Válassza az Oldal lehetőséget

“Kertész legyen, aki boldogságra vágyik” – 10 jó indok arra, hogy miért legyen kiskerted
“Kertész legyen, aki boldogságra vágyik” – 10 jó indok arra, hogy miért legyen kiskerted

Szerző:
Balassa Margó

2021.08.02.

Olvasási idő:

Amikor rácsodálkozunk a kertészkedés örömeire…

Valkó Zsuzsi a hazai erdőterápiás foglalkozások egyik jeles szakértője mesélte, hogy hogyan jutott el arra a következtetésre, hogy az erdőfürdőzéssel szeretne foglalkozni. Rájött arra, hogy a kertje milyen sokat segített a szülés utáni depressziójának a leküzdéséhez. 

Ahogy mesélt róla nekem is előbukkant az emlékeimben, hogy hasonlóan éreztem én is a gyermekeim születése után. Bár én nem voltam depressziós, de a kis veteményeskertem feltöltött, megnyugtatott. Kint a jó levegőn hallgattam a madarak csivitelését, a méhek zümmögését, a természet hangjait. Örömmel néztem az általam elültetett kis növények hogyan bújnak ki a földből, hogyan növekednek, majd később boldogan élveztük a kertem gyümölcseit: a vegyszermentes terméseket. 

Tudományos kutatások

Ami régen csak egy megérzés volt, ma már tudományos kutatások is bizonyítják: a kertben töltött idő hozzájárul ahhoz, hogy az embereknek hosszabb, egészségesebb élete legyen. 

Egy holland kutatás például kimutatta, hogy a kertészkedés stresszoldó hatású. Harminc perc kertészkedés után csökkent a vizsgált alanyok kortizol szintje és a pozitív hangulatuk teljes egészében visszaállt. 

Ausztrál kutatók 60 év körüli embereket vizsgáltak, és megállapították, hogy a napi kertészkedés 36 %-al csökkenti a demencia kialakulásának a kockázatát.  

Végig gondoltam milyen előnyei vannak, ha legalább napi 30 percet kertészkedéssel töltök és meg kell mondjam megéri azt a kis fáradtságot. 

Szedjük hát csokorba a pozitív hatásokat:

  1. A kertészkedés, a mozgás fitten tart bennünket, izmaink is erősödnek. 
  2. A napsütés hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, amely az immunrendszerünket erősíti. 
  3. A növények által kibocsátott fitoncidok növelik a rákellenes fehérjék termelődését és szintén erősítik az immunrendszert.
  1. Csökken szervezetünkben a stresszhormon szint, megnyugszunk és pozitívabbak leszünk. 
  1. Csökken a demencia kockázata, egészségesebb életet élhetünk idősebb korban is. 
  1. Nő a kreativitásunk a döntési képességünk. 
  1. Egészséges, friss zöldségekkel és gyümölcsökkel örvendeztethetjük meg magunkat és a családunkat. 
  1. Közösségépítő ereje van, hiszen beszélgethetünk róla, magokat cserélhetünk, büszkélkedhetünk a termesztett növényeinkkel, virágainkkal. 
  1. A kis sikerek növelik az önbizalmunkat, megerősít bennünket a képességeinkben. 
  1. Végül, de nem utolsó sorban gyönyörködhetünk a kertünk szépségében, a színek kavalkádjában, a növényeink növekedésében. 

A tudományos magyarázat

Valkó Zsuzsi azt is elárulta nekünk, hogy mi a tudományos magyarázata annak, hogy a szabadban töltött idő ilyen jó hatással van ránk: 

“Az, hogy olyan jól érezzük magunkat az erdőben, azért van, mert nagyjából 200 évvel ezelőttig az emberiség életének nagy része a természetben vagy természet közeli helyeken zajlott, és az idegrendszerünk erre van huzalozva. Nagyon hosszú ideig ez jelentette az otthont, ez jelentette az életet számunkra. Ezért ha kimegyünk a természetbe, örömöt, nyugalmat élünk át, vagy egyáltalán csak azt érezzük, hogy jó ott lenni, az ennek a tükröződése, leképződése.” 

Milyen csodálatosan egyszerű: nem kell hozzá más, csak egy pici kert és napi fél óra szabadidő!

József Attila: Kertész leszek

Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton –
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.