Válassza az Oldal lehetőséget

Jól bevált ötletek a sárgarépa és a petrezselyem vetéséhez
Jól bevált ötletek a sárgarépa és a petrezselyem vetéséhez

Szerző:
desszertmagazin

2022.03.28.

Olvasási idő:

Szerző: Deleáné Eszter 

A sárgarépa és a petrezselyem vetése különleges gondosságot igényel. Az apró magvak csírázása sok időt vesz igénybe és sokszor a gyomok gyorsabban kikelnek, mint az elvetett magok. Ezért nehéz kigyomlálni a veteményt úgy, hogy a pici növényeket ne bolygassuk meg.

A két zöldség vetésének különleges ötletét az Agrároldalon olvastam és már négy éve így veteményezek. Azonban a tapasztalataim alapján némi változtatást eszközöltem, ezt szeretném megosztani veletek. 

Az Agrároldalon így írják: 

“A megvásárolt sárgarépa magokat helyezzük bele egy sűrű szövésű lenvászon zsákba. Ügyeljünk arra, hogy a zsákot ne tömjük túl, legyen elég szabad hely. Ezután ássunk egy 25-30 centiméteres gödröt, a zsákot pedig helyezzük bele és fedjük be földdel. Várjunk nagyjából 10-12 napot, ássuk ki és ha minden jól megy, akkor látni fogjuk, hogy a magok kicsíráztak. 

A 10-12 nap alatt öntözzük minden nap, hogy elérjük a megfelelő nedvességet. Ezután a magokat öntsük egy edénybe, és szórjuk meg kukoricakeményítővel (így nem fognak hozzá tapadni a kezünkhöz). Nincs más dolgunk, mint egyesével elültetni az így kapott magokat. Borítsuk be földdel, és három nap múlva már látni fogjuk az első kibújó hajtásokat!”

Ahogy nekem bevált: 

 1. Nem locsolom minden nap az elásott magokat, csak egyszer-egyszer, ha úgy látom, hogy nagyon száraz a föld (pl. napsütés, szél hatására). 

2. Általában 10 nap után kiásom, ekkor a magok egy részén éppen hogy kipattan a csira, a többi mag pedig jól megduzzad.  

3. Nem vetem egyenként az étkezési keményítővel enyhén szitált magokat, hanem két ujjammal csippentek fel néhányat és így szétszórom a magágyba (lásd alább magágy készítését).  

4. Egy cm földdel befedem, óvatosan lenyomkodom gereblyével. Megöntözöm és letakarom lazán kb. fél centi magasan és 10 cm szélesen fonnyadt fűvel (szalma is jó). Ügyelek rá, hogy mindig nedves legyen a vetésem.  

5. Amikor kikeltek a magok és elérték 3 cm magasságot kiegyelem, ami könnyen megy, mert nem lesz sűrű a vetés. 

A vászonzsák készítése:

Kiselejtezett régi lepedőből illetve ahhoz hasonló anyagból (konyharuha, kispárnahuzat stb.) készíthetünk zsákocskát, bármiből ami a háztartásban fellelhető. Egy 24 x 15 cm-es darabot kivágunk belőle, kettéhajtjuk és két oldalát beférceljük. Belehelyezzük a magokat és utána beférceljük a még nyitott részt, majd fektetve elássuk. Amikor kiássuk csak ki kell húzni a cérnát és széthajtjuk az anyagot.

Ez a módszer nagyon jól működik a petrezselyemnél is a következőképpen: 

Elásás előtt egy napra beáztatjuk a magokat, többször leöblítjük, leszűrjük és beletesszük a kis sűrű szövésű vászonzacskóba (amit nagyjából összefércelünk és ráírjuk a mag nevét). Az áztatás azért szükséges, mert a zöldségek csírázásgátló anyagot is tartalmaznak. 

Érdemes kétféle korai, rövid tenyészidejű és egy-kétféle hosszabb (őszi felszedésre) tenyészidejű sárgarépát vetni. Fehérrépából úgyszintén.  

Vetésforgó és növénytársítás

Mind a kettő növénynél nagyon fontos még a vetésforgó betartása. Alapelv, hogy egymás után ugyanazt a zöldségfajt azonos helyen ne termesszük. Továbbá a növénytársítást is figyelembe kell venni. A sárgarépa és petrezselyem sorok közé hagymát kell duggatni, mert védik egymást. A sorok között pedig érdemes mulcsolni (talajtakarás), pl. levágott, fonnyasztott fűvel, mely védi a talajt a kiszáradástól. Szükség szerint pedig öntözni kell, lehetőleg esővízzel.  

Magágy készítése

Azt javaslom, hogy akinek van komposztja, az egy kis kapával húzza meg a sort mélyebben, töltse meg komposzttal a magágyat és ebbe vesse a magokat. Viszont ne fedje 1 cm-nél magasabban a föld a vetést. Én már egy ideje minden esetben komposztágyba vetem a magokat, és a palánták alá is teszek ültetéskor.

A komposztba lehet keverni egy kis alginitet. Az alginittel biztosítható a növények fejlődéséhez szükséges makro- és mikroelem mennyiség és fenntartható a talaj szervesanyag-tartalma. 

Megjegyzem, hogy régebben amikor hagyományos módon vetettem a sárgarépát és petrezselymet akkor is mindig kikelt, de a végeredményt tekintve lényegesen jobb így: gyorsabban fejlődnek, szebb és egyenletesebb termést hoznak. 
 

Kapcsolódó cikkünk:

Öngyógyító kiskert

A falu hangjai

A falu hangjai

Vasárnapi idill A nagyváros zajától megcsömörlött értelmiségiek szívesen vesznek parasztházat egy faluban. Őket itt...