Válassza az Oldal lehetőséget

Ismerd meg a szerzőt – Tokody Klára könyvei a Balaton mese- és mondavilágáról
Ismerd meg a szerzőt – Tokody Klára könyvei a Balaton mese- és mondavilágáról

Szerző:
Rózsa Ella

2022.08.05.

Olvasási idő:

Ami miatt nagyon érdekesnek találom Tokody Klára könyvét az egyrészről az, hogy mesébe bújtatva olvashatnak érdekességet a gyerekek, illetve, hogy családi programnak is tökéletes, ha bejárjuk a könyvben szereplő helyszíneket. 

Kedves Klári! Üdvözöllek köreinkben, kérhetek egy bemutatkozást? 

Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok, jelenleg egy multinacionális cégnél dolgozom kommunikációs szakértőként, és mindeközben egy Balaton-rajongó családban vagyok az édesanya. Nyolc éve vettünk egy kis házikót Fonyódon, és azóta mindig oda menekülünk a főváros nyüzsgéséből egy kis nyugalomért. Télen-nyáron, hétvégenként, iskolai szünetekben, amikor csak tehetjük. Sokan kérdezték, hogy de hát mit lehet csinálni a Balatonon télen? Én pedig elhatároztam, hogy megmutatom. Fotókkal, útleírásokkal, mesékkel. Blogomon településenként leírtam azokat a nevezetességeket, amiket bejártuk a családdal, megosztom fotóimat is, hogy lássak az emberek, télen milyen káprázatos a naplemente, milyen az, amikor ősszel a nyaralók után a madarak népesítik be a partot, milyen mesés az ősz a magyar tengernél. 

Mesélj a könyveidről! Hogyan jöttek az ötletek? 

Először esti meseként a saját gyerekeimmel idéztem fel kirándulásainkat, kalandjainkat, így született meg a két fonyódligeti tündérfigura, Mina és Vidi. Aztán ezek a tündérek saját történeteket kaptak, és egyre többen biztattak, hogy jelentessem meg ezeket a meséket. Így született meg a Mina és Vidi az óriások nyomában című könyv, ami 2020 decemberében jelent meg. Egy fantasztikus illusztrátor, Varga Viktória rajzolta meg a tündérek figuráját, és azt gondolom, hogy igazán gyönyörű és izgalmas mesekönyv született. Ebben Mina és Vidi azt próbálja meg kideríteni, hogy hova tűnhettek az óriások, akiknek köszönhető a Balaton és az északi parti hegyek születése. Útra kelnek, hogy kiderítsék a rejtélyt: titkos somogyvári könyvtárban kutatnak, viharba keverednek a Balaton fölött miközben egy titokzatos bölcset keresnek a tihanyi Belső-tóban, víz alatti barlangba merülnek le kukorica-tengeralattjáróval. Ám a sok kaland nincs hiába: a két tündér kideríti a megdöbbentő igazságot az óriásokról. 

Míg ezt a könyvet 4-8 éveseknek ajánlom, a Csodák tavát, ami idén áprilisban jelent meg, a nagyobb korosztálynak egészen 99 éves korig.  Ebben összegyűjtöttem a Balaton környéki mondákat és legendákat. A Balatont ugyanis rengeteg mesebeli lény lakta egykor: a badacsonyi vulkán ura, gőgös királylány, óriások, gonosz boszorkák és kedves pásztorleánykák, sárkányok és daliás vitézek. De megfordult itt Krisztus urunk és Szent Pál is, járt erre Lehel vezér és András királyunk, táltosok, vitézek, betyárok, grófkisasszonyok és hercegek. 

Ezt a varázslatos balatoni mondavilágot mutatom be Csodák tavában: népmese és történelem, hiedelmek és valós történetek egyaránt szerepelnek e kötet lapjain, ami kicsiknek és nagyoknak is remek szórakozás. 

Itt lehet a könyvekbe beleolvasni. 

Mikor, miért fogalmazódott meg benned, hogy könyvet kellene írnod? Sokan tudnak még mesélni, mégsem lesznek írók

Kisgyerek korom óta folyamatosan írok. Iskolai ünnepségeken beszédek, cikkek az iskolaújságba, regénykezdemények tömkelege, mesék jelzik ezt az utat. Inkább az a kérdés, mikor fogalmazódott meg bennem, hogy ezekből végre megjelentessek valamit.  A válasz: a pandémiában. Akkor hosszú időre bezáródtunk, és sokan kerestünk új hobbikat, az önkifejezésünk új ösvényeit. Én is ekkor határoztam el, hogy kiadom a régóta az íróasztalfiókban lapuló könyvemet, a Mina és Vidi az óriások nyomában. 

Meddig tartott összehozni? 

Korábban próbáltam kiadókhoz elküldeni, de többnyire még választ sem kaptam. Ezért elhatároztam, hogy magánkiadásban adom ki. Innentől viszont már gyorsan ment, egy év sem kellett hozzá, hogy kezemben tartsam a könyvemet, és újkönyvillat töltse be a nappalinkat.  Szerencsére vannak olyan szakértői csoportok, akik végig kísérnek az úton, így nem kell külön keresgélni a szerkesztőt, tördelőt, korrektort, borító tervezőt. 

Milyen nehézségekbe ütköztél, akár az írásnál, akár a későbbiekben? Szerinted mi a legnagyobb nehézség ma, ha valaki könyvet szeretne kiadni? 

Valójában legtöbbünknek nem maga az írás jelent gondot, ezeknek a szakértői csoportoknak hála még csak nem is a könyv megvalósítása, hanem utána az értékesítés. A sok kiadó mellett rengeteg magánkiadásban megjelenő könyv kerül a piacra, és bizony nehéz kitűnni ebben a hatalmas kavalkádban. Nagyon sok munkát igényel a marketing és értékesítés, és természetesen anyagi erőforrásokat is. Ugyanakkor mi írók írni szeretünk, nem eladni, szakértőket pedig a marketinggel, értékesítéssel megbízni nem feltétlenül van lehetőségünk. És egyébként is, honnan tudjam, hogy akit megbízok, jól fogja-e végezni a dolgát? És mikor fogja ezt egyáltalán a könyv kitermelni? 

Szóval aki azért akar könyvet kiadni, hogy ebből éljen meg, annak azért fel kell kötnie a gatyáját.  

Mire vagy a legbüszkébb? 

A legbüszkébb a most megjelent könyvemre, a Csodák tavára vagyok. Azt gondolom, hogy ez egy igazán különleges könyv, hiszen ismereteim szerint nincs még egy olyan mű, ahol ennyi Balatonhoz kötődő mondát, legendát olvashatnak a Balaton-rajongók. Négy év kutatómunkája van benne, gyűjtöttem balatoni weboldalakon, települések honlapjain, tanösvényeken, múzeumokban, néprajzi folyóiratban. És nagyon színes, izgalmas gyűjtemény állt össze: szó van benne a Balaton keletkezéséről, szerelmekről, átokról, bosszúról, csodákról, hősökről és királyokról. 

Beszéljünk kicsit a borítókról is! Az illusztrációk is csodásak! 

Ahogy meséltem, első könyvemet Varga Viktória illusztrálta, aki remekül elkapta azt a képi világot, amit annak idején megálmodtam Minához és Vidihez. A második könyvem teljesen más jellegű, más a korosztály is, ezért ide nem is színes képek kerültek, hanem férjemmel együtt rajzoltunk zen-tangle stílusban bele. 

Ami a borítókat illeti, Németh Balázs munkáját dicséri, aki több verziót is készített, és a blogom olvasóival, illetve balatoni Facebook-csoportokkal szavaztattam meg, így alakult ki a végeredmény. 

Hol érhetik el az olvasóink a műveidet? 

Egyrészt a saját weboldalamon is meg tudják az olvasók rendelni, ebben az esetben névre szólóan tudom számukra dedikálni. De a Líra, Libri boltjaiban, a nagyobb könyves webáruházakban is meg lehet vásárolni. 

Készülő könyv? Jövőbeli tervek? 

Ó, egy író szerintem mindig tele van tervekkel! Most épp a meseregény folytatásán dolgozok, ami a Mina, Vidi és a balatoni vasszörny rejtélye címet kapta, de vannak további – egyelőre szigorúan titkos tervek. Körülbelül 3-4 évre elegendő tervem van ebben a pillanatban.  

Linkek, ahol elérhetnek: 

Weboldal

Facebook

Instagram