Válassza az Oldal lehetőséget

Ismerd meg az írót és a könyvét 3. – Ubaidat Zsófia: Kötődés
Ismerd meg az írót és a könyvét 3. – Ubaidat Zsófia: Kötődés

Szerző:
Rózsa Ella

2022.06.14.

Olvasási idő:

Ubaidat Zsófia: Kötődés című könyvét szeretném bemutatni. Mivel a kulturális különbségeket boncolgatja, nagyon örülök, hogy volt alkalmam interjút készíteni az írónővel. 

Egy magyar lány és egy jordániai fiú szerelmi története, amely nehézségeken, harcokon és különböző kultúrákon keresztül ível a kiteljesedés felé. Ha a különleges és szenvedélyes szerelmi történetek rabja vagy, akkor ideje elutaznod a Kötődés világába, amely tabukat döntöget és szíveket rabol el egyidőben. 

Mesélj magadról, légy kedves!   

Ubaidat Zsófia vagyok, a harmincas éveim elején járok, édesanya vagyok. Kisgyermek korom óta írok verseket, szeretem az irodalmat, a költészetet, az írást, a könyveket. Bevallom őszintén, hogy a kötelezőkkel hadilábon álltam, a kötelezők sosem érdekeltek igazán. Talán mert kötelező volt!? 

Általánosban engem sem igazán kötöttek le a kötelezők, ez csak később a középiskolában változott meg, mikor kifogtam egy imádnivaló tanárt. Ő még listákat is adott, hogy mi lenne nekem való. 

Nagyon sok függ egy jó tanártól. Én is csak az általános iskola utolsó éveiben kezdtem el falni a könyveket, és ez a szeretet csak fokozódott. Minden könyv egy másik életbe varázsol el minket. 

Tabukat döntögetsz a könyveddel, mert nagyon sokan félnek az arab kultúrától, sokan elítélnék a főhősnődet, csak mert magyar lány létére nem magyar fiúba lesz szerelmes. 

Félig jordániai vagyok. Édesapám jordániai származású, és a családom egy nagy része ott él. Látva a mindennapjaikat látom a különbségeket és az azonosságokat a két kultúra között. Mindig is érdekelt ez a vonal, így elkezdtem gondolkodni, hogy milyen könyvet lehetne ebből írni, és így született meg a Kötődés. 


Sokan a média hatására előítélettel néznek az arab emberekre. Mindenhol vannak jó és vannak rossz emberek is. Sok a különbözőség is, ami a vallásban mutatkozik meg. Egy jordániai lány például más szabályok szerint él, mint egy magyar. Nem, nincsenek elnyomásban, ott is a nő az alapja minden családnak, inkább úgy mondanám, hogy kifelé mutatva szolidabb életet élnek. Ettől még nagyon is nőnek érezheti magát, és érzik is sokan, csak éppen otthon a négy fal között, a házastársuknak. Nem öltöznek lengén, viszont a gyönyörű ruháik sejtelmesen hatnak. Sokan hijabot viselnek, ez az a kendő, ami a hajukat takarja el. Nekik ez a természetes, a tisztelet kimutatása, és ezt a férfiak is nagyon tiszteletben tartják. Például, ha otthon vagyunk, és jön egy rokon, ismerős vagy barát, először bekopog, megmondja, hogy ki jött, akkor a nők azonnal felveszik a hajukat takaró kendőt, csak utána lép be a férfi a házba. 
Ha a házasságról beszélünk, akkor náluk az szent, és sérthetetlen dolog. Jordániában nincs házasság előtti kapcsolat. Ha megtetszenek egymásnak a fiatalok, akkor a fiú jelzi azt a családjának, a fiú családja jelzi a lány családjának, és ha a lány is igent mond, akkor lehet szervezni az eljegyzést. Persze, ezt a mai modern világban már megelőzheti az interneten történő kommunikáció, ebből a szempontból sokkal szabadabbak már. 

A szereplőid teljes mértékben kitaláltak? 

A valóságból merítettem ihletet. Mondjuk úgy, hogy nyitott szemmel járok, amikor éppen kint vagyok… 

Mikor, miért fogalmazódott meg benned, hogy könyvet kellene írnod? 

A könyvírás gondolata már gyermekkoromban bennem bújt. Most értem meg rá.  Sok minden van bennem, amit szeretnék kiírni.  Az ihlet az jön folyamatosan, bárhol megtalálhat. 

Meddig tartott megírni? 

Körülbelül két év. De ezt úgy, hogy elkezdtem, és utána sokáig nem nyúltam hozzá. Nem folyamatosan írtam. Ha folyamatosan írom, akkor sokkal hamarabb kész lett volna. 

Szerinted mi a legnehezebb ma, ha valaki könyvet szeretne kiadni? 

Megismertetni a könyvünket az emberekkel. Ha valaki nem tud milliókat beletenni a kiadásba, akkor nehezebben, lassabban kerül be a köztudatba. 

Mire vagy a legbüszkébb? 

Az elmúlt években tudatos életmódváltással 73 kg-tól szabadultam meg, és mivel sokan megkerestek ez miatt, elvégeztem egy iskolát, és most is folyamatban van egy magasabb szintű képzés annak érdekében, hogy tudjak segíteni másoknak is elérni a céljaikat. A jelenlegi munkám is ez, táplálkozási tanácsadó vagyok. 

Táplálkozási tanácsadóként szeretnék segítséget adni az embereknek, hogy lehet úgy életmódot váltani, fogyni, hogy mellette nem kell megvonni semmit sem magunktól, megtanítani őket jól és helyesen enni.

Hiszek abban, hogy bármit elérhetünk, csak igazán akarni kell! Ez az élet bármilyen területére igaz! Mindennek oka van. Jónak, és rossznak is. Talán a rosszra később jön meg a „miért?” magyarázata. 

Gratulálok, hihetetlen erőről árulkodik ez.  

Köszönöm. 

Hol érhetik el az olvasóink a regényt? 

A saját oldalamról elérhető, illetve a LIBRI, valamint több könyváruház forgalmazza. Ha interneten keressük, akkor elég beírni, hogy Ubaidat Zsófia Kötődés, akkor már sok lehetőséget feldob. 

Készülő könyv? Jövőbeli tervek? 

Vannak.  Hamarosan elkészül a második könyvem, ami másfajta történetet boncolgat, de ezt is próbálom mélyrehatóan létrehozni. A gyermekkori verbális, lelki bántalmazásról, mely később kihat a felnőtt életre is, annak meggyógyítása magunkban, felismerése, egy kalandos köntösben. 

Nagyon izgalmasnak hangzik, szeretnék majd akkor is beszélgetni veled, ha megkeresel. 

Linkek, ahol elérhetnek: 
Weboldal 
Facebook 
Instagram

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...