Válassza az Oldal lehetőséget

Ismerd meg az írót és a könyvét 2. – Alyona Crower: Bárcsak igaz volnál 
Ismerd meg az írót és a könyvét 2. – Alyona Crower: Bárcsak igaz volnál 

Szerző:
Rózsa Ella

2022.06.10.

Olvasási idő:

Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen fantasztikus írókkal hoz össze a sors. Úgy terveztem beleolvasok kicsit a kötetbe, hogy legyen miről írnom, mert a romantikát nem igazán szeretem. De Alyona Crower Bárcsak igaz volnál regényét nem tudtam lerakni. Egy nap alatt ki is végeztem, mert szinte ettem a lapokat.  

A mű főszereplője, Rosemary mindaddig nem tudja, milyen a boldogság, míg egy éjszaka az álmában Noah meg nem látogatja őt. Különös vonzalom alakul ki közöttük, de a sors csúfos játékot űz velük. Nem csak a távolság választja el őket egymástól, hanem a közöttük lévő kétszáz év is. Így csupán az álmaikban lehetnek együtt, míg nappal mindketten az életüket élik.  

Rosemaryt rettegésben tartja a férje, Charles, Noaht pedig igyekszik az ujja köré csavarni egy igencsak titokzatos lány. Idővel mindketten kénytelenek fontos döntéseket hozni, lavírozva a való élet és az annyira vágyott szerelem között. Mindannyian álmodoztunk már, de mi történik, ha az egyetlen esélyed a túlélésre az álmaid? 

Mutasd be magad kérlek! 

Elég élénk fantáziával megáldott gyermek voltam, aki már akkor egy egész világot képzelt maga köré. Ha megtetszett egy könyv, megírtam a saját verziómat, ha unalmas volt az iskolai tanóra, rajzoltam és írogattam. Aztán jött egy nagyobb váltás, amikor teljesen más dolgok kezdtek érdekelni. Mondhatjuk úgy, hogy kinyílt a világ. Ám ekkor sem hagytam fel a kreatív tevékenységgel. Anime karaktereket rajzoltam, festettem, pár évre rá pedig ékszereket kezdtem el tervezni és gyártani, lakásdekorokat készíteni. 2018 hozta meg az áttörést: ismét az íráshoz nyúltam, visszatérve oda, ahonnan „elindultam”. 

Mesélj a könyvről! Annyira izgalmas, viszont szomorú és komoly is ez a téma. A könyv elején nagyon keményen szemléltetted a családon belüli erőszakot. Szörnyű belegondolni hányan élhetik át, amit a főszereplőd Rosemary. 

Mindig is vonzott, hogy többféle karaktert, többféle személyiséget mutassak be a regényeimben. Nem minden fekete vagy fehér, ahogy ez Charles (Rosemary alkoholista, agresszív férje) esetében is látható. Megkapjuk a miérteket, viszont ez nem menti fel a férfit a tettei alól. Rosemary pedig az elszenvedő fél, aki Noah megismerésével rájön, másképp is működhet egy kapcsolat. Nem csak verés és megaláztatás lehet a jussa, hanem igazi, őszinte szerelem. 

Mindig érdekelt, hogy az írók titkon azért valakiről megmintázzák a szereplőket vagy tényleg teljes mértékben kitaláltak? Nálad ez hogy alakult

A legtöbben igen. Van, aki teljes egészében egy valós személyről (pl. fanfiction), ám ez a nem ff írók közt annyira nem jellemző. Előfordul, hogy egy érdekes jellemvonás, egy gesztus visszaköszön az író tollából. Én a magam részéről szeretek teljesen új karaktereket alkotni.

Mikor, miért fogalmazódott meg benned, hogy könyvet kellene írnod? 

Valószínű akkor, amikor gyermekként feküdtem az ágyban, és ezernyi kikívánkozó gondolat cikázott a fejemben. Nem véletlen, hogy a gyermeki fantázia határtalan. 

Meddig tartott összehozni? 

Elég sok novellakezdeményt írtam, de a legelső regényemet talán 2018-ban fejeztem be, alig három hónap alatt. A másodikat valamivel tovább írtam, a legutolsót pedig egy évig. Úgy vettem észre, mikor laikus, hozzá nem értő módon kezdtem az írást, kevésbé ügyeltem a hogyanokra és miértekre, majd ahogy szépen felszedtem magamra a tudást, belassultam. Jobban átgondolom a történetet, a fejezeteket, minőségibb írásokat adok ki a kezem közül. 

Milyen nehézségekbe ütköztél, akár a megírásánál, akár a későbbiekben? 

Az írók többségének vannak „terméketlenebb” időszakai, ez akár lehet külső vagy belső tényező miatt. Nálam ilyen ritkán fordul elő. Először akkor éreztem magam kiüresedve, írásra képtelennek, amikor a legutolsó regényemet befejeztem. Majdnem olyan volt, mint egy szakítás. Az ember kénytelen búcsút venni a helyszínektől, szereplőktől, úgymond elengedni a kezüket, és valami másba, valami újba kezdeni. Azóta megírtam egy hosszabb novellát, és jelenleg is egy történeten dolgozom. 

Szerinted mi a legnagyobb nehézség ma, ha valaki könyvet szeretne kiadni? 

A legeslegelső? A pénz. (ha magán vagy szerzői kiadásban gondolkozunk). Hiszen, ha egy író rendelkezik a megfelelő anyagi háttérrel, kiadathatja a regényét. Az már más tészta, hogy annak a regénynek milyen fogadtatása lesz. Rengeteg energiát és időt kell belerakni az írói létbe. Ki kell alakítani egy stabil olvasói tábort, őszintén szólva, mindenhez is kell érteni. Ez pedig nem mindenkinek megy. 

Mire vagy a legbüszkébb? 

Az ügyes és okos fiamra. Na meg a megírt történetekre, és az azokban létező világokra, szereplőkre. 

Engem sikeresen elvarázsoltál. Imádom a könyv borítóját, persze tudom, soha nem annak alapján kell ítélni, de csodaszép. Ha jól tudom ez a te ötleted. 

Igen, ha akad egy kis holtidő, szeretek különféle grafikai programokkal szöszmötölni. 

Hol érhetik el az olvasóink a regényt? 

Jelenleg innen ingyen beszerezhető: Bárcsak igaz volnál

Készülő könyv? 

Egy ifjúsági fantasyn dolgozom, amolyan Novik-Arden stílusú, szláv elemekre támaszkodó történet lesz, tele kalanddal, rettegett varázslóval, elszánt lánnyal és sok-sok rejtéllyel.  

Mik a jövőbeli terveid? 

Mint a legtöbb írónak, szeretném a kezemben tartani a regényem nyomtatott változatát. Nagyon bízom benne, hogy ez jövőre meg is fog valósulni. 

Én őszintén nagyon drukkolok neked! 

Itt minden megtalálható rólam és a regényeimről, alkotói oldalaimról: 

Weboldal

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...