemmel találkozhatnak az olvasók. A C&H Projects égisze alatt megjelent Sssh! kötetben két LMBTQ novellám jelent meg, az egyik az első olyan, amiben két lány szerelméről írtam. 
Idén a Museliere urban fantasy kötete mellett két C&H antológia is kilátásban van, az egyik halloween témájára, a másik pedig a romantikára épül majd. 

Mesélj kérlek a Párizstól keletre című regényedről. Hogyan jött az ötlet? 

A sokadik The Untamed fanficemet írtam Wattpadon, és láttam, milyen sokan szeretik a Boys love történeteket. Sok biztatást kaptam, hogy kezdjek el egy sajátot, szívesen olvasnák azt is. Előtte főleg novellákat írtam, ezért jól körbe akartam járni, milyen történet is az, amit el tudnék mesélni hosszabb terjedelemben és mi az, ami engem is érdekel. Rájöttem, hogy legjobban LMBTQ történeteket szeretek írni, és úgy döntöttem, ha csak néhány embert szórakoztat majd a regény, már akkor is megérte.  

Kezdetben nem gondoltam rá, hogy egy nap könyv formában tartom majd a kezemben. Szeretem az ázsiai BL sorozatokat, ez talán érződik is a könyvön. Olyan helyszínt képzeltem el, egy thaiföldi kisvárost, ahol mindenkinek vannak titkai, olyan titkok, amik egymás életét is felbolygathatják. A szereplőim maguktól formálódtak, Léo okozott nagyobb fejtörést, de mindenképpen olyan karaktert szerettem volna, aki az átélt traumák mellett, azok ellenére is egy nagyon talpraesett, szórakoztató figura, benne van minden őrültségben, és aki nem szorul védelemre lépten-nyomon (ezzel mondjuk Than lehet, hogy vitatkozna). 

Mikor és miért fogalmazódott meg benned, hogy ki is kell adni és könyv lesz belőle? 

Az olvasóktól jött visszajelzések miatt döntöttem úgy 2021 áprilisában, hogy teszek egy próbát a kiadással. Ekkor már voltak novelláim, amiket beválogattak különféle antológiákba, de természetesen nekem is, mint sok más írónak, az volt az álmom, hogy önálló regényeim jelenhessenek meg. Az meg csak hab a tortán, ha mindezt egy hagyományos kiadó útján sikerül elérni. Szerettem volna, ha több emberhez eljut a Párizstól keletre, kíváncsi voltam a reakciókra és kritikákra. Több magánkiadóval is levelezést folytattam, amikor a Művelt Nép Kiadóval egymásra találtunk.  

Meddig tartott összehozni? Gondolok itt magára a megírása és a polcokra kerülése közötti időre. Milyen nehézségek adódtak? 

Az első verziót körülbelül négy hónapig írtam. Utána átment még több körös javításon, bétázáson és nyáron került a kiadó kezébe a teljes kézirat. Ez még közel sem a végleges volt. Egy kis szünet után újra elővettük, és szerkesztő, valamint korrektor segítségével javítottuk a benne maradt hibákat. Rám jellemző módon még az utolsó utáni pillanatban is kitaláltam egy változtatást, például az elkövető személyének módosítása is egy ilyen “végső beavatkozásnak” lett az eredménye. 

Minden együtt majdnem egy év telt el aközött, hogy elküldtem a kéziratot a kiadónak, és hogy a polcokra került a boltokban. Azok az olvasók, akik a kezdetektől végig követték a regény sorsát, szuper türelmesek voltak és nagyon sokaktól érkezett visszajelzés, mennyire elégedettek a végső verzióval. Reméltem, hogy a témája miatt nem kerül hátrányos helyzetbe a könyv, de igazán nagy nehézség szerencsére nem akadt a kiadás során.  

Mire vagy a legbüszkébb? 

Arra, hogy kitartó maradtam és képes voltam fejlődni írás terén. Amikor pár éve leporoltam a régi irományaimat, és megpróbáltam pályázni az egyikkel (egy vámpíros urban fantasy regénnyel), nem jutottam tovább, és a kapott kritikák között akadt olyan, ami miatt napokig rá sem bírtam nézni a laptopra. Sokan beleesünk a hibába, hogy a szűk környezettől kapott dicséretek mellett nem akarjuk meghallani az építő észrevételeket, holott ezek által még többet tudnánk kihozni magunkból. A sok tanulás nem azt jelentette, hogy bemagoltam az írástechnikai szabályokat, hanem, hogy átszűrtem azokat a saját világlátásomon, és úgy alkalmazom őket, hogy megmaradjon az egyéni hang a történeteimben. Írhatok elvontabb novellát, vagy szórakoztató romantikusat, mindig törekszem arra, hogy egy picivel az előzőleg felrakott léc fölé sikerüljön ugranom. 

Ha van szabadidőd mit szeretsz csinálni? 

Szabadidőmben a családommal vagyok, olvasok, ázsiai sorozatokat nézek, vagy a következő történeteken agyalok. Mivel az írás is egyfajta hobbi és van munkám mellette, így általában kevés semmittevéssel töltött perc van az életemben. 

Annyira jóképű srácok vannak a könyv borítóján! Mit lehet tudni róla? 

A kiadó nagyon nyitottan állt a borítókérdéshez, és szerintem jó döntést hoztunk, hogy olyat választottunk, ahol arcok is látszódnak: figyelemfelkeltő és vonzza a tekintetet. Annak idején Wattpadra is hasonló stílusú képet csináltam borítónak, az ötlet innen jött. Imádom a Párizstól keletre színeit, a fiúkat a grafikusnak köszönhetjük, aki rájuk talált az 
interneten. 

Hol érhetjük el a könyvet? 

Bármelyik nagyobb könyvesboltban az országban, online pedig még több helyen lehet megvásárolni. Érdemes figyelni az akciókat, a Librinél és a Líránál is láttam kedvezményeket a könyvre 🙂 

Készülő könyv? Jövőbeli tervek? 

Idén is több novellámmal találkozhatnak az olvasók különféle antológiákban, lesz köztük halloween témájú, egy urban fantasy, amiben feltűnik néhány testet megszálló démon, és akad majd romantikus is. A novellák mellett gőzerővel készülök a következő regényem megjelenésére, amire várhatóan év végén kerül sor. Bangkok felett a csillagok a címe, ez is BL történet lesz, ami most a bangkoki egyetemi életbe enged betekintést. A könyv már előrendelhető, remélem, 
ezt is megszeretik majd az olvasók! 

Facebook

Instagram

Moly.hu

TikTok

Wattpad