Válassza az Oldal lehetőséget

Kiskorúak az online térben
Kiskorúak az online térben

Szerző:
Kőtörő-Sleisz Anna

2021.02.01.

Olvasási idő:

Mit keresnek a 14 év alattiak Facebookon? Hogyan fordulhat elő, hogy egy 10 éves regisztrál a TikTok-ra?

A kiskorúak online jelenléte már 2020 márciusa előtt is fontos téma volt, de ha lehet, most még annál is fontosabb. Ugyanis a digitális oktatással megnövekedett az illegális regisztrációk száma a közösségi platformokon. Nem egy iskolában helyezték át az órákat Messengerbe, videóhívással, illetve a kommunikációt is megkönnyítette a gyors válaszadási lehetőség.

Online szabályok

Az ember ilyenkor joggal teheti fel a kérdést: miért nem a szülő regisztrációját használja a gyermek? Habár sokan vannak, akik ezt a lehetőséget számba sem vették, azért akadnak olyanok is, akiknek egyszerűen a munkájuk miatt ez nem lehetett opció. Gondoljunk csak azokra az anyukákra és apukákra, akik kénytelenek voltak fizetett segítséget igénybe venni, vagy egyszerűen csak más, távoli családtag, illetve „idegen” szitterkedett a távollétükben. Ebben az esetben a saját felhasználó fiókjukat – ameddig ők a munkahelyükön voltak – nem biztos, hogy egy 10 éves rendelkezésére szerették volna bocsátani.

Jó, ha tudjátok, a Facebookra való regisztráció a 14. év betöltéséhez kötött, TikTokon pedig a betöltött 13. életév a korhatár. Egy ilyen platform kijátszása még a kevésbé digitális szülők számára is nemes egyszerűségű. S ekkor szemünk kincse, vagy kincsei, belépést nyernek egy olyan világba, ami megannyi veszélyt rejt.

Ne feledkezz meg a digitális biztonságról!

A biztonsági beállítások az egyik alappillére az online jelenlétnek. Még ezzel sem szűrhető ki minden veszélyforrás, de már tettünk azért, hogy kevesebb kéretlen tartalommal találkozzunk. Apropó! Ne feledkezzünk meg a szűrők használatáról, a gyermekünk kezébe került kütyükön.

Az online világ számos veszélyt rejt, de most maradjunk a Facebooknál és TikToknál.
A TikTok egy olyan közösségi app, ahol rövid videókat tölthet fel az ember. Ezek maximum 1 percesek lehetnek. Népszerűek a táncos, állatos videók, de sajnos bőven találhatunk veszélyes kihívásokat, felnőtt tartalmakat is. Amellett, hogy a személyiségfejlődésre ugyanolyan káros lehet, mint az Instagram az elferdített, túlfilterezett álvalósággal, teret ad olyan embereknek is, akik kimondottan kiskorúak társaságát keresik.

A Facebook ennél másabb, szöveges, képes, videós posztok megosztására ad lehetőséget. Itt már nincs korlátozva a videó hosszúsága, s bár maga a Facebook folyamatosan harcol a nem kívánt, vagy veszélyes tartalmak ellen, ez a platform sem a 14 év alattiaknak lett kitalálva. Nem beszélve arról, hogy sok gyerek jelöli ismerősnek felnőtt hozzátartozóit, tanárait, barátai szüleit, így egy egyszerű, viccnek szánt 18+-os tartalom is könnyedén jut el hozzá. Ha pedig olyat is visszaigazol, akit egyébként nem ismer, akár bűncselekmény áldozatává is válhat.

Gondolkozzatok együtt!

A legjobb, ha gyermekünk csak arra a platformra regisztrálhat, aminek a szabályrendszere ezt lehetővé teszi. Ellenkező esetben rengeteg nem kívánatos, és sajnos veszélyes tartalommal is találkozhat. Online jelenlétét kísérjük figyelemmel, s adjunk lehetőséget arra, hogy kérdezhessen. Ha olyannal találkozik, ami nem neki való, legjobb, ha elszámolunk 10-ig (vagy 100-ig), és első körben igyekszünk megbeszélni vele a látottakat.
Egy dolog van, ami a veszélyes és kéretlen tartalmaknál is ártalmasabb a gyermekek számára, ez pedig az, ha nem beszélgetünk velük. Tudniuk kell, hogy bizalommal fordulhatnak hozzánk, így ha tilosban is járnak – tegye a szívére a kezét mindenki, és mondja, hogy ő nem tett ilyet gyerekként – tudják, hogy szólhatnak baj esetén, illetve amikor valamit nem értenek.

A gyerekek online jelenlétének biztonsága nem csak a beállításoktól függ, hanem tőlünk, szülőktől is. Beszélgessünk velük sokat, adjunk lehetőséget, hogy kérdezzenek, így azt is könnyebben fogadják el, ha nemet mondunk egy-egy regisztrációra.