Válassza az Oldal lehetőséget

Kérve kérlek, ivartalanítsd a macskádat! 
Kérve kérlek, ivartalanítsd a macskádat! 

Szerző:
Rózsa Ella

2022.04.25.

Olvasási idő:

Ha hivatalos macska-tenyésztő vagy, ez a cikk nem neked szól. 

Amennyiben csak szereted Cirmit, mert dorombol amikor jó a kedve, szeret bújni, te pedig simogatni őt, kérlek olvass tovább! 

Hajnali egy óra. Végre elkényelmesedek az ágyban és már éppen várnám az álommanó csillámporát, amikor felzendül a környék a bagzó macskák hangjától. Erre a kutyák is megvadulnak és már érzem, hogy még hosszú időn keresztül nem fogunk nyugovóra térni … 

Hazánkban a kóbor macskák száma milliós nagyságrendű, mert egy nőstény és egy kandúr szerelméből 1 év alatt akár 12 leszármazott is születhet. Azoknak is lesz a következő évben 12 cicája, sőt az ő kiscicájuknak is a jövőben…. Elborzasztó belegondolni, ugye? 

Falun lakom, sajnos itt általában csak egerészésre tartják a cicákat. A gondoskodás pedig arról szól, hogy az udvarban tesznek ki nekik enni. Örülnek ha Cirmikének kiscicája lesz, mert az cuki, de állatorvost ezek a szerencsétlenek sosem látnak. Az egy dolog, hogy ennyi kiscicát nem tud megtartani senki sem, de gazdit sem lehet nekik mindig keresni. Szóval jobb esetben nem vízbe fojtják, ahogy régen tették (hallottam meredekebb történeteket is), hanem egyszerűen kitessékelik őket a házból. 

Ezek a cicák nagyon sok veszélynek vannak kitéve. Gondolok itt pl. az egymás közötti verekedésekre, amely miatt nagyon durván megsérülnek (ahogy megbeszéltük, állatorvoshoz ugye nem kerülnek, hiszen “fogyóeszközök”). Az ilyen harcok fertőzéseket is hoznak magukkal, mint a FeLV, FIP és FIV, amely betegségek halálosak és testnedvekkel terjednek. 

Aki már látott az utcán bandukoló beteg cicát, az tudja mire gondolok…  

Az egész élete küszködés és fájdalom, azért, mert a gazdija felelőtlen volt. 

A kóbor cicákat bármikor megmérgezhetik, elkaphatja és széttépheti egy kutya vagy elütheti egy autó. 

A kinti macskák vadásznak, nem csak egerekre és patkányokra, hanem madarakra és kisebb emlősökre is. Amerikában és Ausztráliában már fajok pusztultak ki miattuk és ma nagyjából 63 állatfaj kipusztulása köthető hozzájuk. 

Hála a felelős állattartásnak, már egyre több rendelőben tartanak ivartalanítási akciót. Szóval nem kell egy vagyont költeni rá. Bár mennyivel jobb lenne, ha mindenki csak akkor tartana állatot, ha már egyből ezekkel a kiadásokkal számolna.  

Mit nyersz az ivartalanítással? 

-Egészséges, hosszú életet élhet a kedvenced, 

-nyugodtabb és békésebb lesz, akivel sokkal könnyebb együtt élned, 

-kisebb valószínűséggel kap el fertőző, halálos betegségeket, 

-nem üti el az autó, nem tépi szét a szomszéd Morzsi és nem mérgezik meg. 

Bármilyen állatot is szeretnél, először gondold végig, hogy a kötelező oltásokat, vizsgálatokat és esetleges betegségeket tudod-e, akarod-e finanszírozni.

Aztán keress egy valódi tenyésztőt, vagy látogass el a hozzád legközelebbi menhelyre, (vigyél egy csomag tápot – hidd el, nagyon hálásak lesznek érte) válaszd ki a társadat közülük, akiért már egész életében felelős leszel!

Kapcsolódó cikkeink:

10 jó ok arra, hogy miért legyen macskád

Nálunk nem lesz kiscica a háznál